De Filipijnen, een paradijs op aarde!

Met zijn parelwitte stranden, turquoise blauwe zeeën en duizenden palmbomen is het alsof je in een andere wereld terecht komt. Maar wat kun je nog meer van de Filipijnen verwachten? Ik heb het voor je uitgezocht!

zonsondergang Port Barton kopie

Cultuur

Een grote mix van culturen vind je op de Filipijnen. Een grote groep van de bevolking is vergelijkbaar met Indonesische/Maleisische mensen, maar door de verschillende overheersers en door de handelgeschiedenis zie je ook veel terug van andere culturen. Denk hierbij aan de Amerikaanse cultuur, de Chinese en Spaanse. Ons viel vooral de Amerikaanse cultuur veel op. Zo wordt er volop meegezongen met Celine Dion in vrijwel alle karaokebarren, spreekt de bevolking uitstekend Engels en zie je het terug in het eten (denk bijvoorbeeld aan fastfood). De belangrijkst religie in de Filipijnen is rooms-katholiek (83%), dit is gekomen door de Spaanse overheersing die ruim vier eeuwen heeft geduurd. De tweede religie is de islam, zo’n 5% van de bevolking is islamitisch.

Eten

In de Filipijnen is er veel fastfood te vinden. Ook in non-fastfood restaurant zie je op de menukaart veel gefrituurde producten terug. Daarnaast bestaan de gerechten voornamelijk uit veel vlees en vis, veel rijst maar weinig groenten. Qua vlees is er vooral veel kip en varken, rund minder.  Groenten kun je meestal wel als bijgerecht er bij bestellen.  Als ontbijt eten de Filipino’s ook graag met vlees, rijst en ei. Gelukkig zijn er op de toeristische plekken/hotel veel continental ontbijten te vinden.

Highlights

Behalve parelwitte stranden, de mooiste zeeen en velden vol palmbomen hebben de Filipijnen ook deze must-see’s:

Iwahig ingang-1

Iwahig Prison Puerto Princessa:

Ik was voor de Filipijnen (gelukkig) nog nooit in een echte, nog-steeds-werkende gevangenis geweest, maar  ik was wel altijd heel nieuwsgierig geweest hoe het er daar aan toe zou gaan. In de Filipijnen kan je al als toerist de Iwahig gevangenis bezoeken, met gevangenen praten en gevangenen zien dansen. Het is niet zo’n gevangenis als in Nederland, want er zijn geen hekken en geen grote bewakers, alles is gewoon open. Bij aankomst is er vrijwel geen controle, iedereen en vrijwel alles kan naar binnen komen. Binnen staan de gevangenen je al op te wachten, stuk-voor-stuk vriendelijke jongens die maar al te graag zijn verhaal willen vertellen en geld willen verdienen. Geld verdienen doen ze door souvenirtjes te verkopen, fooi te vragen na hun ingestudeerde dansje te showen en door middel van de rondleidingen die ze geven. We hebben ons niet onveilig gevoeld, wel een beetje ongemakkelijk. Maar het is zeker de moeite waard om hier langs te gaan!

buh isla tour

Meerdaagse tour tussen Coron en El Nido

De hoogtepunt van onze reis was toch echt wel de driedaagse tour die wij hebben gedaan van Coron naar El Nido. Samen met (voornamelijk) Nederlandse jongeren (14 personen), 5 bemanningsleden, goed voedsel en een paar flessen rum vaarden we in drie dagen van de Coron naar El Nido. We kwamen langs de allermooiste plekken op de wereld, snorkelden tussen paradijselijke vissen en hadden echt de tijd van onze leven. Slapen deden we in bamboehutjes op het strand, helemaal back to the basics. Ik had dit voor geen goud willen missen! Er zijn verschillende bedrijven die dit aanbieden, wij gingen met Buhay Isla Ecotour, maar je kunt ook kijken naar TAO, El Nido Paradise of andere kleinere partijen.

manila

Slumtour door de armste wijken van Manila

Manila vonden wij geen mooie stad, vol smog en het is ontzettend druk. Reuze interessant daar in tegen was de Slumtour die wij met Smokey Tours gedaan hebben in Manila. Met een lokale bewoner die goed Engels spreekt gingen wij door de een van de armste wijken van de Filipijnen en daarbij ook gelijk van de wereld. We werden rond gereden in lokale vervoermiddelen en kwamen langs verschillende plekken. Op mijn netvlies staat een huis van een familie waar wij binnen mochten komen, het huis was 1 vierkante meter groot en werd bewoond door zes personen. Er lagen matrassen en een kookpitje; geen stroom, geen water, geen wc of badkamer. Het kwam niet eens in de buurt van mijn slechtste studentenkamer. De familie was blij, dankbaar en vrolijk, zij kennen immers niet anders besefte ik mij. Door middel van een tour met Smokey Tours steun je deze wijken op een eerlijke en verantwoorde manier.

Reageren