Creditcard op reis: voordelig en verstandig gebruik

Als frequent traveller of backpacker lees je op bijna iedere reiswebsite dat een creditcard op reis noodzakelijk is. Verhalen als: “Wij Nederlanders zijn gek op onze pinpas, maar in het buitenland wordt mijn ABN AMRO, ING of Rabo betaalpas niet geaccepteerd”, ken je waarschijnlijk al lang. In dat geval weet je natuurlijk ook dat een creditcard helemaal niet duur hoeft te zijn.

Om je niet verder te vervelen met verhalen die je al kende, geef ik je in deze blogpost vijf tips voor voordelig en verstandig gebruik voor als je met een creditcard op reis gaat.

Voordelig vliegen

Sommige mensen zweren bij de Flying Blue Card van American Express. Waarschijnlijk omdat ze alleen met KLM of één van de aangesloten maatschappij vliegen. Als je ook wilt besparen op vliegtickets van andere aanbieders is deze kaart geen goed idee. Met dit programma kun je je verzamelde spaarpunten namelijk niet overboeken naar andere frequent flyer programma’s.

Met een gewone American Express kan dat wel. Stel dat je een hele lading Membership Rewards hebt gespaard (zo worden Amex-punten genoemd) en je ziet een goedkope vlucht bij bijvoorbeeld Cathay Pacific. Bij deze maatschappij kun je echter alleen met korting vliegen door Asia Miles te verzilveren. In dat geval log je in op je Amex account en zet je eenvoudig je Rewards om naar Asia Miles. Zo kun je met je spaarsaldo voordelig vliegen ongeacht de maatschappij die je kiest.
Houd er wel rekening met dat American Express niet de meest geaccepteerde creditcard ter wereld is. De kans is groot dat je er in de kleinere winkels, restaurants en hotels niet mee af kunt rekenen. Zorg daarom altijd voor een back-up card of voldoende contant geld.

Contant geld opnemen

Voor afrekenen in winkels, restaurants of waar dan ook betaal je geen kosten. Buiten de eurozone betaal je wel een percentage voor het verrekenen met de wisselkoers. Een valutaopslag geldt niet alleen voor creditcards, maar ook als je buiten de eurozone met je pinpas afrekent .

Het probleem met een creditcard is dat contant geld opnemen bij een ATM altijd erg duur is. Opnamekosten van €4,50 per keer zijn geen uitzondering. Zelfs als je maar €20,- pint. Gebruik je creditcard daarom bij voorkeur niet voor cash. Er is één uitzondering. Bij creditcards van ICS (de grootste verstrekker van Nederland) betaal je lagere pinkosten als het bedrag op je creditcard positief is. Dus als je vooraf geld stort en je saldo in de plus staat betaal je voor pinnen nog maar 1% met een maximum van €1,50 in plaats van 4% pinopslag. Dit geldt niet alleen voor de meest verkochte Mastercard Classic, maar ook voor andere ICS Cards. Hier kun je een mastercard aanvragen en kosten vergelijken (zowel die van ICS als andere aanbieders).

Creditcard op reis voordelig en verstandig gebruik

Genoeg geld, of niet?

Het bedrag dat je maandelijks uit mag geven heet het bestedingslimiet. Meestal is dat €2.500,-. Het kan stress opleveren als je aan het einde van de maand nog maar een “klein stukje” limiet over hebt.

Klim alsjeblieft niet gelijk in de mail of telefoon, omdat je meer limiet nodig hebt. Vaak krijg je dat niet eens als je inkomen te laag is. Maak je geen zorgen, want je kunt tussentijds altijd geld bijstorten. Log in met je Creditcard App van Amex, ICS of een andere aanbieder en maak geld over van je betaalrekening naar je creditcard. Binnen enkele minuten is je limiet weer bijgeplust en kun je weer verder.

Afrika en Zuid-Amerika

Mastercard en Visa hebben op dit moment meer dan 27 miljoen acceptatiepunten (je pinpas van Maestro heeft 15 miljoen). Visa heeft er net iets meer dan Mastercard. Je kunt dus bij ondenkbaar veel barretjes, winkeltjes, apotheken en kleine attracties afrekenen en in welk land dan ook betalen.

In Afrika en Zuid-Amerika is Visa van oudsher nog steeds iets meer geaccepteerd dan Mastercard. Ga je vaak met je creditcard op reis en wil je in alle werelddelen liever niet alleen over straat voor contant geld? Dan kun je het beste een visa card aanvragen. Hiermee ben je in elk werelddeel save als het om acceptatie gaat. Overigens ben je met Visa niet duurder uit. Als ANWB-lid heb je al een Visa Card voor €14,50 per jaar die in gebruik en voorwaarden nauwelijks verschilt van de populaire Visa World Card (die van de tv-reclames).

Verzekerd kopen

De meeste mensen zijn inmiddels zo gewend aan betalen met iDeal dat ze gedachteloos op het roze icoontje klikken. Het nadeel van zowel de pinpas als iDeal is dat je aankopen niet verzekerd zijn. Bij een creditcard wel. Vrijwel alle creditcards hebben namelijk standaard een aankoopverzekering.

Houd dus in je achterhoofd dat het eigenlijk altijd verstandig is om duurdere aankopen, zowel in Nederland als op reis, met je creditcard af te rekenen. Veel van je aankopen zijn namelijk 90 of zelfs 180 dagen verzekerd. Kosten worden niet alleen vergoed als je aankoop gestolen wordt, maar ook bij schade en verlies.

Tot zover de tips. Doe er je voordeel mee.

Reageren