Een dag uit het leven van de wintersporter

Wintersport- de één kijkt er het hele jaar naar uit, de ander kan niet begrijpen waarom iemand vrijwillig de sneeuw en de kou op zou zoeken. Om nog niet te beginnen over het vooroordeel dat het saai is om een hele week lang dezelfde sport te beoefenen. Voor al de mensen die zich niet goed kunnen voorstellen hoe een wintersportvakantie eruit ziet en waarom het een ideale onderbreking van het winterseizoen is, hier een overzicht van een dag uit het leven van een wintersporter.

08:00 – Op deze actieve vakantie staat de wekker vroeg. Voor de mensen met een ochtendhumeur: zodra je de gordijnen opent en uit het raam de prachtige besneeuwde bergen ziet verdwijnt je humeur als sneeuw voor de zon.

08:15 – In dikke skikleding aan tafel schuiven voor een heerlijk ontbijtje met kaiserbroodjes belegd met verse aufschnitt (vleeswaren) en een glaasje sinaasappelsap. Tijdens het ontbijt wordt vaak via live webcams de piste al bekeken en worden de plannen van de dag besproken.

08:45 – Na het verzamelen van de benodigde materialen is het tijd om naar de piste te vertrekken. Dit kan per auto (denk dan wel aan winterbanden), maar is vanaf de meeste lokale plaatsjes ook mogelijk per ski-bus.

09:00 – De aankomst onderaan de piste. Hier worden de snowboots ingewisseld voor ski of snowboard schoenen en iedereen maakt zich klaar om de lift in te stappen.

09:15 – Een ski-dag begint altijd met het eerste ritje in de skilift. Altijd even wennen aan het begin van de wintersportvakantie, met name voor de skiërs of snowboarders met wat minder ervaring. Met het uitstappen beginnen de eerste blunders vaak al en worden de buikspieren alvast opgewarmd.

09:30 – De eerste oefenronde. Na een kwartiertje ben je weer op het niveau waar je vorig jaar bent gestopt, want skiën of snowboarden verleer je niet. Eerste jaar als wintersporter? Dan kun je alvast voorzichtig op een oefenweide een poging wagen. De meeste lessen starten ook in het begin van de ochtend. Hierbij zal in het begin voornamelijk aandacht worden besteed aan het aanleren van de juiste technieken die nodig zijn voor het remmen en het maken van bochten.

10:00 – De eerste oefenronde zit erop en iedereen heeft de smaak weer goed te pakken. Vanaf nu kan het genieten beginnen: heerlijk in de buitenlucht, met een beetje geluk met een heerlijk zonnetje op je gezicht en niet te vergeten het adembenemende uitzicht over de bergen. Het skiën of snowboarden is veel afwisselender dan men vaak alvorens denkt. De afwisseling is te vinden in de verschillende pistes in een skigebied, die onderscheiden worden door een bepaalde moeilijkheidsgraad: blauw, rood en zwart. Hierbij is blauw de minst steile en daarmee makkelijkste afdaling en een zwarte piste is enkel voor ervaren skiërs en snowboarders weggelegd. Op een pisteplan kun je precies zien welke pistes waar te vinden zijn en via welke liften je er kan komen.

12:00 – Tijd voor de lunchpauze en voor wat ontspanning! Bij de meeste skigebieden zijn prachtige restaurants gelegen aan de pistes. Op dit moment is het heerlijk om de helm, handschoenen en dikke sjaals af te doen en met een lekker zonnetje erbij kan zelfs de jas uit op het terras. In het restaurant met typisch Oostenrijks interieur zijn veel lekkernijen te verkrijgen: van de bekende Oostenrijkse kaiserschmarrn tot de bratwurst met kronkelfrieten. Wintersport is daarmee het optimale excuus om eens lekker bourgondisch te genieten!

13:00 – De pauze is voorbij en iedereen maakt zich klaar om weer de piste op te gaan. Tijd om een ander deel van het skigebied te verkennen of om wat meer uitdaging te zoeken. De opties zijn vaak eindeloos en skigebieden zijn vaak enorm uitgestrekt, waardoor je in één dag nooit alle routes zult kunnen verkennen. Het leuke van skiën of snowboarden is dat het meteen een sociale bezigheid is. Vaak ga je met een groep vrienden of familie de piste af en bovendien leer je mensen kennen bij de après-ski. De liften zijn bij uitstek geschikt om even bij te kletsen en ondertussen van de prachtige natuur te genieten. Sterker nog: alleen al voor de natuur zou je op wintersportvakantie kunnen gaan! Is het nou écht niet koud om de hele dag in de sneeuw bezig te zijn? Zeker niet! De skikleding bevat vaak sneeuwvangers en is lekker dik. Bovendien krijg je het juist behoorlijk warm door zo’n work-out op de sneeuw en met een beetje geluk schijnt de zon ook nog eens. Mocht dit nog niet genoeg zijn: er bestaan ook liften met verwarmde zitplekken!

16:00 – Na weer een paar uur intensief skiën of snowboarden, met natuurlijk enkele korte pauzes, zit de ski-dag er weer op. De laatste afdaling wordt ingezet en daarna is het tijd om de ski’s of het snowboard op te bergen. Het materiaal wordt weer naar de auto of naar de bushalte getild en wanneer de skischoenen weer kunnen worden ingewisseld voor snowboots, is dit een heerlijk voldaan gevoel.

16:30 – Tijd voor de après-ski. Een heerlijk koud (alcoholisch) drankje gaat er bij de meeste wel in na zo’n dag sporten. Vaak nog in de skikleding wordt er in een blokhut gekletst en gedanst op de meest foute après-ski muziek (Ja das ist Anton aus Tirol!). Niemand die er raar van op kijkt dat je haar niet zit, want iedereen komt direct van de piste af en heeft de hele dag een helm op zijn hoofd gehad. Après-skiën is vaak mogelijk bij een bar onderaan de piste, maar kan ook in het lokale dorpje of eventueel bij de verblijfplaats. Proost!

18:00 – Na een vermoeiende work-out is het tijd om je spieren te verwennen met een heerlijk warme douche bij het hotel/ appartement.

18:30 – Wanneer je in een appartementje met keuken verblijft kan zelf koken natuurlijk ook, maar veel mensen eten ’s avonds in het restaurant van het hotel of in een restaurant ergens in de buurt. Een aanrader is natuurlijk om op wintersport een traditioneel gepaneerde wienerschnitzel te bestellen. Ze zijn vaak gigantisch, maar na een dagje wintersport gaat dit er bij de meeste wel in!

22:00 –  De echte wintersporter kruipt weer vroeg zijn bed in, want de volgende dag wordt er weer fanatiek gesport. Na een dagje wintersport duurt het gegarandeerd niet lang voordat je in slaap valt! De echte feestbeesten kunnen er natuurlijk altijd nog voor kiezen om nog een rondje après-ski te doen, maar zij zullen dit waarschijnlijk niet alle dagen volhouden ;).

Enthousiast geworden om ook op wintersport te gaan? Volgende week verschijnt een lijst met een aantal tips voor de beginnende wintersporter die als handige checklist kan dienen!

Reageren