Carmel Market, Tel Aviv

De Carmel Market is de meest levendige marktplaats van Tel Aviv, opgericht in 1920 als een bescheiden Jemenitische markt. Het werd bekend in de jaren 50 als de beste plek in Tel Aviv om verse lokale producten te kopen en sindsdien is er niet veel veranderd. De markt van vandaag is de thuisbasis van een breed scala aan culinaire lekkernijen.

De vers gearomatiseerde kleurrijke sappige vruchten in de kraam van Carmel-markt, Tel Aviv, Israël.
Carmel markt, Tel Aviv

Korte geschiedenis

In 1920 startte de nabijgelegen buurt Kerem HaTeimanim, letterlijk ‘de wijngaard van de Jemenieten’, zijn eigen marktplaats genaamd “HaKerem”, de wijngaard. Met de hulp van de zionistische leider Arthur Rupin begon een groep Russische immigranten de kleine buurt om te vormen tot een bruisend commercieel centrum. Later werd de naam veranderd in Shuk HaCarmel, ofwel de Carmel Market.

Groeiend succes

Met zijn groeiend succes, opende lokale Arabische boeren een concurrerende markt in de buurt die voor decennia een bron van spanning werd onder de lokale bevolking in het centrum van Tel Aviv, met incidenten van geweld tussen Arabieren en Joden. Arabische sluipschutters beschoten Joden die in de Carmel markt winkelden vanuit de nabijgelegen Hassan Bey-moskee, een van de meest bekende Arabische moskeeën in het gebied, en die ​​nog steeds tussen de oceaan en de markt staat. In de jaren vijftig kwam de markt op de voorgrond als de beste en meest directe bron van lokale, verse producten en keerde de rust terug. 

Tegenwoordig

De afgelopen jaren is de interesse in lokale producten toegenomen en zo nam ook het aantal bezoekers en verkopers van de markt toe. Dankzij een recente renovatie is de Camel markt in Tel Aviv van vandaag de thuisbasis van een scala aan culinaire heerlijkheden. De markt biedt schaduwrijke koffie stalletjes, toonaangevende chef-koks uit Israël en verwelkomt de lokale bevolking en toeristen met haar overvloedige bezienswaardigheden, geluiden en smaken. Je kunt er niet alleen van het lekkerste eten genieten, maar ook leuke souvenirs en goedkope kleding en accessoires kopen.

Verscheidenheid van snoepjes op de Arabische straatmarktkraam. Oosterse snoepjes in een breed assortiment, baklava, Turks fruit met amandel, cashewnoten en pistachenoten.
Zoete hapjes bij de Carmel markt

Maar waar kun je nu eigenlijk het beste eten en drinken vinden? Hieronder vind je een aantal goede spots voor de beste lokale lekkernijen.

Hummus HaCarmel

Wit bord met hummus, kruiden en specerijen en kikkererwten op de Carmel markt in Tel Aviv. Het bord staat op een blauwe tafel.
Originele hummus met specerijen

Tijdens je wandeling door de Carmel Shuk kun je dit juweeltje gemakkelijk missen. Het moment dat je de geur van hun heerlijke hummus tot je opneemt, ben je echter meteen verkocht. Meestal staat er een lijn voor dit eettentje, maar als je eenmaal binnen bent, vind je een vrij grote ruimte waar je van je hummus kunt genieten.

Mafiyat Lechemim

De verse stokken van het sesambrood die bij de lokale markt van stadslandbouwers worden verkocht.
Broodstengels Carmel markt, Tel Aviv

Er zijn niet veel dingen beter in het leven dan een stokje verse kaas rechtstreeks uit de oven, en dat is precies wat je bij Mafiyat Lechemim zult vinden. De bescheiden bakkerij midden op de markt, verkoopt brood en andere deegwaren die ze voor je opwarmen. Hun warme kaasachtige soepstengels worden het hele jaar door aangeboden en de hele dag door gebakken.

Beer Bazaar

Wanneer je dorst hebt, is er geen betere plek om deze te lessen dan bij Beer Bazaar, een bar met bijna 100 verschillende Israëlische ambachtelijke bieren uit een reeks Israëlische microbrouwerijen. Je vindt er alles, van stevig tot Indian pale ale tot pils en zelfs een paar ciders voor niet-bierdrinkers. Als je niet weet wat je moet kiezen, heeft Beer Bazaar een proefbord met maximaal vijf verschillende bieren. Ze bieden ook een scala aan snacks mocht je trek krijgen.

Mercaz HaBureka

Dit bureka tentje voor één persoon verkoopt een scala aan veganistische bureka’s die alleen of in een pita worden geserveerd. Je kunt kiezen tussen een vulling van ei, aardappel of aardappel en ei, omgeven door dun filodeeg en gefrituurd vlak voor je ogen. Geserveerd met een scheutje chilisaus, zijn ze de perfecte mix van een olieachtige, knapperige, buitenkant en heerlijke zachte gekruide binnenkant. 

Praktische informatie

Openingstijden

De markt is van zondag tot en met maandag van 08:00 tot 20:00 geopend. Op vrijdag gaat de markt wat eerder dicht, zo rond 17:00 of 18:00. De vrijdagochtenden zijn ontzettend druk omdat iedereen in de stad die dag vrij is. Op zaterdag is de markt de hele dag gesloten voor de Shabbat.

Carmel Markt Tours

Gekleurde kruiden en specerijen op de Carmel markt in Tel Aviv. Links lopen een aantal mensen, alleen de romp zichtbaar en blurry.
Kruiden op de Carmel markt

Je kunt een ontzettend leuke tour boeken waarbij je met een Engelstalige gids zo’n 2 uur op pad gaat om samen de Carmel market en haar heerlijke producten te leren kennen. Wil je liever zelf op pad, dan kan dit via een zelf begeleidende tour waarbij je een infoboekje ontvangt en zelf op ontdekkingstocht kunt gaan. Hierbij krijg je inclusief 5 voedsel proeverijtjes zoals kebab, vruchtensap en visfilets, uiteraard allemaal vers bereid.

Tot slot

Wanneer je souvenirs koopt, probeer dan altijd wat af te dingen. En voordat je meteen bij het eerste stalletje wat koopt, loop je liever de markt verder op om de prijzen te kunnen vergelijken. Probeer daarnaast de markt op vrijdag te vermijden, het is dan zo druk dat je nergens rustig stil kunt staan. De werkdagen in Israël lopen van zondag tot en met donderdag dus dat zijn de beste dagen om de markt te bezoeken. Ga heerlijk genieten van alle kleuren, geuren en smaken op deze bijzondere Carmel Market in Tel Aviv en vergeet niet om een aantal leuke souvenirs mee te nemen.

Reageren