De Mariakerk in Krakau

Aan de rand van Grote Markt in de Zuid-Poolse stad Krakau staat de Mariakerk Krakau. De kerk wordt bezien als een van de belangrijkste kerken van het land en is een absolute bezienswaardigheid voor iedere bezoeker van de stad. De buitenkant van de kerk is voorzien van twee karakteristieke ongelijke torens. De Hejnaltoren is met 81 meter de hoogste en voorzien van een laatgotische spits. De kleinste toren is 61 meter hoog en voorzien van een renaissance-bekroning. Sinds de 14e eeuw is er ieder uur een kort muziekstuk, de Hejnal, te horen. Een onvoltooid muziekstuk als herinnering aan de Mongoolse aanval op Krakau in 1241.

De geschiedenis van de Mariakerk Krakau

De bouw van de Mariakerk, een goed voorbeeld van Pools-gotische bouwkinst, begon in 1355 onder leiding van Mikołoj Wierzynek. Door de eeuwen heen is de kerk regelmatig verbouwd. Het vijfzijdige barokke portaal stamt uit 1750-1753. De tijd waarin ook het interieur voorzien is van maar liefst 26 barokke altaren en meubilair. De kleurige neogotische aspecten zijn het resultaat van werkzaamheden tussen 1887 en 1891. De houten deuren voor de entree van de toren uit 1929 laten de beeltenissen zien van enkele profeten, apostelen en Poolse heiligen.

Het interieur van de Mariakerk Krakau

Bij het betreden van de kerk valt het kleurrijke interieur direct op. Grote hoge gebrandschilderde ramen vormen samen met de rode en diepblauwe muren en de met sterren versierde plafond een onvergetelijk aanblik. Blikvanger en absoluut hoogtepunt van het interieur is het hoogaltaar van de kunstenaar Veit Stoss. Dit grootste altaar van Europa is gebouwd tussen 1477 en 1489. Het heeft een omvang van 11 meter breed en 13 meter hoog. Het altaar is zowel geopend als gesloten een bezienswaardigheid. Gesloten zijn er twaalf, in eikenhout gesneden, treurige beeltenoissen te zien uit het leven van Maria. Eenmaal geopend zijn de vrolijke momenten uit haar leven zichtbaar. De zijbeuk is voorzien van een barok altaar met een kruisbeeld die ook aan Veit Stoss wordt toegeschreven. De altaaroverkapping in de vorm van een kerk is gemaakt door Giovanni Mraia Padovano en afkomstig uit 1552

De Mariakerk Krakau bezoeken

De Mariakerk is te bezoeken buiten de tijden dat er geen mis wordt opgedragen. Om de altijd aanwezige biddende kerkbezoekers niet te veel te storen, komen de bezoekers via de entree aan de rechterzijkant naar binnen. Gelovigen betreden de kerk via de hoofdingang en krijgen de gelegenheid om ongestoord in het achterste gedeelte van de kerk te bidden.

Openingstijden en prijzen

De kerk is van maandag tot en met zaterdag tussen 11.30 en 18.00 te bezoeken. Zondags opent de kerk na de wekelijkse dienst tussen 14.00 en 18.00 de deuren voor bezoekers. De entreeprijs voor een volwassenen bedraagt 10 zloty. Kinderen onder de 18 jaar en studenten betalen 5 zloty. Het is mogelijk om de hoogste kerktoren te beklimmen waarbij een prachtig uitzicht over de stad Krakau de beloning zal zijn voor de vele beklommen traptreden. Hiervoor geldt wel een extra entre van 15 zloty voor volwassenen en 10 zloty voor kinderen en studenten.

Concluderend is de Mariakerk in Krakau een bezoek meer dan waard, niet alleen als de stad wordt bezocht, maar ook als reisdoel op zich. Maak kennis met de pracht en praal van het interieur en de karakteristieke architectuur die als voorbeeld heeft gediend voor vele Poolse kerken.

Reageren