De Douro vallei, Portugal

De betoverende Douro vallei in het Noorden van Portugal, kan gemakkelijk worden gezien als één van de mooiste valleien van Europa. Niet voor niks staat het op de Wereld erfgoedlijst van UNESCO, en komen er jaarlijks honderden bezoekers op dit prachtige stukje natuur af. De Douro vallei is de thuisbasis van de rivier de Douro, en staat vooral bekend om de heerlijke port, die hier al meer dan tweeduizend jaar wordt geproduceerd. Verken de Douro vallei met de auto, de trein, per boot of op de fiets, en laat je omverblazen door zijn schoonheid!

Ondergaande zon over de Douro vallei in Portugal. Wijngaarden en wijnboerderijen liggen langs de rivier de Douro.
De Douro vallei

Douro vallei geschiedenis

De Douro vallei is een van de oudste wijnregio’s van de wereld. De productie van Portugese wijnen en port gaat terug tot wel tweeduizend jaar. Sinds de twaalfde eeuw werd deze productie een belangrijke export en inkomstenbron voor het land. Records tonen aan dat de aanduiding port, pas verscheen in de late helft van de zeventiende eeuw. Deze viel samen met de snelle groei van de wijnbouw en wijnexport van de Douro-regio.

Traditioneel werd de wijn stroomafwaarts gebracht in platbodemboten genaamd rabelos, om te worden opgeslagen in vaten in kelders in Vila Nova de Gaia (Porto). In de jaren zestig en zeventig werden dammen met sluizen langs de rivier gebouwd, waardoor rivierverkeer vanuit de bovenste regio’s in Spanje en langs de grens mogelijk werd. In de jaren ‘70 werden met behulp van nieuwe techniekenterrasvormige wijngaarden geplant, die zorgden voor een nog hogere en betere productie.

Douro vallei tegenwoordig

Tegenwoordig is port nog steeds een belangrijk product voor de Portugese economie. Het is door de jaren heen een van de grootste bekendheden van Portugal geworden. De port wijn uit de Douro vallei is nu zelfs een van de beste en meest gewaardeerde wijnen ter wereld. De vallei staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst, en de omgeving wordt jaarlijks door miljoenen bezoekers bezocht. Iedereen komt hier om te genieten van de prachtige natuur en de heerlijke wijnen. Deze dagen wordt portwijn vanuit de Douro naar Vila Nova de Gaia vervoerd in tankwagens in plaats van in rabelos zoals vroeger.

Praktische informatie

Georganiseerde tours

Twee glazen portwijn met een groene druiventros ernaast, op de achtergrond een wijngaard.
Portwijn

Er zijn vele bezienswaardigheden in de Douro vallei, en je kunt ervoor kiezen om met een georganiseerde tour alle hoogtepunten te bezichtigen. Op deze manier weet je zeker dat je niks overslaat van de mooie omgeving, en leer je ook nog eens veel over het ontstaan van de Douro vallei en de port wijnen.

Tours vanuit Porto

Veel tours naar de Douro Vallei vertrekken vanuit Porto, gezien deze bruisende stad op slechts een steenworp afstand ligt. Tijdens een dag tour ga je vaak op pad met een privé gids, die je meeneemt naar meerdere bestemmingen aan de Douro. Denk hierbij aan mooie dorpjes, Quintas (wijnboerderijen) en/of port musea. Natuurlijk is er altijd gelegenheid om de aller lekkerste port wijnen te proeven!

Ook zijn er tours die korter duren, bijvoorbeeld 2 of 3 uur. Denk aan een boottocht door de Douro vallei met Engelssprekende gids vanuit één van de dorpjes of Porto. Hierbij kun je alles vanaf het water aanschouwen onder het genot van (hoe kan het ook anders), een glaasje port.  De keuzes zijn eindeloos, check gewoon even deze website. Zorg er voor dat je jouw favoriete tour op tijd boekt, vooral in het hoogseizoen. De Douro vallei is namelijk erg populair!

Zelf op pad

De bekende brug in Porto waar een trein overheen rijdt, de Douro rivier eronder en de stad zelf op de achtergrond.
Trein vanuit Porto

Wil je de Douro vallei bezoeken op eigen houtje? Dat kan natuurlijk ook. Bezoek de Douro vallei vanaf Porto in een mum van tijd. Je kunt vanaf het station een bus nemen die richting de vallei rijd, de taxi nemen (wat natuurlijk een stuk duurder is), of nog gemakkelijker: met je eigen auto of een huurauto richting de Douro rijden.

Ga je alleen op pad, dan is een autoroute door de Douro vallei aan te raden. Dit is gemakkelijk te realiseren. De wegen zijn allemaal goed onderhouden en aangegeven, en per auto zal je veel van de prachtige omgeving in een korte tijd kunnen bezichtigen. Bezoek alle kleine pittoreske dorpjes, stop bij verschillende wijnboerderijen en ga wandelen door de Douro vallei in de groene heuvels en wijngaarden. Alles op je eigen tempo! Ook kun je vanaf meerdere plekken een boottocht maken.

Douro vallei per trein

Heb je geen zin om zelf te rijden maar wil je toch de Douro verkennen zonder gids? Denk er dan eens aan om de Douro vallei per trein te ontdekken. Er loopt een directe treinlijn de vallei in, beginnend bij het station Porto Bento in het centrum van Porto en eindigend bij de Spaanse grens bij Pocinho. De steden Régua en Pinhão zijn leuke dorpjes om te stoppen onderweg. Met de trein door de Douro vallei reizen is snel, en je kunt lekker achterover leunen in je stoel, genietend van alles om je heen.

Douro vallei weer

De Douro regio heeft een geheel eigen klimaat en geografie. Deze speciale klimatologische omstandigheden hebben ervoor gezorgd dat de vallei nu één van de bekendste en grootste wijn en port exporteurs is. De Douro heeft een microklimaat en kent warme zomers en koudere winters. In het Zuiden van de Vallei liggen de temperaturen iets hoger dan in het Noorden. Van november tot april kan het fris zijn, neem in deze maanden dus een warme trui mee! De rest van de maanden ligt de gemiddelde temperatuur rond de 27 graden. De zon is hier bijna altijd aanwezig.

Overnachten Douro vallei Portugal

Wijngaarden met op de achtergrond een Quinta (wijnboerderij), gelegen op een heuvel in de Douro vallei. Ernaast loopt de Douro rivier.
Quinta (wijnboerderij) in e Douro vallei

Wanneer je de Douro vallei bezoekt, kom je waarschijnlijk voor de portwijnen. Het allerleukste is dan dus om in een echte wijnboerderij, oftewel Quinta te overnachten. In de omgeving van de Douro staat het er vol mee, dus moeilijk hoeft het niet te zijn om een plekje te vinden (mits je ruim van tevoren boekt)!

Ervaar het échte Portugese leven

Het leuke aan overnachten op een Quinta is dat je de locals hun werkzaamheden van dichtbij kunt zien uitvoeren, vaak gratis rondleidingen krijgt over het terrein en veel vragen kunt stellen. Je maakt dus echt het leven van een wijnboer mee op deze manier. De meeste Quinta’s zijn ook nog eens prachtig gelegen en vaak vrij luxe, serveren meestal een diner en ook een heerlijk boeren ontbijt. Aanraders zijn Quinta de la Rosa en Quinta do Teddo.  Wil je toch liever een gewoon hotel, dan hoeft je ook niet lang te zoeken. In alle dorpjes rondom de Douro vindt je prima middenklasse hotels, voor een niet al te hoge prijs.

Zie je jezelf al helemaal zitten aan de oevers van de Douro met een heerlijk glaasje port in je handen? Zorg dan dat je er op tijd bij bent en plan je reis naar deze bijzondere plek in Portugal snel! De leukste periode om de vallei te bezoeken zijn de maanden september/oktober, wanneer het oogstseizoen in volle gang is.

Reageren