Check de volgende zaken voor je op autovakantie gaat

Op vakantie gaan met de auto geeft veel vrijheid. Je kunt op je bestemming gaan en staan waar je wilt. Maar je moet ook een en ander regelen voor je vertrekt. Het is bijvoorbeeld raadzaam om je autoverzekering te checken. Daarom geef ik je hieronder een aantal tips voor je wegrijdt.

Check je autoverzekering

Het is belangrijk dat je controleert of jouw autoverzekering geldig is in het buitenland. Sommige verzekeraars bieden geen (standaard)dekking in het buitenland. Je moet dan een aanvullende autoverzekering afsluiten. Je vind de dekking op de achterkant van de groene kaart.

Pechhulp

Je bent net lekker op weg, en dan krijg je plots een lekke band. Wat gebeurt er in zo’n situatie? Krijg je pechhulp of vervangend vervoer? Soms ben je al verzekerd voor pechhulp via je garage of de ANWB. Je kunt je hier ook voor verzekeren bij je reisverzekeraar. Het is in ieder geval raadzaam om te controleren of je hier voor verzekerd bent.

Auto lenen voor vakanties

Leen je een auto van vrienden of familie om mee op vakantie te gaan? Dan ben je voor schade verzekerd via de verzekering van de eigenaar. Let op: je hebt dan enkel WA-verzekering. Het is dus belangrijk om goede afspraken te maken over hoe je eventuele schade afhandelt. Dit geldt natuurlijk ook voor boetes en andere kosten.

Je moet op vakantie het kentekenbewijs en de verzekeringspapieren kunnen tonen, dus let er op dat je deze meeneemt.

In sommige gevallen, wanneer je lang op vakantie gaat, moet je dit doorgeven aan de verzekeraar. Het kan dan zijn dat zij een nieuwe premie berekenen, aan de hand van de gegevens van de tijdelijke bestuurder. Op websites als Autoverzekering vind je goedkoopste premies van dit moment.

Algemene tips bij een autovakantie

  • Neem je gevarendriehoek, veiligheidshesje en brandblusser mee, zodat je voorbereid bent in het geval van pech.
  • In sommige landen is het verboden om flitsdetectie in de auto te hebben (op je navigatiesysteem of telefoon). Zet deze dus uit, of beter: zorg dat het niet geïnstalleerd is!
  • Neem je groene kaart mee.
  • Zorg dat je contant geld en eventueel een creditcard in de auto hebt, om tolwegen te betalen.
  • Controleer of je een vignet nodig hebt in één van de landen waar je gaat rijden (dit is bijvoorbeeld het geval in Zwitserland en Oostenrijk). Een vignet is een toeristen-wegenbelasting. Je moet een vignet op tijd aanvragen. Je kunt een vignet aanvragen bij de ANWB-winkel.
  • Controleer of je onderweg door een milieuzone reist. Ook hier moet je ruim van tevoren een vignet voor aanvragen.

 

Reageren