De hoogtepunten van Laos

Jarenlang heeft Laos in de schaduw van zijn buurlanden Thailand en Vietnam geleefd. Maar sinds het in 1989 zijn deuren heeft geopend voor toeristen heeft het land al vele backpackers harten verovert. Laos heeft charmante en vriendelijke inwoners, sfeervolle steden en vooral prachtige natuur.Ook is het een land waar het leven op z’n gemakje gaat, waardoor het een goede plek is om van de drukte te ontsnappen. Laos is niet al te groot en in drie weken kan je veel van het Aziatische land zien. Dit zijn de hoogtepunten en de belangrijkste bezienswaardigheden van Laos.

hoogtepunten laos

Four Thousand Islands

We beginnen in het zuiden, waar je in de Mekong rivier veel verschillende eilanden vind. Don Det is de grootste, met genoeg keuze aan accommodatie en restaurants gericht op toeristen. De sfeer is er heel relaxed. Het leven is er simpel en natuur is oogverblindend mooi. Ga kanoën, zwemmen of bezoek een van de watervallen. Een wandeling over het eiland langs de simpele hutjes, rijstvelden en waterbuffels doet een mens ook veel goeds.

Bolaven Plateau

Dit gebied in het zuiden van Laos ligt hoger, waardoor de temperaturen aangenaam zijn. Er wordt hier veel koffie gebouwd en het is er niet heel toeristisch. Dit is een populair gebied voor een scootertoer. Onderweg kom je veel watervallen, inheemse stammen en prachtige uitzichten tegen. Verblijf bijvoorbeeld in Tad Lo. Dit is een simpel dorpje in de buurt van een paar indrukwekkende watervallen.

Luang Prabang

Deze stad mag je niet missen als je Laos bezoekt. De charmante oude stad van Luang Prabang is UNESCO werelderfgoed. Er zijn in de stad namelijk erg veel bijzondere tempels te vinden. Je ziet dan ook regelmatig jonge monniken door de stad lopen. Ook kan je er het Franse koloniale verleden duidelijk terugzien in de mooie authentieke gebouwen. De stad is vol met cafeetjes, en heeft een gezellige sfeer. Slenter door de stad, eet op de avondmarkt of maak een boottocht op de Mekong.

Plain of Jars

In een groot gebied rond Phonsavan ligt de “Plain of Jars”, oftewel de vlakte der kruiken. Hier liggen honderden kruiken, waarvan de grootste drie meter hoog is en wel 6.000 kilo weegt. Hoe deze kruiken hier gekomen zijn is een raadsel. Dit is de Stonehenge van Laos! Wat men wel weet is dat de kruiken tussen de 2.500 en 3.000 jaar oud zijn en dat ze zijn gemaakt van een soort zandsteen dat niet voorkomt op die plek. De legende gaat dat er rijst werd bewaard in de kruiken, terwijl er ook verhalen in de rondte gaan dat er doden in werden begraven.

Vang Vieng

Deze plek is beroemd en berucht voor het tuben en het feesten. De laatste jaren is het echter wel flink wat rustiger geworden in Vang Vieng. De overheid heeft er in 2012 streng opgetreden want het aantal dronken en gedrogeerde backpackers werd er steeds groter en zorgde voor problemen. Nu is het een fijne plek om van de mooie kalkstenen rotsen en de Nam Song rivier te genieten. Uiteraard kan je nog steeds “tuben”( op de rivier varen in een opgeblazen binnenband) en er wordt ook nog gefeest maar wel in veel mindere mate. Dit is ook een geweldige plek om een ballonvaart te maken over de kalkstenen rotsen.

Vientiane

Dit is een heel ander soort hoofdstad dan bijvoorbeeld Kuala Lumpur of Bangkok. Vientiane heeft namelijk maar 210.000 inwoners. Dit is net zoveel inwoners als Tilburg! Vientiane heeft daarom net als in heel Laos een zeer relaxte sfeer. Ook hier zie je de Franse invloeden terug. Maar dan in de vorm van bakkers die heerlijke croissants en koffie verkopen. En in Vientiane is ook een Laotiaanse versie van de Arc de Triomphe.

Huay Xai

Dit dorp in het noorden van Laos wordt door veel reizigers bezocht omdat het een grensovergang is met Thailand. Maar er is een andere reden om hierheen te komen. De Gibbon Experience! Dit is geen prachtige tempel of een relaxed eiland. Maar is wel een van de leukste dingen die je in Laos kunt doen. De Gibbon Experience is een ecotoerisme project in het Bokeo natuurreservaat. Tijdens de experience race aan een zipline over de bomen van dit mooie park. Na een dag boven in de bomen blijf je slapen in een van de boomhutten.

Reageren