Een bezoek aan het historische Caesarea, Israël

Ruïne van een oude brug in Caesarea, Israël in het zand. Op de achtergrond blauw/roze lucht.
Oude brug in Caesarea, Israël

Er zijn veel mooie steden in Israël die zeker een bezoek waard zijn. Caesarea is er daar zeker een van. Caesarea is een stad aan de Middellandse Zee, ligt tussen Haifa en Tel Aviv en heeft ongeveer 4700 inwoners. Het is beroemd vanwege de oude stad die het Caesarea Israel National Park werd. Maar er zijn ook andere toeristische attracties. Bijvoorbeeld het Ralli Museum en Aqueduct Beach, een prachtig strand waar je zeker een dag kunt vertoeven.

Korte geschiedenis

Caesarea was oorspronkelijk een oude Fenicische nederzetting genaamd Straton’s Tower die hoogstwaarschijnlijk werd gebruikt als een agrarisch pakhuis. De Hasmoniërs veroverden de stad rond het jaar 90 v.Chr. En het bleef een joodse nederzetting totdat de Romeinen het overnamen in de 1e eeuw v.Chr. Herodes de Grote begon de stad te renoveren en op te bouwen in het jaar 22 v.Chr. En hernoemde het tot ‘Caesarea’ ter ere van de Romeinse keizer Caesar Augustus. Herodes beroemdste bouwwerk in de stad is de enorme haven die hij in 21 v.Chr. begon te bouwen. Dit project, dat zowel een binnen- als een buitenhaven omvatte en twaalf jaar duurde om te bouwen, was de grootste en nieuwste haven van die tijd in het Romeinse rijk.

Het grootse Amfitheater

Een andere grote bijdrage van Herodes aan de stad Caesarea is het majestueuze amfitheater. Naast het theater bouwde Herodes ook een hippodroom om wagen- en paardenrennen te organiseren voor het vermaak van de mensen. Hoewel het originele hippodroom werd gebouwd met voldoende ruimte voor meer dan 10.000 toeschouwers, raakte het in verval in de 4e eeuw na Christus. 

Tegenwoordig

Tegenwoordig zijn er veel verschillende mogelijkheden voor entertainment in en rond Caesarea. Het hippodroom kan worden bezocht, samen met veel van de andere oude gebouwen die zijn bewaard of opgegraven in het gebied. Het theater is nog steeds in gebruik en tijdens de zomermaanden vinden er veel concerten plaats.

Afgezien van de meer historisch gebaseerde attracties, zijn er tal van moderne activiteiten te vinden in Caesarea. Er zijn festivals die het hele jaar door plaatsvinden, evenals andere activiteiten zoals jeep tours, paintball en Tai Chi. Voor degenen die daarvan houden, is Caesarea ook de thuisbasis van de enige internationale golfclub van Israël, die in 2009 opnieuw werd ontworpen door Peter Dye.

Het oude amfitheater in Caesarea met in het midden trappen en een grote stenen vloer daarvoor. Strakblauwe lucht op de achtergrond met enkele witte wolkjes.
Amfitheater Caesarea

De overblijfselen van de haven kunnen worden bekeken door duikers, aangezien deze alleen op de bodem van de zee te vinden zijn. Elke duiker wordt uitgerust met een waterdichte kaart van het park die elk van de genummerde locaties onderweg gedetailleerd beschrijft. De verzonken haven kent ook een overvloed aan mediterrane flora en fauna.Naast de geschiedeniswonderen die onder het water te vinden zijn, zijn er ook veel prachtig witte stranden die voor iedereen toegankelijk zijn.

Caesarea is meerdere keren gebouwd, vernietigd en herbouwd en een van de opmerkelijke dingen van de stad is de mogelijkheid om veel verschillende periodes samen te zien: dit geeft de bezoeker een uniek inzicht in de verschillende levensomstandigheden van de inwoners door de jaren heen.

De oude haven van Caesarea, links de azuurblauwe zee en rechts terrasje en restaurants aan de boulevard. Strakblauwe lucht op de achtergrond en wat groene bomen.
De haven van Caesarea

Er is verder een goede selectie aan restaurants, boetieks en galerijen in de stad en ook in de haven zelf. Caesarea is een van de meer luxe en dure gemeenschappen van Israël en biedt een rustige en idyllische ervaring.

Praktische informatie

Georganiseerde tours

De beste manier om het Caesarea Israel national park te bezoeken is met een tour. Zo krijg je alles over de geschiedenis te horen. Je kunt daarna eventueel zelf nog op pad gaan. Het is aan te raden van te voren de tour te reserveren zodat je zeker plek hebt en alles van te voren geregeld is.

Er zijn ontzettend veel opties om een tour te boeken zoals deze 2 uur durende rondleiding. Je kunt ook kiezen om een tour te combineren met andere bezienswaardigheden in het land.

Zelf op pad

Mocht je alleen op pad willen gaan, dan betaal je zo’n 10 euro voor een entreekaartje. Vanuit Jeruzalem en Tel Aviv is het park eenvoudig per trein, bus of auto te bereiken. Met de auto ben je vanuit Tel Aviv in zo’n half uur in Caesarea.Vanuit het treinstation Tel Aviv-Savidor Center gaat er elk half uur een trein naar het station Caesarea-Pardes Hana en de reistijd is 43 minuten. Vervolgens brengt buslijn 80 je binnen no-time naar het nationale park.

De openingstijden van het park zijn de volgende:

Mei – aug:
zo. – do. en zat. 08: 00-18: 00
Vrijdag en feestdagen: het park sluit om 16.00 uur

September – okt:
zo – do. en zat. 08: 00-17: 00
Vrijdag en feestdagen: het park sluit om 16.00 uur

November – april:
zo – donderdag. en zat. 08: 00-16: 00
Vrijdag en feestdagen: het park sluit om 16.00 uur

Let op: houd er rekening mee dat je tijdens het grootste deel van je bezoek onder de zon zult staan. Vergeet dus geen water, zonnebrandcrème en een hoed mee te nemen. Ook is het beter om zelf wat snacks mee te nemen aangezien de prijzen in het park veel hoger zijn dan in bijvoorbeeld een supermarkt in Tel Aviv. Je kunt na je bezoek ook lekker uitrusten op het nabijgelegen strand en eventueel genieten van een picknick.

Tot slot

In Caesarea vermengen oude Romeinse ruïnes zich met een spectaculaire mediterrane badplaats. Van fascinerende archeologische wonderen tot snorkelen en duiken, deze Noord-Israëlische stad is zeker een bezoek waard. Combineer Caesarea met bijvoorbeeld een rondreis door de rest van Israël en bezoek de prachtige tuinen in Haifa, de bruisende stad Tel Aviv, het historische en interessante Jeruzalem en de eeuwige zomerbestemming Eilat. Bekijk ook eens dit artikel over Masada, een populaire bezienswaardigheid in het zuiden van Israël. Ga nu op reis en ontdek deze bijzondere bezienswaardigheid zelf.

Reageren