Creditcard: ideaal betaalmiddel op reis

Bij de voorbereiding van je reis denk je ook na over hoe je in het buitenland gaat betalen. Wij raden je aan om altijd een creditcard mee te nemen, ook al is het maar voor noodgevallen, bijvoorbeeld als je pinpas niet werkt en je geen cash meer op zak hebt. In sommige landen, zoals de Verenigde Staten, kun je zelfs bijna niet zonder een creditcard.

Voordat je vertrekt en in het buitenland gaat betalen met je creditcard, willen we nog wel een aantal handige tips met je delen om je goed voor te bereiden.

1. Controleer limiet en vervaldatum

Controleer voor vertrek of je creditcard nog geldig is. Kijk hiervoor op de vervaldatum die voorop de creditcard staat. Controleer verder of je voldoende limiet hebt voor de verwachte betalingen tijdens je reis.

2. Verhoog je bestedingslimiet

Hotels en autoverhuurders blokkeren soms een bepaald bedrag op je creditcard als waarborg tegen schade. Dit noemt men ook wel een reservering. Wat veel reizigers echter niet weten is dat deze reservering een deel van je bestedingsruimte in beslag neemt waardoor je in feite dus minder te besteden hebt.

Als je op reis gaat, kan het daarom handig zijn om (tijdelijk) je bestedingslimiet te verhogen. Dit kun je doen door in te loggen bij je creditcarduitgever en het bestedingslimiet aan te passen. Soms is het nodig om even met de bank of creditcardaanbieder te bellen.

3. Neem geld op met je betaalpas

Of je nu in Nederland, Europa of daarbuiten bent: het is altijd verstandiger om geld op te nemen met je pinpas in plaats van met je creditcard. De reden hiervoor is eenvoudig: de transactiekosten voor een geldopname liggen bij een creditcard hoger dan bij een bankpas. Stel dat je tijdens je reis vijf keer geld opneemt, dan kan dat tot wel 15 euro verschil uitmaken.

Lees ook: Zo gebruik je jouw creditcard verstandig en veilig op reis

4. Betaal in plaatselijke valuta

In het buitenland zal je door een winkelier soms de mogelijkheid krijgen om af te reken in euro’s in plaats van de lokale valuta. Dit raden we je sterk af. Dit komt omdat de transactiekosten voor het omzetten van de valuta vrijwel altijd hoger ligt. Kortom, betaal altijd in de lokale valuta van het land waar je je bevindt.

5. Kies een gunstige creditcard

Heb je nog geen creditcard? En wil je een creditcard vergelijken? Let dan goed op de voorwaarden en eigenschappen van de creditcards. Voor mensen die veel reizen is het raadzaam om goed te letten op de wisselkoersopslag:

Als je in vreemde valuta afrekent, bijvoorbeeld Amerikaanse Dollars, Chinese Yuans of Argentijnse Peso’s, dan betaal je voor iedere transactie een wisselkoersopslag. De hoogte van de wisselkoersopslag kan per creditcard verschillen.

Het aanvragen van een creditcard hoeft overigens helemaal niet duur te zijn. Een doorsnee Mastercard kost je zo’n 20 euro per jaar en voor een Visacard betaal je zo’n 36 euro op jaarbasis. Daarvoor krijg je relatief veel waar voor je geld:

  • Een bestedingslimiet van minimaal 2.500 euro
  • Een aankoopverzekering (bij schade, verlies of diefstal) van 180 dagen
  • Vlucht- en bagagevertragingsverzekering
  • Een reisongevallenverzekering, bijvoorbeeld hulp bij repatriëring en medicijnen
  • 24/7 service bij fraude of diefstal

 

Reageren