Colonia del Sacramento

Het wordt ook wel het mooiste stadje van Uruguay genoemd, en ligt slechts op een steenworpafstand van de bruisende metropool Buenos Aires: Colonia del Sacramento, een historische parel in het mooie Uruguay, dat bij vele mensen nog vrij onbekend is. Geplaveide, smalle straatjes, de zee, gekleurde huisjes, historische gebouwen, vriendelijke mensen en heerlijk eten; dat is typisch Colonia. Wanneer je hier eenmaal bent geweest zul je het zelf meemaken: Colonia veroverd binnen enkele seconden je hart!

Overzicht van het stadje Colonia del Sacramento, Uruguay. Wit/blauwe huisjes met op de achtergrond de zee.
Colonia del Sacramento

Colonia del Sacramento Uruguay geschiedenis

Colonia del Sacramento speelt een belangrijke rol in de geschiedenis van Uruguay. De locatie van de stad was strategisch erg belangrijk omdat het bedoeld was als een houvast in de stad Río de la Plata, als een poort naar de mijnen van Peru en uitgestrekte landbouwgebieden. Colonia werd opgericht in 1680 door Portugese soldaten. Het werd snel veroverd door Spaanse troepen en veranderde vanaf die tijd meerdere keren van eigenaar (Spanje, Portugal en anderen). Het was  een van de meest door oorlog verwoeste gebieden van het land.

Gouden tijdperk

Het gouden tijdperk van Colonia del Sacramento begon in 1722, met Antonio Pedro de Vasconcellos (Portugal),  als gouverneur. Hij concentreerde zich op de ontwikkeling van de stad, die snel groeide en tegen 1750 echt succesvol was geworden.  Hierna slaagden toch de Spanjaarden er weer in om aan de macht te komen, maar lieten de meeste architectuur zoals hij was. Het Stedelijk Museum in het stadje, heeft tentoonstellingen over de lokale geschiedenis en houdt ook een archief bij. Zeker de moeite waard om te bezoeken!

Colonia del Sacramento tegenwoordig

Tegenwoordig staat Colonia op de Werelderfgoedlijst van UNESCO (vanaf 1995). Uit de geschiedenis bevat Colonia nog steeds vele historische gebouwen die je nog in al zijn glorie kunt aanschouwen: de kerk van het Heilig Sacrament, de forten van San Miguel en Santa Teresa en nog veel meer. In het stenen gebouw op het hoofdplein is het Portugese museum van de stad gevestigd. Hier vlakbij loopt de Calle de los Suspiros (“Straat der Zuchten”) naar de waterkant.

Vele bezoekers

Toerisme levert  tegenwoordig veel inkomsten op voor Colonia,  vooral komen er veel dagjesmensen. Bezoekers van Argentinië die langer dan 3 maanden willen blijven, moeten namelijk een stempel in hun paspoort krijgen van een ander land om weer 3 maanden verlenging te krijgen van hun verblijf. Het stadje en zijn haven zijn ook het handels- en productiecentrum voor het omliggende agrarische en pastorale achterland, dat voornamelijk granen en groenten oplevert.

Colonia del Sacramento bezienswaardigheden

Er zijn genoeg dingen te bezichtigen in Colonia, dus alle reden om dit prachtige stadje te gaan bekijken. Enkele bezienswaardigheden die je zeker niet mag overslaan zijn:

Historisch centrum

Oud, geplaveid straatje in het historische centrum van Colonia del Sacramento.
Historische centrum

De historische wijk is vrij klein, dus je kunt niet snel verdwalen. Het is een heerlijke plek om te verkennen, want er zijn nauwelijks auto’s. De gebouwen en geplaveide straten zijn authentiek en charmant  en vanuit hier heb je een prachtig uitzicht op de rivier. Hier en daar ontdek je een klein pleintje, schattige cafés, restaurantjes en winkeltjes.  Bezoek ook de kerk Basilica Santisima Sacramento, de oudste kerk van het land. Slenter lekker op je gemakje, en laat alles op je afkomen!

De vuurtoren van Colonia del Sacramento, Uruguay

Oude, witte vuurtoren in Colonia del Sacramento met ruïnes op de voorgrond, blauwe lucht op de achtergrond met enkele wolkjes.
Vuurtoren Colonia

In Colonia is de prachtige oude  vuurtoren niet te missen, en het beklimmen ervan beloont je met een mooi uitzicht over het stadje met al zijn belangrijkste bezienswaardigheden, en de rivier. Je krijgt op deze manier een goed beeld van de ligging van het land en kunt ook nog eens aan je conditie werken door alle treden te beklimmen. Win win!

“Calle de los Sospiros”

Naambordje op gevel van historisch huis van Calle de los Suspiros, Colonia del Sacramento.

Deze straat word ook wel straat van de zuchten genoemd. Het is een korte straat die je terugvoert in de tijd naar toen de stad werd gesticht. Dit is waarschijnlijk de meest gefotografeerde straat in Uruguay vanwege het schilderachtige uitzicht en mysterieuze verhalen. Nu is er een mooie kunstgalerij, een romantisch restaurant, een paar winkeltjes en er komen enkele toeristen.

Verder is het heerlijk om langs de waterkant te slenteren en over het strand te lopen bij Colonia. Soms zijn er kleine marktjes te vinden waar je lokale spullen kunt kopen zoals kleding en handgemaakte sieraden, maar ook Uruguayaanse specialiteiten kunt proeven.  Het eten is sowieso erg lekker in Colonia, uit eten gaan hier is dan ook een must. Kies één van de authentieke lokale restaurantjes, waar vaak in de avonden life muziek wordt gespeeld.

Praktische informatie

Georganiseerde tour naar Colonia del Sacramento

Wil je Colonia graag gaan bezoeken, kun je ervoor kiezen om een tour te boeken en met een gids het stadje te gaan bekennen. Er worden vele tours aangeboden vanaf Buenos Aires, maar ook vanaf de op 2 uur afstand gelegen stad Montevideo; de hoofdstad van Uruguay. Soms kan een bezoek aan Colonia ook met deze stad worden gecombineerd. Voordelen van het boeken van een tour naar Colonia del Sacramento zijn dat je zelf helemaal niks hoeft te regelen. Je wordt opgehaald bij je hotel en wordt hier aan het einde van de dag ook weer netjes teruggebracht. Vaak zit de lunch inbegrepen. Ook leer je veel over de geschiedenis van Colonia en bezoek je al de “hidden gems”, die je normaal niet zo snel zou tegenkomen. Je gaat namelijk echt op pad met een local!

Zelf op pad

Je kunt natuurlijk ook zonder tour naar Colonia gaan. Dat is helemaal zo moeilijk nog niet! Vanuit Buenos Aires vertrekt er vele malen per dag een boot naar Colonia, vanaf de haven. Je kunt kiezen tussen een snelle boot die er 50 minuten over doet, of als je zin hebt in een lang boottochtje kun je de langzame variant nemen die je in 4 uur naar de stad brengt. Vanaf Montevideo doet de bus naar Colonia en zo’n 3 uur over. Deze vertrekt ook regelmatig en je betaald amper 10 euro voor een ticket.  

Let op: in Colonia del Sacramento is het een uur later  dan in Buenos Aires. Houd hier rekening mee met de terugreis! Je zult niet de enige zijn die door dit tijdsverschil de laatste boot mist.

Zie jij een bezoek aan dit prachtige, historische stadje wel zitten? Alle maanden van het jaar zijn in principe goed te doen qua bezoek. Het is over het algemeen niet super toeristisch en het weer is bijna altijd lekker. In de maanden december, januari en februari kan het wel erg heet zijn, ga liever in de Zuid Amerikaanse lentemaanden.

Reageren