De Canarische Eilanden: Welk eiland past bij jou?

De Canarische eilanden zijn mateloos populair. Met name vanwege de lage prijzen, prachtige stranden en vele zonuren trekken jaarlijks miljoenen toeristen naar deze paradijselijke eilanden. Er zijn in totaal 7 eilanden en elk eiland heeft zijn eigen karakter. Welk eiland past het beste bij jou? Wij hebben alle kenmerken op een rijtje gezet!

Hoe zijn de eilanden ontstaan?

De Canarische Eilanden zijn Vulkanische eilanden. Deze eilanden zijn ontstaan door onderzeese vulkanen. De eilanden zijn als het ware bergtoppen van onderzeese bergen. Deze zijn natuurlijk niet in een nacht gevormd, de oudste delen van de eilanden dateren van maar liefst 100 miljoen jaar geleden.

canarische-eilanden-zon

Zon, zon en nog eens zon!

Iets dat direct opvalt als je aankomt op de Canarische Eilanden, is het tropische klimaat. Dit vind je onder andere terug in het fruit, waaronder bijvoorbeeld ananas, watermeloen, vijgen en papaja’s. Dat betekent dat je vakantie altijd wordt ingekleurd door tropische sferen. Daarnaast schijnt op de Canarische Eilanden ruim 200 dagen per jaar de zon! De Canarische Eilanden zijn natuurlijk de perfecte plek om te overwinteren tijdens een koude winter in Nederland. De vele zonuren zullen je winterdepressie als sneeuw voor de zon laten verdwijnen. Zelfs in de winter ligt de gemiddelde temperatuur rond de 20 graden Celsius.

canarische-eilanden-vulkaan

Welk eiland past het best bij jou?

In totaal zijn er 7 Canarische eilanden; Tenerife, Lanzarote, Gran Canaria, El Hierro, La Palma, Fuerteventure en La Gomera. Deze eilanden hebben natuurlijk een paar dingen gemeen, zo schijnt de zon (bijna) altijd, vind je overal stranden en spreekt men er Spaans. Er zijn echter ook heel wat verschillen tussen de eilanden. Zo zijn sommige eilanden ‘groener’ dan de andere en zijn sommige eilanden erg goedkoop. Wil jij naar de Canarische eilanden, maar weet je niet goed welke bestemming het beste bij jou past? Wij hebben de voordelen van elk eiland op een rijtje gezet! Denk bijvoorbeeld aan het goedkoopste eiland, het warmste eiland en het minst toeristische eiland!


Tenerife, het grootste eiland

Tenerife heeft een oppervlakte van meer dan 2.000 km2 en is daarmee het grootste Canarische Eiland. Er wonen op dit prachtige eiland bijna 1 miljoen mensen en de hofstad is Santa Cruz de Tenerife, wat tevens een van de twee hoofdsteden van de Canarische Eilanden is. Je kunt dit eiland als het ware in twee delen verdelen. Zo is er het ‘toeristische’ gedeelte, waar je hotels, resorts en andere vakantie-accommodaties vindt, aan de stranden Playa de las Americas en Costa Adeje. De rest van het eiland, het grootste gedeelte wordt bewoond door de lokale bevolking en is een stuk minder toeristisch.

canarische-eilanden-tenerife

Wat is er te doen op Tenerife?

Tenerife staat vooral bekend om zijn mooie stranden, diversiteit en geweldige natuur. Zo vind je hier bruisende steden, maar ook pittoreske dorpjes en uitgestrekte natuurvlaktes. Daarnaast bevindt zich op Tenerife de indrukwekkende Teide vulkaan. Deze vulkaan is de hoogste berg van Spanje en de op 2 na grootste vulkaan ter wereld. Vanaf het vliegtuig kun je deze imposante vulkaan duidelijk zien staan!

Top 3 vakanties naar Tenerife


Lanzarote, het zonnigste eiland

Zoals we eerder schreven schijnt op de Canarische Eilanden bijna altijd de zon. Natuurlijk kun je niet alle Canarische Eilanden over één kam scheren. Zo kan het op de eilanden La Palma en La Gomera ’s winters nog weleens regenen. Lanzarote behoort samen met Fuerteventura tot de zonnigste eilanden. Tevens is Lanzarote het warmste eiland van de Canarische eilanden. Daarnaast is dit eiland een stuk minder toeristisch dan bijvoorbeeld Tenerife. Op Lanzarote vind je geen gigantische resorts of hotels.

canarische-eilanden-lanzarote

Wat is er te doen op Lanzarote?

Lanzarote is een van de oudste eilanden van de archipel en dit zie je duidelijk in de omgeving terug. Verspreid over het eiland bevinden zich indrukwekkende vulkanische kegels en de ondergrond is op sommige plekken zwart van kleur. Dit levert spectaculaire plaatjes op. Daarnaast is Lanzarote gezegend met unieke stranden die goudgeel van kleur zijn. Omdat er in tegenstelling tot Tenerife niet veel mensen op Lanzarote wonen (zo’n 140 duizend), is de Canarische cultuur minder aanwezig. Er zijn minder steden en dorpjes en dus ook minder horecagelegenheden. Desalniettemin is Lanzarote een prachtig eiland met een unieke flora en fauna. Ook onder de (water)sporters is Lanzarote de laatste jaren erg in trek. Zo kun je hier geweldig fietsen, duiken of (wind)surfen!


Gran Canaria, voor de mooiste stranden.

Gran Canaria is het op een na grootste eiland van de archipel en dit eiland staat vooral bekend om zijn prachtige stranden. Sommige mensen beweren zelfs dat de stranden hier mooier zijn dan op Tenerife, hoewel de meningen hierover verdeeld zijn.

canarische-eilanden-gran-canaria

Wat is er te doen op Gran Canaria?

Qua cultuur is dit eiland tevens vergelijkbaar met Tenerife: Je hebt er knusse dorpjes, bruisende steden en vele restaurantjes. De hoofdstad van Gran Canaria, Las Palmas, is een echte aanrader. Zo staat de binnenstad op de Werelderfgoedlijst van Unesco en beschikt de stad over een prachtig stadsstrand genaamd Las Canteras. Ook de natuur op Gran Canaria is zeker een reden om dit eiland te bezoeken. Het landschap heeft op sommige plekken wel wat weg van Arizona, wat voor een uniek aanzicht zorgt!

Lees alles over het vliegveld op Gran Canaria op Vliegveld.nl


El Hierro, het kleinste eiland

El Hierro is het kleinste eiland en heeft een oppervlakte van slechts 268 km2. Bovendien is dit eiland het dunstbevolkste eiland. Op El Hierro wonen ongeveer 10.000 mensen. Je kunt dit eiland het best omschrijven als ‘magisch’. Zo vind je hier geen mega hotels, komen er niet zoveel toeristen en is de natuur nog ongerept.

el-hierro

Wat is er te doen op El Hierro?

Er zijn maar weinig vluchtverbindingen met El Hierro en ook met de veerpond duurt het maar liefst 3 uur om dit eiland te bereiken. Hierdoor kiezen veel mensen voor een van de andere Canarische eilanden. Zo vind je hier veel plekken die nog ongerept zijn en zul je tijdens een natuurwandeling ook geen andere toeristen tegenkomen. Dat maakt El Hierro het ideale eiland voor de natuurliefhebber! Daarnaast is dit, als je de reiskosten niet meerekent, ook het goedkoopste eiland van de Canarische eilanden.


La Palma, het mooiste eiland

La Palma, ook wel ‘La Isla Bonita’ genoemd (prachtig eiland), wordt door velen gezien als het allermooiste Canarische eiland. Zo is de natuur hier adembenemend. Watervallen, gigantische bossen en neanderende riviertjes en rotsen zorgen voor een prachtig aanzicht waar menig natuurliefhebber het warm van krijgt. Daarnaast is de ‘Canarische’ cultuur op dit eiland nog sterk aanwezig. Waar de andere eilanden, door het opkomende toerisme, iets verwesterd zijn vind je hier nog de echte authentieke cultuur. Deze heeft wel wat weg van de Zuid-Amerikaanse cultuur. Zo worden er op straat sigaren met de hand gerold en wordt er veel gedanst op latijnsamerikaanse muziek.

canarische-eilanden-la-palma

Wat is er te doen op La Palma?

Zoals we eerder schreven is de natuur op La Palma een lust voor het oog. De Teneguía vulkaan barstte in 1971 en verspreidde zijn lava over het eiland. Sommige stukken grond van het eiland zijn dus jonger dan 50 jaar! De hoofdstad van het eiland, Santa Cruz de la Palma, is een historische stad die vroeger (heel vroeger) door piraten bezet werd. Vandaag de dag is deze stad uiteraard helemaal veilig en wordt deze vooral getypeerd door de prachtig gekleurde huisjes. Eigenlijk heb je op La Palma alles. Zo is de natuur gedeeltelijk ongerept zoals op de kleinere eilanden en bruisen de steden zoals op de grotere eilanden.


Fuerteventura, het oudste eiland

Fuerteventura is het oudste Canarische eiland. Daarnaast is dit eiland na Tenerife het grootste eiland. De natuur op Fuerteventura is, net zoals op de andere eilanden, erg uniek. Waar het eiland in het verleden dichtbebost was, is het er tegenwoordig erg droog. Oorzaken hiervan zijn het gebrek aan regenwater en overbegrazing door geiten. Deze droogte hoeft niet per se negatief te zijn, je vindt op Fuerteventura unieke duinen die ontstaan zijn door overgewaaid zand uit de Sahara.

canarische-eilanden-fuerteventura

Wat is er te doen op Fuerteventura?

Fuerteventura is gezegend met goudgele stranden en een azuurblauwe zee. Aan de kust vind je vele hotels waar je een heerlijk tijd zult hebben. Buiten de mensen die op strandvakantie trekt Fuerteventure ook veel watersporters. Het waait op dit eiland namelijk bijna altijd. Zo kun je hier geweldig kitesurfen en windsurfen!


La Gomera, het wandelparadijs

Het laatste eiland is La Gomera. Dit eiland is het op een na kleinste Canarische eiland en staat vooral bekend om zijn rijke natuur. Je vindt hier ruige, ongerepte natuur. Van regenwouden tot indrukwekkende gebergtes tot diepe ravijnen. Je kunt hier in alle rust van de prachtige natuur genieten.

canarische-eilanden-la-gomera

Wat is er te doen op La Gomera?

Er zijn enkele resorts op dit eiland, maar verwacht geen partyeiland. La Gomera is een eiland voor wandelliefhebbers en natuurfanaten. Uiteraard vind je hier ook de nodige stranden waar je heerlijk kunt afkoelen in het frisse zeewater, maar de topattractie van dit eiland is het binnenland. Je vindt hier een groot netwerk aan wandelpaden en er groeien het hele jaar door de meest prachtige bloemen. Vergeet vooral niet een bezoekje aan het natuurpark Garajanoy te brengen. Hier vindt je een van de oudste natuurlijke bossen ter wereld!


Welk eiland past het best bij jou? Welke eiland wordt jouw volgende bestemming? Laat het ons weten in de comments hieronder!

Reageren