De 5 mooiste wijnroutes van Frankrijk

Ben jij een echte wijnkenner? Dan weet je dat de Franse wijnen maar moeilijk te evenaren zijn. Natuurlijk kun je deze wijnen online kopen. In Frankrijk staan diverse streken bekend om hun smakelijke wijnen. Wij zetten de 5 mooiste wijnroutes van Frankrijk voor je op een rij.

Bordeaux wijn

Bordeaux

Bordeaux is misschien wel de bekendste wijnstreek van Frankrijk. De wijnen uit deze regio staan bekend om hun nadrukkelijke smaak. De Route des Châteaux is de meest bekende wijnroute in deze buurt. Het spreekt voor zich dat je op deze kastelenroute veel kastelen tegenkomt, maar je vindt er ook bijzondere Grands Crus en Crus Bourgeois. Je zal veel uitgestrekte wijngaarden tegenkomen. De route is iets meer dan 100 km lang. De route leidt naar Médoc, precies tussen het noorden van Bordeaux en de prachtige landtong Pointe de Grave.

elzas wijnroute

Elzas

Voor een langere route kies je de Route des Vins d’Alsace, oftewel de wijnroute van de Elzas. Deze rit is maar liefst zo’n 180 km lang. Wist je dat deze route al meer dan 50 jaar bestaat? Het parcours werd geopend op initiatief van de wijnboeren en handelaren in de streek. Zij voelden in die tijd al uitstekend aan dat ze met hun Franse wijn veel toeristen zouden kunnen lokken. Vandaag de dag bewijzen de wijnboeren nog steeds graag dat ze kwaliteit leveren. In de kelders worden vaak wijnproeverijen aangeboden. Loop dan ook zeker even bij een van de wijnboeren naar binnen als je deze wijnroute doet. Je komt plekjes tegen als Colmar, Rouffach, Ribeauvillé en andere sprookjesachtige dorpen en stadjes. De Grands Crus uit deze plaatsen kunnen elke wijnliefhebber verleiden. Het draait hierbij veelal om AOC-wijnen, waardoor je kunt rekenen op kwaliteit. Ga je voor een echte smaaksensatie, kies dan voor een wijn met de vermelding ‘Vendange Tardive’. Deze zijn gemaakt van druiven uit de late oogst, waardoor de druif nog meer op smaak is en de wijn rijker wordt.

Bourgogne wijn

Bourgogne

Ontdek de Grands Crus van Bourgogne. Tijdens de wijnroute van de Grands Crus de Bourgogne kun je natuurlijk genieten van de schitterende wijngaarden in de omgeving. Begin bij Dijon en dwaal door de Côtes de Nuits, een streek in het meest noordelijke gedeelte van Bourgogne om bij Corgoloin uit te komen. Meer van de Chardonnay wijnen? Dan past het tweede gedeelte van de wijnroute door Bourgogne zeker bij jou. Je begint net onder Corgoloin en reist tot de helling van de Maranges. Dit gebied wordt ook wel Côte de Beaune genoemd. Geniet bijvoorbeeld van een Corton-Charlemagne of van een Montrachet. Aarzel niet, er wacht zo’n 67 km wijnroute op je in dit mooie stukje Frankrijk.

Montagne de Reims wijnen

Montagne de Reims

Champagneliefhebbers, opgelet! De streek rond Reims staat bekend vanwege zijn vele champagne wijngaarden. Deze mousserende wijn wordt vaak geassocieerd met feestelijke gelegenheden. De bijzondere wijnroute door Montagne de Reims is dan ook een waar feestje voor enthousiaste reizigers. Begin bijvoorbeeld in de stad Reims zelf of start in Épernay, een klein authentiek stadje net ten zuiden van Reims. De Route touristique du Champagne staat heel duidelijk aangegeven, zodat je op je gemak met de auto door de streek kunt toeren. Er zijn schitterende wijngaarden te vinden en vele kleine champagneboeren die je graag een rondleiding zullen geven. Bij Michel Fagot is het mogelijk om een Engelse rondleiding te krijgen. Ontdek de immense persen en de bijzondere champagnes die in de kelders bewaard worden. Natuurlijk hoort het er dan ook bij om eens een slokje te proeven!

Val de Loire wijn

Val de Loire

Wist je dat er in het Loiredal maar liefst 350 wijngaarden te vinden zijn? De streek staat dan ook niet alleen bekend om zijn schitterende kastelen, maar ook om de uitstekende wijnen. De meeste kelders hier zijn bestempeld als ‘Caves touristiques du vignoble de Loire’. Dat wil zeggen dat je er zeker kunt rekenen op een gastvrije ontvangst. Er zijn doorgaans vaste openingstijden en ook gratis proeverijen met een gids, zodat je veel te weten komt over de kelders en de plaatselijke wijnen. Probeer het maar eens en wie weet vind jij de Loirewijnen wel de beste Franse wijnen!

De wijnroutes van Frankrijk zelf ontdekken

Ga je binnenkort naar Frankrijk om een van deze mooie wijnroutes zelf te ontdekken? Dan kun je het beste met de auto reizen. Langs de Franse N-wegen staan de routes vaak heel duidelijk aangegeven op de bordjes. Natuurlijk is het daarbij wel verstandig om voor een accommodatie te zorgen wanneer je gaat genieten van de Franse wijnen!

Reageren