De ‘Elfstedenkoorts’ in Nederland: hoe erg is het?

Elke winter lijden veel Nederlanders aan de zogeheten ‘Elfstedenkoorts’. Wanneer de temperaturen dalen, hoopt heel Nederland op een Elfstedentocht. Deze komt er vaak niet, maar hopen mag altijd, toch? FBTO deed onderzoek naar de ‘Elfstedenkoorts’. Want hoe belangrijk vinden we deze tocht nu echt?

De Elfstedentocht

De heroïsche Elfstedentocht is de beroemdste schaatstocht van het land. De tocht brengt de participanten langs de 11 plaatsen in Friesland. De tocht werd voor het eerst in 1909 gereden en de laatste keer vond plaats in 1997. Op 8 februari 2019 is het alweer 8070 dagen(!) geleden dat de tocht voor het laatst plaatsvond en dat is een record. De kans op een Elfstedentocht neemt met de jaren af. In 2001 schatte de KNMI de kans op een Elfstedentocht op 10%. In 2007 gaf het KNMI aan dat deze kans alleen nog maar af zal nemen. Dit is uiteraard het gevolg van de opwarming van de aarde. In 2012 was het dan toch bijna zover, maar gingen de temperaturen uiteindelijk omhoog, waardoor het feest in duigen viel.

Het onderzoek

Voor dit onderzoek werden 5 verschillende vraagstukken onderzocht. De vragenlijst werd door meer dan 500 mensen ingevuld. Hieronder de uitslagen:

elfstedenkoorts-infographic

Eerder terug naar Nederland

Tijdens de wintermaanden gaan veel Nederlanders op reis. Naar een warme bestemming om van de winterzon te genieten, of naar een sneeuwzekere bestemming om te wintersporten. Maar zou jij je vakantiebestemming halsoverkop verlaten wanneer er een Elfstedentocht plaatsvindt? 34% van de ondervraagden antwoordde met ‘ja’. En dit percentage ligt nog hoger wanneer de vakantie nog moet plaatsvinden. Maar liefst 43% van de ondervraagden zegt de vakantie af, als er rond die tijd een Elfstedentocht plaatsvindt.

Niet meedoen maar aanmoedigen

Verder zal slechts 8% van de ondervraagden ook daadwerkelijk een geldig startbewijs bemachtigen. Dit is in principe ook niet zo gek, aangezien de tocht 200 kilometer lang is. Alleen atletisch gebouwde mensen zullen de tocht kunnen afmaken. Wel geeft 69% van de ondervraagden aan dat zij langs de route zullen gaan staan om de schaatsers aan te moedigen.

Er is nog hoop!

Als we de grote lijnen van de opwarming van de aarde bestuderen, dan lijkt een Elfstedentocht verder weg dan ooit. Toch is er wellicht nog hoop voor de komende jaren. Het weer is namelijk erg onvoorspelbaar. Zo is het momenteel in Chicago bizar koud en zijn er nog meer plekken op de wereld waar de temperaturen tegen de verhouding in omlaag schieten. Eén ding is in ieder geval zeker: als de Elfstedentocht ooit terugkomt, is Nederland er klaar voor!

Krijg jij het warm van de Elfstedentocht? Of kan het je eigenlijk niet zoveel schelen? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

 

Reageren