De GR 20; wandel dwars door het betoverende Corsica

De GR20 is een mythische langeafstandswandelroute die het eiland Corsica diagonaal doorkruist; van het ruige noorden naar het mediterrane zuiden. Het 200 kilometer lange pad volgt de granieten ruggengraat van bergen die het eiland in tweeën delen, waarvan er veel tot boven de 2000 meter stijgen. De uitzichten langs het pad zijn dus werkelijk adembenemend!

Volgens veel hikers is de GR20 de beste en tevens de zwaarste langeafstandswandeling van Europa. Verbluffend mooi en enorm afwisselend. De tocht duurt gemiddeld ongeveer 16 dagen, afhankelijk van je conditie en het weer.

Ben jij een echte outdoorliefhebber die wel van een uitdaging in de natuur houd? Dan zou je de GR 20 echt eens moeten wandelen. Of je nu de hele route doet of slechts een paar etappes: dit wordt hoe dan ook een ervaring om nooit meer te vergeten!

Wandelen over de GR20, wat kun je verwachten?

Zoals we al zeiden beslaat de GR 20 bijna de hele noord-zuidafstand van het prachtige, Franse eiland Corsica. Het noordelijke startpunt is de ‘stad’ Calenzana, gelegen in de bergen. Het eindpunt is de plaats Conca, aan de zonnige kust van het eiland. De meeste bestemmingen zijn te bereiken met de trein, bus of auto.

Tip: inspiratie opdoen over outdoor activiteiten zoals hiken? Raadpleeg dan OutdoorOnly en ga optimaal voorbereid op pad!

Kies je startpunt

Je kunt de tocht beide in het noorden óf in het zuiden starten, afhankelijk van je voorkeur. De meeste hikers gaan van noord naar zuid, aangezien het noorden als stukken zwaarder wordt beschouwd. Met veel klimmen en klauteren over steile bergpaden. De noodzaak om je handen te gebruiken tijdens tientallen gevallen op de route, zorgen voor een uitdagende tocht in het algemeen.

Laat dat je echter niet afschrikken om de GR20 te gaan wandelen. Zolang je een goede wandelconditie hebt en je verstand gebruikt, kan er in principe niets mis gaan!

Veel wandelaars kiezen er daarnaast voor om óf alleen de noord-, óf alleen de zuidkant te wandelen. Vizzavona, een kleine stad, markeert de kruising tussen de twee secties.

Volg simpelweg de markeringen

Volg simpelweg de markeringen

Het volgen van de GR 20 is over het algemeen easy. De hele route is duidelijk gemarkeerd met rood/witte strepen. Wanneer dit niet het geval is, kun je de route vinden door te zoeken naar een pallet op elkaar gestapelde stenen.

Houd je waar kan altijd aan deze gemarkeerde gebieden; zij bieden namelijk de gemakkelijkste en veiligste rijrichting.

Uitdagingen onderweg

Het grootste gevaar tijdens het wandelen van de GR 20, is het slechte weer in de hoge bergen. Het is hier super onvoorspelbaar, wat betekend dat je van het ene op het andere moment in een storm, sneeuw-, of onweersbui terecht kunt komen. Wacht een aantal dagen met hiken wanneer je hebt gezien dat het weerbericht niets goeds voorspelt. Droog gesteente is namelijk bijna essentieel voor sommige delen van de noordelijke route.

Tip: luister altijd naar je gevoel en probeer niet door te gaan met een wandeling die je comfortniveau te boven gaat!

Accommodaties langs de GR20

Besluit je de GR 20 te gaan wandelen, dan heb je verschillende opties als het gaat om accommodatie langs het pad. Zo kun je je eigen tent opzetten, logeren in een hostel of hotel langs de weg, of overnachten in een refuge.

Wil je echt even back to basic? Dan raden we aan om een bed/tent te reserveren/huren bij een refugio, of berghut. Deze liggen meestal in een betoverende omgeving, ver weg van de drukte.

Vaak hebben refuges een tentenkamp beschikbaar, waar de tentjes al zijn opgezet. Je hoeft in dit geval dus niet zelf met een tent te gaan slepen. Je maakt verder gebruik van de gemeenschappelijke ruimtes (verwacht hier geen luxe), en eet wat de pot schaft in het gezelschap van medewandelaars. Heel gezellig!

Let op: met name in juli en augustus kan het erg druk worden langs de route. Het is noodzakelijk om je tent/bed vooraf te reserveren.

Het beste seizoen om de GR20 te wandelen

Begin juni tot oktober is de aanbevolen tijd om de GR20 aan te pakken. De meeste refuges blijven tot en met september open. We raden je aan om, indien mogelijk, juli en augustus te vermijden. Zoals eerder aangegeven wordt tijdens deze maanden enorm druk op de route. Dat betekend dat veel verblijfplaatsen bomvol zitten, en alles ook nog eens duurder is.

Kun je echter alleen vakantie krijgen in het hoogseizoen? Dan is niet gaan zeker geen optie. Je moet slechts rekening houden met een aantal bijkomende factoren.

Ook de geweldige, uitdagende GR 20 wandelen? Zorg dan dat je goede spullen aanschaft en je inleest op verschillende forums. Een goede voorbereiding is het halve werk!

Reageren