Dit zijn de lekkerste spa’s van Boedapest

Europa, Hongarije, Boedapest. Luchtfoto van een thermaal bad in Boedapest. Szechenyi thermaal bad in het stadspark van Boedapest.
Luchtfoto van een thermen complex in Boedapest stad

Als je ooit van plan bent om naar de hoofdstad van Hongarije te gaan, dan mag je zeker niet vergeten om een bezoek te brengen aan een heerlijke spa in Boedapest. De badcultuur van deze stad gaat namelijk eeuwen terug , en tegenwoordig vind je tal van baden en spa’s waar je gemakkelijk een hele dag of zelfs een weekendje heerlijk kunt ontspannen. Neem even een break van het vele wandelen, en komt totaal tot rust. Klink je dat wel goed in de oren? Lees dan snel verder en ontdek welke spa in Boedapest  jij zeker niet mag overslaan tijdens je reis!

Eerst even wat feitjes op een rijtje

Hoe ontstond de badcultuur in Boedapest?

De Romeinen werden bij aankomst in Boedapest geïnspireerd om het gebied te koloniseren, vanwege de vele thermale en natuurlijke bronnen die daar te vinden zijn. Ze vestigden hun eigen hoofdstad Aquincum (op de plek waar nu Noord-Boedapest ligt) rond deze bronnen, en bouwden grote openbare badhuizen. Dit deden ze vooral met het idee dat de groeiende bevolking op deze manier kon socializen met elkaar, en natuurlijk om te ontspannen.

Hoeveel spa’s zijn er in totaal te vinden in Boedapest?

Boedapest heeft tegenwoordig in totaal negen geneeskrachtige baden, en maar liefst 123 warmwaterbronnen. Het mineraalgehalte van het water in de baden is vergelijkbaar, maar elke locatie is uniek qua grootte, architectuur en voorzieningen. Toeristen gaan vaak naar de grootste, mooiste spa’s in de stad, terwijl de lokale bevolking zich meestal terugtrekt in de kleinere badhuizen.

Waarom zijn thermale baden goed voor de gezondheid?

Buiten dat bewezen is dat ontspanning gewoon super goed is voor de mens, kan het bezoeken van thermale baden ook andere voordelen hebben voor je gezondheid. De helende krachten van warmwaterbronnen worden al duizenden jaren gebruikt, en worden in Europa en Japan zelfs beschouwd als natuurlijke behandelingsopties voor aandoeningen. Thermale baden verhogen onder andere de bloedcirculatie, verminderen stress en bevorderen slaap, verlichten pijn, en kunnen sommige huidproblemen genezen. Het proberen waard toch?

Top 5 van de beste spa’s in Boedapest

De betoverende Széchenyi-baden

Szechenyi baths, Boedapest, Hongarije.
De populaire Széchenyi spa in Boedapest

Het badhuis Boedapest Széchenyi staat waarschijnlijk met stipt op nummer 1 als het gaat om de beste spa Boedapest, en is een van de grootste thermale baden van Centraal-Europa. Deze fantastische baden liggen midden in het groene stadspark, en iedereen kent ze.  Met zijn decor van klassieke zuilen en felgele muren, is het badhuis Boedapest Széchenyi ook nog eens een lust voor het oog. Je kunt gemakkelijk dagen doorbrengen in de 13 binnen- en drie buitenzwembaden. Op zaterdagavonden in de zomermaanden staan er zelfs bars langs de buitenbaden, waar meer dan eens een gezellig feestje wordt gevierd.

 

De oude Király baden

Deze oudste Turkse baden van de stad liggen vlakbij het Batthyány-plein, en ze zeggen dat dit een van de goedkoopste spa’s in Boedapest is. Dit is echt een aanrader wanneer je op zoekt bent naar een meer lokale plek, zonder al te veel toeristen. Alles is er heel eenvoudig; je zult niet meer vinden dan  een paar sauna’s en stoomcabines (tegenwoordig heeft het ook een Finse sauna met dompelbad). Maar het heeft een geheel eigen charme die je niet zult kunnen weerstaan! Vooral het prachtige koepelzwembad is geweldig, en laat je voor even terug in de tijd reizen.

De charmante Lukács baden

Deze 19e-eeuwse baden in Budapest behoren ook zeker niet tot de meest populaire, maar wel tot het rijtje beste spa Boedapest. Er hangt hier een authentieke, relaxte sfeer en de baden worden net als de Király baden vooral bezocht door locals. Je vind er een weelderige tuin waar je in de lente en zomermaanden lekker kunt zitten.  Binnen is het een doolhof van betegelde kleedkamers, buitenzwembaden, sauna’s, een verwarmd activiteitenzwembad met bubbels, en een thermische sectie die  versierd is met beelden. Je kunt je hier prima een aantal uur vermaken!

De chique Gellért-baden

Luchtfoto van zwembad Gellert spa en bad Boedapest, Hongarije.
De Gellért baden in Boedapest

De betoverende Art Nouveau Gellért-baden zijn open voor zowel mannen als vrouwen en lijkt van binnen nog het meest op een kathedraal. De zes thermale baden (één buiten en één een zwembad) hebben temperaturen tussen de 35 en de 40 graden , en bevinden zich in het imposante Gellért Hotel. Deze werd in 1918 geopend en gebouwd in de typische de Art Nouveau-stijl van die periode.

Het hotel ligt aan de voet van de Gellért-heuvel, en is beroemd in heel Hongarije. Er zijn hier zelfs een aantal goede nationale en internationale films opgenomen! Het badhuiscomplex heeft een groot buitenzwembad met een golfvormende machine, een stoombad, sauna, zonneterras, thermale baden, en massageruimtes . Puur genieten!

De populaire Rudas baden

De mooi gelegen Rudas baden in Boedapest, tegen een groen begroeide rots aan.
De mooi gelegen Rudas baden in Boedapest

Deze gerenoveerde Turkse baden zijn gebouwd in 1566 en vallen op door de enorme koepel van gekleurd glas in lood. De Rudas baden zijn een van de meest populaire thermale baden in Boedapest, en worden dan ook bezocht door veel locals en toeristen.

Het complex dateert uit 1550, en lijkt op een traditioneel Turks badhuis tijdens de Ottomaanse heerschappij.  Het is dus sowieso een complete beleving! Het grote dompelbad staat centraal, omringt door vijf kleinere thermale baden, een sauna, een stoombad, en massageruimtes. Tegenwoordig heeft deze  spa Boedapest ook een modern gedeelte met een groter zwembad en een hot tub op het dak. Deze is zowel in de zomer als in de wintermaanden bruisend.

Goed om te weten voordat je jezelf onderdompelt in één van deze heerlijke baden:

Budapest Spa Szechenyi Thermal Bath spa zwembad met blauwe lucht in de zomerdag met een menigte van mensen

Voordat je besluit om een heerlijke dag door te brengen in een van de spa’s in Boedapest, zijn er een aantal dingen om even rekening mee te houden. Vooral met het kledingvoorschrift worden nog wel eens fouten gemaakt!

In de grote thermale baden wordt er van bezoekers verwacht dat ze zwemkleding dragen. De zwembaden, thermale baden, alle sauna’s, etc. zijn volledig gemengd (mannen en vrouwen) in de Szechenyi baden, Gellert baden, Lukacs baden, en Kiraly baden, en er zijn geen uitzonderingen. Niemand mag naakt zijn in een van de openbare ruimtes van deze spa’s! De enige plek waar je naakt mag rondlopen zijn de douches. Op de gangen, buiten, in de zwembaden, in de sauna’s en stoombaden, moet je altijd zwemkleding dragen. In de meeste thermen van Boedapest zijn de massagetherapieën ook altijd in badkleding.

Tip: Boek je massage ruim van tevoren (vooral bij de beste spa Boedapest), om te voorkomen dat je uren moet wachten op de meest populaire massagetherapieën!

Verder is het belangrijk om op zonnige dagen een hoed te dragen, en je meerdere keren goed in te smeren met zonnebrandcrème. In de zomer kan het namelijk erg warm zijn in Boedapest, en bij de meeste baden is schaduw ver te zoeken. Je wilt natuurlijk niet verbranden.

Als laatste is het goed om te weten dat als je voor een bepaalde aandoening naar een spa Boedapest gaat, je het beste eerst even met je arts kunt afstemmen of dat voor jouw specifieke kwaal geschikt is. Waarschijnlijk kan het geen kwaad, maar better safe then sorry!

Dan rest er niks anders meer dan snel een van de bovenstaande (of een andere heerlijke spa) in Boedapest te kiezen, en je alvast te gaan verheugen op een weekend of dagje totale ontspanning!


Reageren