Checklist voor het maken van een wereldreis de auto

Een wereldreis plannen vergt veel voorbereiding. Je gaat immers niet alleen op ontdekking naar nieuwe bestemmingen, culturen en ervaringen, maar je laat ook je leven thuis achter. Een leven dat helemaal georganiseerd is en waar er dus nog een aantal zaken dienen te worden afgehandeld voor je vertrek. Hier is alvast een checklist van wat je zo allemaal moet regelen voor je vertrekt op wereldreis met je auto.

Verzekeringen

Iets waar we liever niet bij stilstaan, want een keer je een verzekering nodig hebt, dan betekent het vaak dat je een slechte ervaring achter de rug hebt. Toch zijn ze onvermijdelijk en vaak ook verplicht. Een reisverzekering is gewoon onmisbaar wanneer je op wereldreis vertrekt. Deze kan je dekken tegen diefstal of verlies van bagage, ziekenhuiskosten en nog veel meer. Als je met de wagen op reis vertrekt, moet je ook de autoverzekering goed onder de loep nemen om te zien of alles gedekt is in de landen waar je doorheen reist. Je Nederlandse autoverzekering is alleen geldig in de landen die op de groene kaart staan. Daarbuiten moet je een andere verzekering regelen.

Achterlaten van je huis

Wereldreizigers die een huis gekocht hebben en dus met een hypotheek zitten, kunnen niet zomaar hun betalingen stopzetten. Dat is een stuk makkelijker voor wie een huis huurt. Hypotheekkosten lopen al gauw op van 500 tot meer dan 1000 euro. Een bedrag die je liever niet van je reisbudget ziet gaan. Overweeg dan ook om je huis gedurende de periode van je wereldreis te verhuren. Op die manier spaar je enkele duizenden euro’s uit.

Vaccinaties

Een wereldreis verlaat al snel het Europese continent en in dat geval ben je al gauw op een bestemming waar er tropische ziektes zijn. Of het nu gaat op gele koorts, hondsdolheid of buiktyfus, je zal op voorhand een aantal vaccinaties moeten nemen. Sommige zijn zelfs verplicht door de regering van je bestemming. Informeer je dan ook goed en ruim op voorhand over welke vaccinaties je allemaal nodig hebt.

Visums

In Europa heb je geen visum nodig om te reizen met je auto. Dat verandert vaak wanneer je tijdens je wereldreis met een auto door een ander continent rijdt. Maak een lijstje van de verschillende landen waar je plant door te rijden en de visums die je nodig hebt.

Uitstippelen van de route

Dit is wellicht het leukste onderdeel van het plannen van een wereldreis met de auto. Een route uitstippelen is noodzakelijk voor het aanvragen van bepaalde visums en om je voor te kunnen bereiden op bepaalde regels ter plaatse. Reis je door het Verenigd Koninkrijk, Ierland of Australië, dan moet je er rekening mee houden dat er aan de andere kant wordt gereden. Zo is de Ierse Atlantic Way een interessante autoroute met hoogtepunten als Dingle, Ring of Kerry en de Cliffs of Moher.

Reageren