De 9 meest verrassende musea om te bezoeken in Nederland

We hebben allemaal wel eens de behoefte om wat cultuur te snuiven op z’n tijd. Vooral tijdens donkere, koude dagen is het heerlijk om naar een interessant en leuk museum te gaan. Natuurlijk kennen we allemaal wel een bekend museum in Nederland, zoals het Rijksmuseum, het van Gogh museum of het Anne Frank Huis. Maar dat is lang niet alles! Ons land telt namelijk tientallen verrassend leuke musea voor jong en oud. Lees snel verder en ontdek welke dat onder andere zijn.

1.     Het Fotomuseum in Rotterdam

Mensen bekijken een collectie in het Fotomuseum in Rotterdam.
Mensen bekijken een collectie in het Fotomuseum

Het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam werd opgericht in 1989. Je kunt hier een museumcollectie bewonderen die bestaat uit historische, culturele en sociale foto’s uit de 20e en 21e eeuw. Niet alleen wordt de nadruk gelegd op Nederland, maar ook het buitenland komt aan bod. Er wordt vooral aandacht besteed aan fotografie die reflecteert op de wereld, door visuele verhalen in kaart te brengen die er toe doen. Om de aantal maanden is er een nieuwe, inspirerende expositie te bewonderen. Het fotomuseum Rotterdam is geweldig voor iedereen!

Tip: schaf een Rotterdam Welcome Card aan, waarmee je tot wel 50 procent korting krijgt op de meest toffe musea, maar ook op restaurants etc.!

2.     Het Nederlands Scheepvaartmuseum in Amsterdam

Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam (National Maritime Museum), Nederland
Het mooie Scheepvaartmuseum in Amsterdam

Hoewel musea in Noord-Holland voor het oprapen liggen, is het maritieme Scheepvaartmuseum in Amsterdam echt een must-see. Het gebouw waarin dit museum is gevestigd is alleen al een lust voor het oog, gelegen aan het water. De tentoonstellingen die je kunt bewonderen zijn divers en voor alle leeftijden. Zo vindt je er interactieve tentoonstellingen speciaal voor de kids, kunsttentoonstellingen voor de cultuurliefhebber en historische maritieme verhalen voor de scheepsfanaat. Omdat het Nederlands Scheepvaartmuseum praktisch naast het Centraal Station in Amsterdam ligt, is het ook nog eens gemakkelijk te bereiken.

Bezoek ook de volgende leuke musea in Amsterdam en maak je bezoek compleet!

Lees ook: dit zijn de beste kunstmusea ter wereld.

3.     Het Watermuseum in Arnhem

Historische kasteelboerderij aan de oevers van de gracht in het openluchtmuseum van Arnhem, Nederland.

Dit leuke museum ligt in een prachtige bosrijke omgeving, aan de Jansbeek (de rivier waar Arnhem aan is ontstaan). Dit is alleen al een goede reden om het Watermuseum van Arnhem te bezoeken. In het oudste gebouw van de stad (gebouwd in 1404), kun je hier tegenwoordig een heerlijke leerzame dag beleven met je kinderen (of met je partner natuurlijk). Het is een interactief en echt “doe” museum, gericht op alle aspecten van water. Kom bijvoorbeeld alles te weten over water in Nederland en de rest van de wereld, en haal het kind in jezelf naar boven!

4.     Het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam

Fossiel van een vis in het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam.
Fossiel van een vis in het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam

Voor iedereen die geïnteresseerd is in de natuur en alles wat daarmee te maken heeft, is het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam een must-visit. Je kunt hier vaste én wisselende tentoonstellingen bekijken. De vaste collectie vogels, zoogdieren, vissen, insecten, schelpen en planten toont op een verrassende manier de biodiversiteit van onze aarde. Je bekijkt hier de grootste fossielencollectie van Nederland, evenals opgezette, dode dieren met een eigen verhaal. Erg indrukwekkend en leerzaam voor iedereen.

Lees ook: het Picasso Museum in Malaga en doe inspiratie op voor je toekomstige reis!

5.     Het Nationaal Militair Museum in Soesterberg

Voorste gedeelte van een patrouillevliegtuig in Soesterberg (Nederland).
Voorste gedeelte van een patrouillevliegtuig in het Nationaal Militair Museum

Op de plek waar in 1913 de Luchtvaartafdeling van de Koninklijke Landmacht werd opgericht, staat nu een indrukwekkend gebouw. Dit gebouw herbergt het Nationaal Militair Museum, met hoge glazen buitenwanden. Deze geven jou als bezoeker een gevoel van ruimte en een goed zicht op de collectiestukken die buiten te bewonderen zijn. Start je reis door de tijd tot 3000 jaar voor Christus, en beleef, voel en ervaar de geschiedenis van de Nederlandse krijgsmacht. Alle topstukken uit de Nederlandse militaire luchtvaartgeschiedenis zijn in het museum verzameld in een spectaculaire vlucht. Wat er nog meer allemaal te zien is? Daar moet je zelf achterkomen!

6.     Museum de Waag in Deventer

Museum in Deventer (de Waag) in de avond.
Museum de Waag in de avond

Ook dit geweldige museum in Deventer is gevestigd in een prachtig gebouw. En wel in het oudste Waaggebouw van Nederland! Het wordt beschouwd als hét icoon van de stad en voordat je naar binnen gaat moet je er echt even een foto van hebben geknipt. De Waag is een stedelijk museum met een prachtige erfgoedcollectie van topstukken, maar ook minder bekende objecten. Ieder jaar vinden er twee wisselende tentoonstellingen plaats. Door middel van interessante verhaallijnen zie je hier de geschiedenis van Deventer en hoe de stad uitgroeide tot de Hanzestad die hij nu is.

Tip: maak er een gezellige uitje van en overnacht in Deventer na je bezoek aan Museum de Waag. Check deze website voor de beste aanbiedingen in het historische centrum!

7.     Het Cuypershuis in Roermond

De Munsterkerk in Roermond; ontwerp van Pierre Cuypers. Museum in Limburg.
De Munsterkerk in Roermond; ontwerp van Pierre Cuypers

Een minder bekend museum in Nederland, maar daarom des te leuk, is het Cuypershuis in Roermond. Een fantastisch museum in Limburg, waar je in vogelvlucht door het leven en het werk van Pierre Cuypers vliegt. Hij was een beroemde en geliefde architect die veel sporen heeft achtergelaten in de stad. Ontdek zijn beroemdste bouwwerken in en buiten Roermond en objecten die afkomstig zijn van hem of zijn familie. Je kunt zelfs een Cuyperswandeling door de stad maken, die je langs bekende en minder bekende bouwwerken voert. Op deze manier leer je het mooie, sfeervolle Roermond ook nog eens goed kennen.

8.     Het Tropenmuseum in Amsterdam

De lichthal in het Tropenmuseum van Amsterdam.
De lichthal in het Tropenmuseum van Amsterdam

Het Tropenmuseum is een etnografisch museum, opgericht in 1864 en gevestigd in een van de mooiste museumgebouwen van het land. Het is een van de grootste musea in Amsterdam en laat acht permanente tentoonstellingen en een aantal tijdelijke tentoonstellingen zien. Het Tropenmuseum brengt wereldculturen in kaart, waarbij verschillende objecten intrigerende menselijke verhalen vertellen. Je nieuwsgierigheid naar de enorme culturele diversiteit van onze aarde wordt hier gewekt met maar één doel: mensen te laten beseffen dat we allemaal hetzelfde zijn.

Leg snel je tickets voor het bijzondere Tropenmuseum vast

9.     Het Zeeuws Museum in Middelburg

De abdij van Middelburg met daarin het Zeeuws Museum.
De abdij van Middelburg met daarin het Zeeuws Museum

16e-eeuwse wandtapijten, traditionele Zeeuwse klederdracht en hedendaagse kunstwerken; het is allemaal te zien in een imposante, 12e-eeuwse abdij in het centrum van Middelburg. Met verrassende, eigentijdse presentaties ontdek je hier een onverwachte kant van Zeeland. Beleef bijvoorbeeld de Tachtigjarige oorlog aan de hand van een serie unieke objecten of bewonder schatten die de Zeeuwen eeuwenlang verzamelden. De vaste tentoonstelling “This is Zeeland” neemt je mee op reis door de geschiedenis. Daarnaast zijn er ook leuke wisselende tentoonstellingen. Voor ieder wat wils.

Lees ook: erop uit in Zeeland; de ultieme reistips.

Dit was slechts een kleine selectie van alle toffe musea die ons land telt. Schaf snel een museumkaart aan en bezoek ze allemaal. Dit is bovendien een geweldige kans om andere bestemmingen in Nederland te ontdekken!

Reageren