Burcht van Boeda

Stedentrips zijn populair en Boedapest is in dat segment een van de top bestemmingen. De stad bezit een stedenbouwkundige grandeur die doet denken aan Parijs, maar heeft beslist ook de Midden-Europese romantische chique van weleer behouden. Een van de meest opvallende gebouwen is het historische Burchtpaleis. Dit uit de late middeleeuwen stammende complex bevindt zich gelegen aan de Boedazijde van de Donau. De Turken, die hier ooit de scepter zwaaiden, noemden het de “Gouden Oogappel” van hun rijk.

Geschiedenis van het Burchtpaleis

De Burcht van Boeda is gelegen in de Burchtwijk, waar de dertiende-eeuwse oorsprong is te vinden van het Boeda zoals we dat nu kennen. Restanten uit deze gotische beginperiode zijn teruggevonden toen na de verwoesting van het Koninklijk Paleis in WO II een ingrijpende renovatie is uitgevoerd. Ook kwamen de resten van het latere in renaissancistische stijl gebouwde slot van koning Matthias Corvinus te voorschijn. Onder zijn bewind, dat duurde van 1451 tot 1490, werd een bloeiperiode van de Burcht ingeluid en het complex ontwikkelde zich tot het kunst- en cultuurcentrum van Boedapest. De machtsovername door de Turken in de 16e eeuw maakte hier een einde en ook voor hun “Gouden Oogappel” zorgden zij niet al te best. De Habsburgers die na de verdrijving van de Turken nog slechts een ruïne aantroffen, bouwden een nieuw slot, als onderdeel van een kleine barokstad die op de puinhopen verrees. Nadien heeft de Burcht nog meerdere stormachtige perioden doorstaan met zware beschadigingen als gevolg, maar steeds is het weer herbouwd en allengs uitgebreid.

Vermijd wachtrijen door vooraf te boeken

Ligging op een heuvel

Met name sinds de laatste renovatie die tot 1970 duurde, heeft het Koningspaleis weer zijn oude luister hervonden. De Burcht van Boeda ontleent zijn dominante karakter niet alleen aan zijn karakteristieke koepel en zijn facade van meer dan 300 meter, maar meer nog aan zijn ligging op een hooggelegen heuvelplateau, 70 meter boven de Donau. Staand op de oostoever van de rivier kan het niet anders dan dat je blik omhoog getrokken wordt naar dit imposante gebouw. Anderzijds verschaft een positie vanaf de heuvel zelf een schitterend uitzicht over de Donau met zijn befaamde Kettingbrug, die de beide stadsdelen Boeda en Pest – het moderne uitgaans- en zakencentrum – met elkaar verbindt. En verderop zie je het Margaretha-eiland en de koepelvormige contour van het Hongaarse Parlementsgebouw.

Praktische informatie

Adres: Budapest, Szent György tér 2, 1014 Hongarije
Telefoonnummer: +36 1 458 3000
Openingstijden:
Dinsdag t/m zondag: 10.00 – 18.00 uur
Maandag: Gesloten

Tickets voor de Burcht van Boeda

Het is aan te raden om vooraf alvast je tickets te bestellen voor een bezoekje aan de Burcht van Boeda. Het kan er, vooral in het hoogseizoen, ontzettend druk zijn. Er worden verschillende tours aangeboden in het kasteeldistrict van Boedapest. Wij lichten er twee voor je uit die volgens ons het meest interessant zijn:

  • Privé wandeltocht voor groepen. Tijdens deze 3-uur lange wandeltocht verken je samen met je reisgezelschap het kasteeldistrict van Boedapest. Bewonder het uitzicht op de Donau en de monumentale gebouwen van Pest. Boek direct je tickets.
  • Castle District Walk met Café Stop. Leer tijdens deze wandeltocht meer over de fascinerende geschiedenis van Boedapest. Je bezoekt naast het koninklijke paleis ook het Holy Trinity-plein en de Matthias Kerk. Tickets boek je hier.

Een bezoek waard

In het grote gerestaureerde paleiscomplex zijn enkele musea ondergebracht. De Nationale Galerie zit in de hoofdvleugels van het voormalige slot met daarin een compleet overzicht van Hongaarse kunst, van de stichting van de staat tot nu. Je ziet er beelden en fresco’s uit de romaanse en gotische periode, alsmede uit de renaissance. Moderne kunst is te bewonderen in het Ludwig Museum, terwijl het Historisch Museum voorwerpen herbergt die gevonden zijn bij verschillende archeologische opgravingen in Hongarije.

Ook het museum van de Hongaarse Arbeidersbeweging is in het paleis te vinden, alsmede de Nationale Szechényi Bibliotheek.

Met dit alles is het paleis weer met recht het culturele centrum voor de hele stad en het verdient daarmee op zijn minst de naam Burchtpaleis Boedapest. Leuk is dat een bezoek aan het museum tevens toegang geeft tot de koepel van het gebouw. Het 360 graden perspectief biedt een fantastisch panoramisch zicht op de gehele stad. Onder de Burchtheuvel ligt een uitgebreid grottensysteem, ook dat is te bezoeken.

Reageren