Chichicastenango Guatemala, de grootste lokale markt van Midden Amerika

Het is de grootste én meest historische markt van Latijns Amerika, gelegen in het prachtige Guatemala: Chichicastenango. Een hele mond vol, en simpel is de markt ook zeker niet! Guatemala heeft tal van lokale markten, maar het kleurrijke “Chichi”, spant hierbij zeker de kroon. De markt ligt op een hoogte van 1965 meter, tussen groene heuvels en omringt door pijnbomen. Het decor is dus al een plaatje op zich. Chichicastenango markt is vooral bekend om zijn  traditionele kledij die overal te koop is, maar daarmee heb je het nog lang niet gehad. Wil jij een van ’s werelds meest bijzondere markten bezoeken? Dan mag je Chichi zeker niet overslaan!

Marktverkoper op de Chichicastenango markt in Guatemala. Kleurrijke achtergrond.
Chichicastenango

Chichicastenango markt geschiedenis

Sinds de conquistadores (ontdekkingsreizigers), in Amerika arriveerden, is Chichi een belangrijk handelscentrum geworden. Verkopers en kopers kwamen honderden jaren lang samen in deze regio om te handelen in Chichicastenango. Het werd één van de grootste handelscentra in het Maya gebied, aangezien veel etnische groepen in Guatemala Chichi gebruikten als hun belangrijkste markt. Ook was het op deze plek waar de originele Popol Vuh werd gevonden. Dit is het bekende Maya-adviesboek. De ontdekking hiervan leidde tot een grote doorbraak in het begrijpen van de geschiedenis van de Maya’s. Het boek verteld namelijk alles over de oorsprong van de wereld, vanuit het perspectief van de Maya-beschaving.

Lees ook: Rondreis Guatemala van 2,5 week

Chichicastenango tegenwoordig

Nu is Chichi nog steeds de belangrijkste markt van Midden Amerika, en wordt hij iedere donderdag en zondag bezocht door honderden vaste klanten waaronder deze etnische groepen en toeristen. Vroeg in de ochtend worden de draagbare kraampjes al opgezet op het centrale plein en de omliggende straten en is het een drukte van jewelste.

Chichi is letterlijk van alle markten thuis. Zijn textiel is verreweg het mees beroemd, maar ook houtsnijwerk, handgemaakte sieraden, medicinale planten, aardewerk en wierook worden volop verkocht. Nog niet te spreken over alle kraampjes met de lekkerste traditionele hapjes, groenten en fruit, kaas en vleeswaren etc. Geuren, kleuren en mensen komen op je af terwijl je je weg probeert te vinden door de smalle steegjes. Behalve buiten, is er ook een groot binnengedeelte van de markt, waar je dezelfde producten vind maar ook tal van kleine eettentjes.

Praktische informatie

Handgemaakte doeken, tasjes, mutsen en sjaals op de Chichicastenango markt in Guatemala. Allemaal in vrolijke, felle kleurtjes.
Handgemaakte spullen

Georganiseerde tours

Wil je graag naar deze bruisende markt in Guatemala? Dan zijn er meerdere opties. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een tour te boeken vanuit verschillende plekken in Guatemala, zoals Atitlan, Antigua of Guatemala stad. Hierbij wordt je in de meeste gevallen opgehaald bij je hotel, ga je met een gids de markt over en krijg je uitleg over de oorsprong van de markt en alles wat je maar wilt weten. In sommige gevallen ga je ook naar andere plekken, bijvoorbeeld het meer van Atitlan. Lunch is bij de tour meestal inbegrepen. De meeste tours kunnen ook geboekt worden via toeristen bureaus of zelfs in het hotel of appartement waar je verblijft. Zorg er altijd voor dat je ruim op tijd boekt om teleurstellingen te voorkomen!

Zelf op pad

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om op eigen houtje naar Chichicastenango te gaan. Vanuit het meer van Atitlan in het dorpje Panajachel, kun je op de “toeristenbus” bus stappen die je rechtstreeks naar het busstation in Chichi brengt in ongeveer 1.5 uur rijden. Vanuit Guatemala stad doet de bus er zo’n 2.5 uur over en vanuit Antigua ruim 2 uurtjes. Wil je nu helemaal de authentieke ervaring, dan kun je ook nog de lokale bus nemen naar de markt. Je betaald op deze manier stukken minder maar zult wel regelmatig stoppen onderweg. Ook zijn deze lokale bussen iets minder comfortabel, maar dat hoort natuurlijk allemaal bij de ervaring! Als laatste is er natuurlijk nog altijd de mogelijkheid om met je eigen vervoer te gaan.

Openingstijden Chichicastenango

De grootste en bekendste markt is iedere donderdag én zondag geopend vanaf 8:30 in de ochtend, tot 18:30 in de avond. Op de overige dagen van de week (behalve zaterdag), vindt er ook een markt plaats, maar deze is stukken kleiner. Desondanks is deze markt ook zeker een bezoek waard. Deze “tweede” markt is geopend op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag van 10:00 tot 18:30.

Andere bezienswaardigheden Chichicastenango, Guatemala

Behalve de markt, zijn er nog andere plekken in en rondom Chichi die leuk zijn om te bezoeken. Wanneer je er toch bent, kun je net zo goed deze plekken ook even gaan bekijken:

Iglesia de Santo Tomas

Man die met zijn rug naar het beeld staat, steekt wierook af bij de ingang van de kerk Santo Tomas in Chichicastenango.
Man steekt wierook aan bij de kerk Santo Tomas

Dit is een 400 jaar oude kerk in het centrum van Chichi, in koloniale architectuur. Deze kerk is de belangrijkste plek voor de Maya’s, om hun rituelen uit te voeren. Vooral op zondag zie je hier priesters die wierook branden voor hun voorouders. Op de trappen voor de kerk zitten locals en toeristen wat te eten, drinken of kletsen ze met hun vrienden en familie.

Pascual Abaj

Deze plek staat ook wel bekend als de heilige heuvel, en ligt net buiten het stadscentrum van Chichicastenango. Pascual Abaj is de god van man, vrouw, vruchtbaarheid en regen, en de plek staat dan ook vol met Maya legendes en offers die aan deze god gewijd zijn. Om de heilige heuvel te bereiken wandel je door een prachtig bospad door de natuur. Ook is er een museum te vinden met maskers, antieke voorwerpen en lokale stoffen.

Chichicastenango begraafplaats

De kleurrijke begraafplaats bij Chichicastenango. Gekleurde graven liggen naast elkaar op een heuvel, blauwe lucht daarboven met enkele wolken.
Begraafplaatst

Denk je bij een begraafplaats aan een sombere, donkere plek met grijze stenen, dan kijk je op de begraafplaats in Chichi je ogen uit. Deze meest keurrijke begraafplaats van de wereld, is gemakkelijk te bereiken vanaf de markt, lopend of per tuktuk. Het is gelegen op een heuvel even buiten het centrum. Elk graf heeft weer een andere, vrolijke kleur, die elk ook een andere betekenis heeft. Terwijl je hier rondloopt is het niet gek om ineens een rinkelend ijscokarretje voorbij te zien komen, of families die gezellig samen aan het lunchen zijn.

Benieuwd geworden naar deze kleurrijke plek in Guatemala? Één ding is zeker: de Chichicastenango markt mag je absoluut niet overslaan bij je bezoek aan dit mooie land!

Reageren