Controleer je auto op deze punten voordat je op autovakantie gaat

Met de auto op vakantie gaan is erg praktisch. Je kunt gaan en staan waar je wilt wanneer je wilt. Je bespaart op het eventueel huren van een auto en kunt rijden in het voertuig waar je helemaal aan gewend bent. Maar het betekent ook dat je zelf verantwoordelijk bent voor de staat van de auto. Voor je vertrekt is het daarom van belang dat je je auto nog eens goed naloopt om te kijken of deze echt gereed is voor een lange reis. We noemen een aantal punten die je moet nalopen voordat je op autovakantie gaat.

Airco

Heb je een auto met airco, dan is het goed om te onthouden dat deze niet ‘zomaar’ werkt. Daar is een bepaald gas voor nodig, en dat gas wordt verbruikt wanneer je de airco aan hebt staan. Dit moet dus op z’n tijd bijgevuld worden. Aangezien je lang in de auto moet zitten wanneer je op autovakantie gaat en het zeker in de warmere streken van Europa erg heet kan worden in de auto, is het belangrijk om voor vertrek zeker te weten dat je airco optimaal fungeert. Zorg je hier niet voor, dan krijg je daar geheid spijt van.

Oliefilter

Als gebruiker van de auto moet je regelmatig het oliepeil in je motor controleren en eventueel aanvullen, en dat moet zeker ook voordat je op autovakantie vertrekt. Deze olie is immers noodzakelijk om de bewegende delen in de motor van je auto te smeren. Maar het is ook van groot belang om de staat van je oliefilter te controleren. Deze filtert vuildeeltjes uit de olie die door slijtage en verbrandingsresten kunnen ontstaan. Op een gegeven moment raakt het filter verstopt en werkt het niet meer. Als je het dan niet op tijd vervangt, kan er ernstige motoschade ontstaan omdat de olie niet meer goed gefilterd wordt en ook niet meer bij alle onderdelen kan komen die gesmeerd moeten blijven. Zo kan de motor oververhit raken en zelfs vastlopen. Je kunt zelf een nieuw oliefilter bestellen op rexbo.nl.

Autocheck voor vakantie

Banden

Je band spelen een belangrijke rol in je veiligheid én je brandstofverbruik. Banden met te weinig profiel bieden te weinig grip, waardoor de veiligheid in gevaar komt. Wettelijk moet de minimale profieldiepte van zowel winterbanden als zomerbanden minimaal 1,6 millimeter zijn. Kom je hierbij in de buurt, dan is het echt zaak om voor je autovakantie nog je banden te vervangen. Controleer ook de bandenspanning. De juiste bandenspanning, die je overigens aan de binnenkant van de deur aan de bestuurderszijde vindt, biedt niet alleen de meeste veiligheid, maar is ook van invloed op je brandstofverbruik. Hoe zachter je banden zijn, hoe harder je auto zijn best moet doen om vooruit te komen en hoe meer brandstof hij verbruikt. Zorg dus dat je banden niet te zacht zijn.

Accu

Hoeveel capaciteit heeft jouw accu nog over? Je wilt niet dat je onderweg of ter plekke met een lege accu komt te staan. Daarom is het belangrijk om te weten in welke staat jouw accu verkeert. Dit kan doorgemeten worden. Ook is het daarbij goed om te onderzoeken of er mogelijk sprake is van een stroomlek dat ervoor zorgt dat de accu leegloopt terwijl de auto geparkeerd staat.

Verlichting

Werken jouw autolampen nog goed? Controleer ze voor vertrek. Onvoldoende verlichting is gevaarlijk: niet alleen zij jij dan in het donker niet voldoende, anderen kunnen jou ook minder goed zien. Kapotte remverlichting of richtingaanwijzers zijn al helemaal gevaarlijk. Daarnaast zit je er natuurlijk niet op te wachten dat je in het buitenland op de bon geslingerd wordt omdat je verlichting niet aan de voorschriften voldoet. Neem daarom ook reservelampjes mee en zorg dat je weet hoe je je lampjes kunt vervangen, zodat je een probleem snel zelf kunt oplossen.

Verder kan het ook zeker geen kwaad om het peil van je koelvloeistof en ruitenwisservloeistof te controleren, en je ruitenwisserbladen zelf. Controleer ook of je remmen nog naar behoren werken. Alles in orde? Fijne vakantie!

Reageren