De 10 lekkerste buitenlandse gerechten

Houd jij ook zo van lekker eten, en dan niet van de Hollandse stamppot maar meer van gerechten met een buitenlands tintje? Wanneer we gaan reizen, willen we vaak zoveel mogelijk gerechten proeven uit het land dat we bezoeken. Buiten dat het eten op vakantie meestal gewoon veel lekkerder is, komen we op deze manier namelijk ook meer te weten over de cultuur van een bepaald land. Juist, er zit meer achter een gerecht dan alleen de smaak! Hier volgen de 10 lekkerste buitenlandse gerechten die je tijdens het reizen niet mag vergeten te proeven:

1. Roti

Roti

Dit heerlijke traditionele Indiase gerecht móet je gewoon ooit hebben gegeten. Bij roti denk je waarschijnlijk meteen aan Suriname, en een roti rol gevuld met sperziebonen, kip, aardappel en ei. Maar een “roti” zelf, is eigenlijk gewoon de naam voor het platbrood wat altijd bij de roti wordt geserveerd. Het komt oorspronkelijk niet uit Suriname, zoals iedereen denkt, maar uit India.

Roti is door de slavenhandel in Suriname terecht gekomen, waar het is uitgegroeid tot hét nationale symbool van het land.  Tegenwoordig kun je bijna overal roti eten, welke erg kan variëren in smaak. Ook is het gemakkelijk zelf te bereiden. Denk bijvoorbeeld aan Roti met kruidige kippendij filet en groenten. Voor het plat brood zelf heb je zelfs alleen maar wat volkoren meel, water en zout nodig!

2. Ramen

Japanse ramen

We reizen af naar het mooie Japan. Bekend om zijn heerlijke sushi natuurlijk, maar ook om de lekkere “ramen”. Dit is een rijke noedelsoep, welke oorspronkelijk uit China werd geïmporteerd en door de geschiedenis heen één van de populairste gerechten van Japan is geworden. Waar je ook komt in het land, je kunt er ramen eten in overvloed.

Ramen zijn niet alleen super goedkoop, maar vaak ook heel gezond en hebben een rijke, volle smaak. Er bestaan veel verschillende soorten ramen, die allemaal anders zijn vanwege de gebruikte soorten bouillon, noodles, en toppings. Of je nu van vlees, vis, of extra veel groenten houd, met Japanse ramen zit je altijd goed! Probeer deze Japanse ramen met gebakken schelvisfilet thuis! Je zult ervan smullen.

3. Canneloni

Canneloni

Met Italiaans eten zit je altijd goed. Vooral canneloni is op en top comfort food en lekker rijk. canneloni is lang niet zo oud als pasta, en de exacte oorsprong is zelfs onbekend. Waarschijnlijk is het pas aan het einde van de 19e eeuw geïntroduceerd, en is het ontstaan in het Zuidelijke Napels. Sindsdien heeft de canneloni zich snel verspreid naar andere delen van Italië en is het een populair gerecht geworden, wat bijna overal gegeten kan worden.

De buisachtige pasta wordt vaak gevuld met allerlei lekkernijen, en vooral heel veel kaas en saus. Wat wil je nog meer? Het gerecht canneloni met romige spinazie-champignonvulling, is een vegetarische variant en gemakkelijk thuis te bereiden. De canneloni buizen zijn bijna in iedere supermarkt te verkrijgen. Buon Appetito!

4. Paella

Spaanse Paella

Dit heerlijke gerecht neemt je mee naar Spanje, en heeft zijn oorsprong in de bruisende stad Valencia. Paella is hét rijstgerecht van het land wat bijna iedereen wel kent. Het is zelfs een van de meest populaire internationale gerechten, wat uit zoveel variaties bestaat dat je door de bomen het bos niet meer ziet.

Paella was jaren geleden het belangrijkste eten van de boeren, vanwege de vele rijstvelden, en werd gekookt door de arbeiders boven een houtvuur. Alles wat te vinden was op het land en in de zee werd toegevoegd aan de schotel. Nu is paella  een overkoepelende naam voor meer dan 200 verschillende rijstgerechten uit de regio Valencia, andere delen van Spanje en zelfs over de hele wereld.  Anders dan dit recept: spaanse rijstschotel met garnalen en olijven, blijft de originele paella een mengsel van kip, konijn, slakken, en groene en witte bonen. Liever geen slak in je eten? Met garnalen en olijven is dit gerecht ook goddelijk!

5. Goulash

Hongaarse Goulash

Terug naar het Oosten van Europa, en wel Hongarije. Wanneer je aan goulash denkt, zie je een heerlijke, dampende vleesschotel voor je in donkere, koude wintermaanden. Het is de traditionele stoofpot van Hongarije en heeft zijn oorsprong in de 9e eeuw, toen het werd gegeten door Magyaarse herders. De hoofdingrediënten waren toen vooral veel vlees, uien en smaakmakers.

De paprika is pas in de 18e eeuw toegevoegd aan dit lekkere gerecht. Ook mogen aardappelen natuurlijk niet ontbreken! Een goed vullende, smaakvolle schotel welke je in donkere tijden iedere dag wel zou willen eten. De bekende goulash soep is een variant op de oorspronkelijke goulash. Ga jij al watertanden? Probeer dan thuis deze heerlijke Hongaarse goulash met biefstukreepjes.

6. Shakshuka

Shakshuka

Bij dit heerlijke eiergerecht denken we vaak dat het uit Israël komt, maar laat de shakshuka nu ook een gerecht zijn wat zijn oorsprong heel ergens anders heeft. Voor als je nog nooit van het woord shakshuka gehoord hebt: dit is een warme, veelal vegetarische schotel van tomaten, vaak paprika of uien, en eieren die meestal heel zijn gelaten en gestoofd worden tot ze de juiste gaarheid (naar smaak) hebben.

Het traditionele gerecht is van Noord-Afrikaanse oorsprong, maar tegenwoordig shakshuka inderdaad vooral gegeten in het Midden-Oosten en met name in Israël. Hier werd het geïntroduceerd door Joodse immigranten uit Tunesië, Marokko, Algerije en Libië. Je kunt shakshuka nu in vele varianten eten, en verschillende toppings toevoegen. Zoals bijvoorbeeld deze traditionele shakshuka met ei en geitenkaas.  

7. Moussaka

Moussaka

Bijna iedereen kent moussaka en denkt hierbij gelijk aan Griekenland. Of aan de Knor pakketten in de supermarkt die ook beweren dat ze hetzelfde smaken als deze traditionele Griekse lekkernij (!?). Het waren de Arabieren die jaren geleden dit heerlijke recept introduceerden, en er zijn weinig gerechten op de wereld die zo’n perfecte combinatie bevatten van gehakt, zachte aubergines en romige, rijke bechamelsaus. Niet voor niks wordt het door de Grieken beschouwd als de nummer 1 comfortfood in hun land.

Samen met de gyros en souvlaki, is moussaka tegenwoordig het meest bekende gerecht van Griekenland. Er zijn veel variaties gekomen op moussaka, bijvoorbeeld met lamsvlees, zonder vlees, met aardappelen of andere soorten groenten. In de Griekse restaurants staat het gegarandeerd als nummer 1 op de kaart, maar het is ook heel goed zelf te bereiden. Probeer deze vegetarische moussaka eens zelf!

8. Pad Thai

Pad Thai

Weer terug naar Azië, en dan wel naar Thailand (het woord zegt het natuurlijk al). Wie vaker in Thailand is geweest, heeft dit lekkere noedel gerecht waarschijnlijk meer dan eens gegeten. Het is namelijk het populairste Streetfood gerecht van het land, en het staat op bijna elk menu in de Thaise restaurants. Het gerecht Pad Thai werd gecreëerd  door de Thaise regering tijdens de tweede wereldoorlog, om op deze manier de rijstbronnen van het land te beschermen.

Pad Thai is een roerbakgerecht met rijstnoedels, eieren, tofu, tamarindepasta, vissaus, gedroogde garnalen, knoflook, palmsuiker en rode chilipeper. Het wordt vaak gegarneerd met limoen, koriander, lente ui en pinda’s. Tegenwoordig wordt het ook veel gegeten met kip en garnalen. Thuis maken? Als je een goede wok hebt is dat appeltje eitje! Deze Pad Thai met kippendij en ei bijvoorbeeld is erg de moeite waard.

 9. Dahl

Indiase Dahl

Als je wel eens Indiaas eten besteld, of naar een Indiaas restaurant bent geweest, zul je vast een zeker dahl op het menu hebben zien staan. Dahl is een van de populairste gerechten van India en Zuid-Azië. Eigenlijk is het niet meer dan een combinatie van linzen, gedroogde erwten en bonen, die gestoofd worden met veel kruiden zoals kurkuma, koriander, komijn, chili en nog veel meer. Hierna wordt het geserveerd met naanbrood of rijst.

De Dahl is ontstaan doordat het in de geschiedenis een basis voeding was voor vele arbeiders. Linzen waren altijd aanwezig, evenals kruiden. Het was dus goedkoop, voedzaam én lekker! Tegenwoordig zijn er zoveel verschillende soorten dahl, dat je jarenlang zou kunnen experimenteren. Maar waarom begin je niet eens met deze heerlijke Indiase dahl met zoete aardappel? Om te smullen!

10. Jambalaya

Jambalaya

Jambalaya klinkt exotisch, en dat is het ook! Het is een populair gerecht uit de Verenigde Staten, en dan met name uit Louisiana. De basis ingrediënten zijn simpel gezegd rijst, vlees en groenten, maar het wordt op smaak gebracht met vele andere ingrediënten. Zoals in dit recept: kruidige Jambalaya met pittige kip, is kip vaak het hoofdingrediënt.

Jambalaya is al sinds vele generaties een favoriet recept, omdat het goedkoop, vullend en heerlijk vol van smaak is. Ook is het super makkelijk om je eigen draai aan dit gerecht te geven, doordat je eindeloos kunt combineren met smaken. Jambalaya heeft Franse, Afrikaanse, Indiaanse en Caribische invloeden. Ook lijkt het erg op de Spaanse paella, welke door buitenlandse ontdekkingsreizigers naar New Orleans werd gebracht. Eet smakelijk!

Loopt het water je al in de mond bij het lezen van al deze heerlijke buitenlandse gerechten? Laat de Hollandse kost deze keer dan eens voor wat het is, en haal het buitenland naar Nederland door het koken van de heerlijke bovenstaande recepten!

Reageren