Cuba week 3

Vorige week vertelde ik over de eerste salsalessen, het geduld dat je nodig hebt voor Cubanen en mijn weekend trip naar Playa Giron. Inmiddels zit week 3 in Havana – Cuba – erop, dus dat betekent ook een nieuw reisverslag. 5 mei ben ik samen met een vriendin naar Cuba gevlogen om de Spaanse taal te leren en om me te mengen in de Cubaanse cultuur. Mijn doel van dit avontuur: na een maand in staat zijn een begrijpelijk gesprek te kunnen voeren in het Spaans, de enigszins aparte geschiedenis van het Communistische Cuba begrijpen en salsa kunnen dansen. Daarnaast wil ik natuurlijk in de weekenden van mijn taalcursus zoveel mogelijk van de rest van het land zien! Wegens beperkte wifi- mogelijkheden ben ik echter nu pas in staat mijn reisverhalen met jullie te delen.

Lessen Spaans en salsa

De Spaanse lessen beginnen me steeds meer energie te kosten. Het wordt steeds lastiger om de geleerde stof toe te passen. Ik merk dat ik de grammaticale vormen makkelijk op papier kan brengen, maar dat ik het lastig vind ze toe te passen in dagelijks gebruik. We hebben inmiddels de verleden tijd geleerd, waardoor ik me iets meer capabel voel om een “fatsoenlijk” gesprek te voeren. Ik kan nu in ieder geval zeggen dat ik naar Playa Giron ben geweest, in plaats van genoodzaakt zijn te zeggen: “ik ga het afgelopen weekend naar Playa Giron.” We hebben deze week wel een nieuwe spot gevonden om ons Spaanse huiswerk te maken, namelijk het plein “Plaza Mayor.” Het maken van huiswerk is helemaal niet zo erg onder het genot van een koud drankje en met een mooi uitzicht.

De salsa lessen beginnen me daarentegen steeds meer energie op te leveren! Het doet me veel plezier om te merken dat de salsapassen me steeds gemakkelijker afgaan en dat ik steeds relaxter ga dansen. De uurtjes zweten beginnen zijn vruchten af te werpen.

Bars in Havana

Qua avond vermaak hebben we een top week gehad! Op dinsdag avond besloten we een drankje te doen op de rooftop van Inglaterra. Dit is een prachtig hotel aan het centrale park van Havana, Parque Central. Wandelend door Habana Vieja kwamen we er al eerder achter dat veel restaurants en hotels over mooie roftops bezitten. Hierdoor kwam het bezoeken van de mooiste rooftop bars op onze wishlist voor Cuba. We dronken een Mojito en een Daiquirie, twee typisch Cubaanse en mierzoete cocktails.

Op woensdag avond vonden we het tijd om een avondje op stap te gaan. We besloten naar King Bar te gaan. Deze bar werd ons eerder aangeraden door de salsaleraren, dus hier hadden we wel vertrouwen in. Bij aankomst was het nog rustig, maar het was al snel gezellig in de kleine discotheek. Het viel ons op dat in deze discotheek videoclips werden getoond op een groot scherm. Cubanen hechten veel waarde aan videoclips, want later kwamen we erachter dat ze ook worden getoond in restaurants, hotels, clubs en soms zelfs op minischermen in auto’s!

Het nationale ballet van Cuba

Donderdagavond was een speciale avond. Op aanraden van onze Spaanse docente gingen we naar een theatervoorstelling van het nationale ballet van Cuba. Als huiswerk hadden we eerder die week al het programmaboekje meegekregen, maar het poëtische verhaal was voor ons helaas lastig te begrijpen. Gelukkig is dans en muziek een universele taal. De voorstelling was dan ook prachtig om te zien. Klassiek, modern, jazz, flamenco en een groot orkest werden gecombineerd tot een groot spektakel. Opvallend was dat ook hierbij een grote separatie was tussen Cubanen en toeristen. De Cubanen zaten op het balkon en betaalden hetzelfde bedrag in CUP, dat de toeristen in CUC betaalden (24 keer zo weinig dus)! Toen wij de tickets gingen kopen waren er geen toeristen plekken meer beschikbaar. Op enig aandringen mochten we gelukkig voor de duurdere “toeristenprijs” toch tussen de Cubaanse bevolking op het balkon gaan zitten.

Open lucht discotheek

Een student die we leerden kennen bij de Spaanse lessen nodigde ons uit om met de andere studenten uit zijn gastgezin mee te gaan naar Los Jardines del 1830. Deze open lucht discotheek stond bekend om de mooie, grote tuinen waarin salsa bandjes live optreden.

Voordat we echter het weekend konden gaan vieren, moest ik eerst nog langs het Viazul busstation om bus tickets te regelen naar Trinidad. Ik zou hier op zaterdag alleen naartoe gaan, omdat mijn vriendin nog in Trinidad zou komen met haar geplande reis na de taalcursus. Ik bereidde me voor op een drama (gezien mijn eerdere ervaringen), maar werd deze keer verrassend snel geholpen! Helaas bleek mijn slechte voorgevoel te kloppen, want de bus tickets voor de zaterdag waren op. Ik sprak een leuk stel aan bij het station met de vraag of ze toevallig ook op zaterdag naar Trinidad wilden gaan. Gelukkig bleek dit bleek het geval en uiteindelijk regelde ik samen met hen een gedeelde taxi naar Trinidad. We spraken af om rond half 9 in de ochtend te vertrekken. Ik vond dit een prima tijd en besloot voor mezelf dat ik nog genoeg nachtrust zou hebben als ik mee zou gaan naar Los Jardines!

Live salsa band

Het bleek gigantisch druk te zijn bij Los Jardines. We hebben wel anderhalf uur in de rij gestaan. Pas later kwamen we achter de reden van deze topdrukte: de meest bekende, internationale salsaband van Cuba kwam live optreden, namelijk los Van Van! Wat een geluk dat wij net deze avond hier terecht waren gekomen! Met enige vertraging en na een vermakelijke (salsa) warming-up werden ze dan eindelijk aangekondigd. Het was letterlijk één groot feest! De tafels in de tuinen waren in één klap leeg, want iedereen danste mee op de nummers van Los Van Van. Zelf ben ik deze avond ook regelmatig gevraagd om een salsapasje te wagen, waardoor ik mijn geleerde skills meteen op de proef heb kunnen stellen. Het was een vermakelijke avond! Bovendien zijn wij deze avond ook achter het geheim gekomen van de extreme zoetheid van de Cubaanse mojito. Er worden hier namelijk twee schepjes pure rietsuiker en een scheutje siroop toegevoegd aan het drankje!

Weekend trip naar Trinidad

De wekker ging op zaterdagochtend vroeg om naar Trinidad te gaan. Gelukkig waren we ruim 4,5 uur onderweg, waardoor ik nog even bij kon komen in de taxi. Eenmaal in Trinidad ging ik met het stel dat ik had leren kennen op zoek naar een leuke casa om in te verblijven. Het stel bleek heel open minded te zijn en vond het prima om een kamer te delen en het weekend samen door te brengen. Naast dat dit heel gezellig was, scheelde het ook flink in de kosten. We slenterden door de straatjes van Trinidad, wat door de extreme hitte die dag een vermoeiende activiteit was. In vergelijking met Havana ademde Trinidad rust en onderweg kwam ik meer toeristen tegen dan Cubanen. Het stadscentrum was klein, waardoor ik na een paar uur al het idee had de belangrijkste bezienswaardigheden te hebben gezien.

Paardrijden in Topes de Collantes

Al snel kwamen we met een goed plan voor onze tijdsbesteding in de namiddag. Voor 15 CUC (circa €13,40) konden we te paard een mooie bergroute afleggen door het “Topes de Collantes”.  Deze route bracht ons naar een verstopte waterval. Een Cubaanse man begeleidde ons. Hij vroeg mij of het de eerste keer was dat ik paard ging rijden, maar toen ik vervolgens “sí” antwoordde, leek hier echter weinig mee gedaan te worden. Mijn paard besloot vervolgens zelf wanneer het van stap overging naar draf. Deze onverwachte wendingen, in combinatie met mijn onervarenheid, zorgde na de rit voor flink wat pijnlijke plekken. Uiteindelijk kreeg ik de smaak te pakken en wist ik het paard wat meer onder controle te houden. Het was een unieke en prachtige ervaring om op deze manier de mooie natuur te verkennen. Ik zou iedereen die naar Cuba gaat aanraden om hier een keer paard te rijden.

In de avond gingen we naar discotheek Ayala, de bekende nachtclub van Trinidad. Deze nachtclub bevind zich namelijk in een grot en wordt daarom ook wel “La Cueva” (de grot) genoemd. Uiteraard werden ook in deze discotheek videoclips getoond en werd er enthousiast salsa gedanst. De eerste dag in Trinidad was in een razendsnel tempo voorbij gevlogen.

De zondag besloot ik nog even de toerist uit te hangen door wat mooie foto’s te maken van Trinidad. Verder bestond de dag uit het afscheid nemen van het leuke stel en de lange reis terug naar Havana. Tijdens het avondeten, dat bij thuiskomst voor me klaarstond in de casa, heb ik nog lang na kunnen praten met mijn vriendin over het bijzondere weekend. We kwamen helaas tot de conclusie dat we nog maar 1 week over hadden in dit bijzondere land en dat we dit eigenlijk te weinig vonden.

Reageren