Sicilië is het grootste eiland in de Middellandse Zee en behoort tot Italië. Echter, voelt dit bijzondere eiland als een totaal ander land. Invloeden van de Grieken, Arabieren en Romeinen zijn nog steeds zichtbaar en de inwoners van Sicilië zeggen zich geen Italiaan, maar Siciliaan te voelen.
Buiten dat Sicilië omringt wordt door prachtige groene bergen, adembenemende stranden en kleurrijke dorpjes, is het eten in Sicilië een cultuur apart. Deze is diep verbonden met de Sicilianen. Dat proef je overal terug! Ben jij benieuwd geworden naar alle typische Siciliaanse gerechten? Lees dan snel verder, en ga mee op culinaire ontdekkingsreis door dit prachtige eiland!
Geschiedenis en tegenwoordig
Het eten in Sicilië en de rijkdom van de Siciliaanse keuken is een duidelijke weerspiegeling van de verschillende culturen. Deze geweldige combinatie van smaken en kleuren heeft een van de meest bijzondere keukens ter wereld opgeleverd.
Een kunst op zich
Van hapjes tot dessert, de Siciliaanse recepten zijn stuk voor stuk bijzondere kunstwerken, waar een lange voorbereiding aan vooraf is gegaan. Koken is een ritueel voor de Sicilianen en dat geldt ook voor de maaltijden. Siciliaanse culinaire kunst komt niet alleen tot zijn recht aan de eettafel, maar ook op straat. Palermo is zelfs de 5e belangrijkste stad van de wereld als het om Street food cultuur gaat. Ga je op vakantie naar Sicilië, dan kun je om de volgende gerechten zeker niet heen:
1. Caponata Siciliana
Dit is een heerlijke malse auberginestoof, bereid met bleekselderij, kruidenazijn, kappertjes, tomatensaus en olijven. Caponata dateert uit de 18e eeuw en er zijn tientallen verschillende variaties op dit heerlijke bijgerecht. Soms wordt er ook vis aan toegevoegd, maar meestal eten de Sicilianen de caponata vegetarisch. Het wordt lauwwarm geserveerd bij of voor het hoofdgerecht. In de échte Siciliaanse keuken mag caponata niet ontbreken!
2. Pasta alla Norma
Deze Siciliaanse pasta komt oorspronkelijk van Catania, en is een kort gekookte pasta met een combinatie van aubergine, tomatensaus en gezouten ricotta. Ook wordt er veel basilicum verwerkt in dit simpele maar heerlijke gerecht. Pasta la Norma vind je bijna overal in Sardinië op de kaart en is een must om te proeven. Simpel, maar zeer smaakvol!
3. Arancini
Arancini zijn rijstballen (gemaakt van risottorijst) gevuld met allerlei ingrediënten. In Catania vindt je Arancini gevuld met ragu, erwten en mozzerella, terwijl ze centrum van het eiland vaak gevuld worden met kippenlever of andere vleessoorten. In het Zuiden van het eiland is de Arancini gevuld met tomaat en verschillende soorten kaas. De rijst wordt meestal gekookt in saffraan. Waar je ook komt, om Arancini kun je niet heen!
4. Granita
Een heerlijk verkoelend hapje op een warme zomerdag. Granita, een halfbevroren zoete drank die wordt bereid met water, suiker en vruchtensap. Vaak worden er ook andere smaken aan toegevoegd zoals amandel, koffie, watermeloen en framboos. Granita wordt gegeten met een lepel en altijd bereid met verse ingrediënten. Een goed alternatief voor schepijs, mocht je aan de calorieën willen denken!
5. Sfincione
Deze Siciliaanse pizza, of “pizzataart”, wordt vaak op straat gegeten en je zult vast en zeker verschillende kraampjes tegenkomen waar je deze lekkernij kunt proeven. Het lijkt meer op een Amerikaanse pizza dan op een Italiaanse, met zijn dikke, knapperige bodem. De Sicilianen houden de Sfincione vaak simpel, gegarneerd met bijvoorbeeld uien, kaas en champignons. Uiteraard zijn er ook vele andere toppings te verkrijgen, voor ieder wat wils!
6. Pasta con le Sarde
Een typische Siciliaanse pasta, en gerecht van de streek bij Palermo: een pasta gekookt met vers gevangen sardines, witte venkel, pijnboompitten en rozijnen. Pasta con le Sarde wordt geserveerd met een “lange” pasta zoals spaghetti of bucatini en heeft een volle, rijke smaak. Ben je in Sicilië en heb je zin in pasta? Ga dan eens voor wat anders dan de klassieke bolognese, probeer Pasta con le Sarde!
7. Cannoli Siciliana
Als je aan desserts denkt in Sicilië, is cannoli het eerste wat in je op komt. Het is namelijk zeker één van de bekendste Siciliaanse zoetigheden samen met Siciliaanse koekjes. Een cannoli is een gerold, koekje, als het waren een buisje, opgespoten met ricotta. Vaak wordt er chocolade overheen geraspt en zit er gekonfijte sinaasappel door de ricotta heen.
Ook voor cannoli geldt: de Sicilianen eten dit gerecht het liefst zo basic mogelijk. Toch kun je ook plekken vinden waar ze verschillende smaken cannoli verkopen zoals chocolade, amandel en aardbei.
8. Pane Cunzato
Deze open, rijk belegde broodjes zijn zo vullend en groot, dat je ze makkelijk met 2 personen kunt delen. Origineel wordt dit broodje belegd met plakjes tomaat, ansjovisfilet, jonge schapenkaas, peper en olijfolie. Tegenwoordig kun je Pane Cunzato in allerlei variaties krijgen. Heerlijk als lunch, of tussendoortje! In sommige gevallen is de Pane Cunzato ook dubbelgevouwen.
9. Couscous di Pesce
Een gerecht met couscous zou je eerder verwachten in Marokko dan in Sicilië, maar niets is minder waar! De Siciliaanse couscous is met de Arabische overheersing aangekomen in West-Sicilië. In en nabij Trapani vind je dit gerecht vooral veel terug.
Letterlijk is het een langzaam bereide, kruidige couscous, gedrenkt in een smaakvolle vissoep. Deze wordt op smaakgebracht met paprika en saffraan. Dit traditionele recept wordt op veel plekken nog bereid in een speciale couscouspot. Altijd wordt het met veel passie en liefde uitgevoerd! Ben je een visliefhebber, probeer dit heerlijke gerecht dan zeker uit wanneer je in Sicilië bent
10. Insalata Pantesca
Dit is de perfecte Siciliaanse zomersalade. Vers, gezond en eenvoudig te bereiden. Deze aardappelsalade is heerlijk als bijgerecht of lunchgerecht. De salade is buiten aardappelen rijk aan tomaten, rode uien, ontpitte olijven, kappertjes, oregano en olijfolie. Het komt oorspronkelijk uit Pantelleria, een eilandje tussen Sicilië en Tunesië in. Maar tegenwoordig vind je op veel plekken in Sicilië dit smakelijke gerecht ook op de menukaart.
11. Melanzane alla Parmigiana
Van deze ovenschotel uit Sicilië hebben de meesten van ons wel eens gehoord. In bijna alle streken in Italië kun je dit gerecht eten, maar oorspronkelijk komt dit vegetarische ovengerecht dus uit Sicilië. Aubergines en mozzarella spelen de hoofdrol in deze schotel. Ze wisselen elkaar af met laagjes, kruidige tomatensaus daartussen en afgemaakt met een flinke laag Parmezaanse kaas.
Kun je niet wachten om al deze Siciliaanse gerechten te proeven en wil je je zelf ook laten onderdompelen in de culinaire wereld van Sicilië? Ga dan op pad, proef, en ontdek nog véél meer lokale specialiteiten van Sicilië. Buon appetit!
Reageren