De 6 meest indrukwekkende woestijnen ter wereld!

We weten allemaal wat een woestijn is. Deze droge natuurgebieden bevinden zich over de hele wereld. Vaak liggen woestijnen op plekken iets boven en iets onder evenaar, maar enkele bevinden zich ook op andere plekken. Wat zijn nu de meest unieke woestijnen ter wereld? Wij hebben een overzicht gemaakt!

1. De Sahara

sahara

De Sahara is de allergrootste woestijn ter wereld. Met een oppervlakte van maar liefst 9 miljoen vierkante kilometer strekt deze woestijn over Egypte, Libië, Mali, Niger, Soedan en Tsaad. De Sahara is tevens de warmste woestijn ter wereld en bestaat voornamelijk uit rotsachtige gebieden. Vroeger was de Sahara echter helemaal geen woestijn. Honderdduizenden jaren geleden was dit gebied meer een savanne. Als gevolg van de verschillende ijstijden is de Sahara langzaam veranderd naar de dorre woestijn zoals we hem nu kennen.

2. Chihuahuawoestijn

Deze woestijn met zijn unieke naam, ligt in delen van Mexico en de Verenigde Staten. De ‘beruchte’ grens loopt dwars door de woestijn heen. Dit is een van de weinige woestijnen waar steden te vinden zijn. Naast droogte, vind je hier namelijk ook bergen en zelfs een gebied waar bomen groeien.

Bekijk de top accommodatie opties in de buurt van de Chihuahuawoestijn:

3. De Gobi

gobi-woestijn

De Gobiwoestijn is de grootste woestijn van Azië. Deze woestijn ligt in China / Mongolië en is een  kleine 1,3 miljoen vierkante kilometer groot. In deze woestijn vind je, in tegenstelling tot de meeste woestijnen, bijna geen zand. De Gobi bestaat voornamelijk uit kale rotsen. Vroeger leefden hier dinosaurussen, maar tegenwoordig wordt deze woestijn bewoond door gazelles, kamelen en de Gobi beer. Dit is tevens de enige beer ter wereld die in de woestijn leeft. Naar schatting zijn er slechts 50 levende exemplaren over.

Lees ook: Het beste van Marokko in slechts 3 weken!

4. Gibsonwoestijn

Deze woestijn ligt in West-Australië en is vernoemd naar de wereldreiziger Alfred Gibson. Deze ontdekkingsreiziger verdween tijdens een van zijn tochten in deze woestijn en is hier uiteindelijk overleden. Deze woestijn wordt gekenmerkt door rood zand en hoge rotsen.

5. De witte woestijn

witte-woestijn

Deze Egyptische woestijn wordt gezien als een van de mooiste plekken van het land. Zoals de naam al doet vermoeden, wordt deze woestijn gekenmerkt door de prachtig witte krijtrotsen. De rotsen lijken wel op gigantische champignons. Deze woestijn is het mooist in tijdens de zonsondergang, maar ook een nachtelijk bezoekje is aan te raden. In het maanlicht ziet deze woestijn er nóg magischer uit!

Ontdek de Witte Woestijn met deze top-beoordeelde tour:

Lees ook: 5 tips voor een avontuurlijke vakantie!

6. De Grote Bekken

We sluiten deze lijst af met de Grote Bekken. De Grote Bekken is met een half miljoen vierkante kilometer de grootste woestijn van de Verenigde Staten. Deze eeuwenoude woestijn wordt bewoond door verschillende Indianenstammen, ook wel bekend als de Great Bassin Tribes. Overdag zie je hier veel konijnachtige dieren als de desert cottontail en de zwartstaarthaas. In de nacht laten de andere dieren zoals kangoeroeratten en grondeekhoorns zich ook zien.

Welke woestijnen heb jij in je leven bezocht? Wat was jouw favoriet? Laat het ons weten in de comments hieronder!

Reageren