De beste vakantiefoto’s met je telefoon

We leggen graag de mooiste dingen die we zien vast op foto’s als we op reis zijn. We hebben alleen  niet allemaal een super-de-luxe spiegelreflexcamera en als dat wel zo is, heb je die niet altijd bij de hand op het moment dat je nét die ene mooie foto wilt maken. Onze mobiele telefoon hebben we wel altijd bij ons maar hier kunnen we toch niet de echte bijzondere momenten mee vast leggen? We hebben niet allemaal de skills van een professionele fotograaf maar met een paar gemakkelijke instructies kom je een heel eind.  Wij geven je een aantal tips op het gebied van mobiele-telefoon-fotografie en je zal zien dat je straks het onderscheid niet meer kan maken tussen de kiekjes van je spiegelreflex en je smartphone!

Lees ook: 10 apps die iedere reiziger op zijn telefoon heeft staan.

Belichting

De juiste belichting is erg belangrijk. Daarbij weet iedereen dat je een goede foto maakt met het licht in je rug aangezien de foto anders overbelicht raakt. Maar wist je dat je juist hele leuke effecten kunt krijgen als je wel richting het licht fotografeert? Denk aan prachtige zonnestralen die door de bomen stralen of de zon die opkomt achter een paar gebouwen vandaan. Dat kan een extra mooie sfeer geven aan het totaal plaatje. Probeer het maar eens. Je zult al snel doorkrijgen hoe je hier hele leuke creaties mee kunt maken.

Belichting

Flitser

Altijd flitsen is niet altijd de juiste keuze. Met flitser kan het al snel onnatuurlijk lijken. Zet de flitser uit en gebruik hem alleen wanneer het echt nodig is. In fel zonlicht bijvoorbeeld. Dan kan de flitser bepaalde harde schaduwen opheffen als je een portretfoto wilt nemen.

Beeldraster

Wees een beetje creatief en neem niet alle foto’s recht van voren. Probeer eens de foto van bovenaf te nemen of juist van onder, schuin of ingezoomd op een onderdeel van een gebouw of item. Je kan hiervoor het beeldraster van je telefoon gebruiken waarbij je de focus legt op een van de hoeken van het vierkantje in het midden. Dan kan het bijna niet fout gaan. Bij bezienswaardigheden kan je vaak verschillende kanten uit lopen om hier wat mee te experimenteren maar ook met bijzondere gerechten kan je meer doen dan alleen je bord te fotograferen.

Beeldraster

Focus

Focus op het object dat je wilt fotograferen. Zet een onderwerp centraal. Wil je een portretfoto maken, focus dan op het gezicht en kijk of wat er op de achtergrond staat niet storend is. Dit wordt immers ook wat meer uitvergroot bij portretfotografie. Wil je een mooi straatbeeld vastleggen. Focus je dan op een object in de straat dat eruit springt en dat niet te dicht bij andere onrustige voorwerpen staat. Aangezien je zelf niet een diafragma wijdt open kan zetten ben je afhankelijk van de compositie, diepte en het focuspunt.

Focus foto

Maak altijd meerdere foto’s

Schiet altijd een aantal foto’s achter elkaar. Je kunt dan later de beste of leukste eruit kiezen. Wil je bewegende objecten of personen vastleggen? Dan kan je ook gemakkelijk de Burst Modus gebruiken zodat camera een aantal foto’s maakt per seconde. Bij een IPhone kan je deze gebruiken door je foto-knop in te houden.

Foto’s bewerken en delen

Tegenwoordig zijn er heel veel apps te downloaden waarmee je foto’s kunt verbeteren, effecten mee kunt geven en direct kunt delen op social media. Gefilterde foto’s zijn tegenwoordig van zo’n goede kwaliteit , dat ze zelfs meteen geschikt zijn om af te drukken als collage voor aan de muur. Maar je kan de bewerkte foto’s natuurlijk het beste gebruiken om direct te delen met je vrienden op Facebook of Instagram.  De beste gratis foto apps om te bewerken zijn volgens ons:

  1. Instagram
  2. VSCOcam
  3. Photoshop Express
  4. Aviary
  5. Looksee

Reageren