De “Big Five” hoogtepunten van Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is een land vol hoogtepunten. Van Kaapstad tot het Krugerpark, het land helemaal in het zuiden van het Afrikaanse continent ligt, zal je versteld doen slaan. Het land is groter dan Frankrijk en Spanje samen en heeft een erg gevarieerd landschap. In tegenstelling tot veel andere Afrikaanse landen heeft Zuid-Afrika een erg goede infrastructuur waardoor het een erg populaire bestemming is bij reizigers. Hier zijn alvast de vijf bezienswaardigheden die je zeker niet mag missen als je zelf een reis naar Zuid-Afrika hebt gepland.

1. Kaapstad

Gelegen aan de voet van de Tafelberg helemaal in het zuidwesten van het land is Kaapstad wellicht de stad die het meeste reizigers aantrekt. Dat is ook niet verwonderlijk gezien zijn unieke ligging tussen het gebergte en de oceaan. Dankzij de vele bezienswaardigheden en prachtige landschappen verkiezen de meeste toeristen om hier het grootste deel van hun reis door te brengen. Van de Tafelberg beklimmen tot het Robbeneiland bezoeken, in Kaapstad verveel je je geen minuut. Daarnaast is de stad ook een uitstekende uitvalsbasis voor wie de Garden Route met de auto wil afleggen, een van de populairste autoroutes op het Afrikaanse continent.

Leestip: de 5 leukste wijken in Kaapstad

Robbeneiland

2. Kruger Park

Van het zuidwesten trekken we helemaal naar het noordoosten. Ondanks zijn ligging in de andere uithoek van het land vinden veel reizigers het niet erg om de afstand af te leggen. Het Kruger National Park is dan ook het beste reservaat om de Big Five uit het dierenrijk te spotten. Spendeer enkele dagen in een van de safarilodges terwijl je iedere morgen en avond er op uit trekt om een leeuw, neushoorn, olifant, buffel of jachtluipaard te spotten. Je kunt er zowel zelfstandig op uittrekken als met een georganiseerde safari. Bij deze laatste heb je uiteraard een stuk meer kans om wildlife te spotten.

olifanten kruger park

3. Drakensbergen

Het Drakensgebergte is een indrukwekkend bergmassief dat meer dan drieduizend meter uittorent boven de Afrikaanse vlaktes. De bergketens zijn gelegen op een paar uur van de badstad Durban en vormen een prachtige setting voor wie graag wandelt. In het noordelijke gedeelte van Drakensbergen ligt tegelijk een van de meest indrukwekkende natuurwonderen van Zuid-Afrika. In het Royal Natal National Park ligt namelijk een bergflank die is gevormd als een amfitheater.

4. KwaZulu-Natal

Langs de kust van KwaZulu-Natal is Durban ongetwijfeld de bekendste badplaats. Ondanks het feit dat je er geweldige stranden en ideale surfmogelijkheden hebt, zullen we voor één keer niet het vasteland promoten. De wateren rond KwaZulu-Natal bieden een ideale duikgelegenheid om een van de mooiste natuurfenomenen met eigen ogen te zien: de sardienentrek. Duik tussen miljoenen sardienen die aan het migreren zijn met in het zog heel wat dolfijnen. Niet avontuurlijk genoeg? Dan kan je in Gansbaai nog altijd duiken met witte haaien. Dit is zonder twijfel het ultieme Zuid-Afrikaans avontuur.

5. Wijnroute van Zuid-Afrika

Zuid-Afrika heeft een ruim aantal toeristische autoroutes die erg de moeite lonen om te rijden, maar welke je ook kiest: het zou zonde zijn om niet de wijnroute af te leggen. Wijn is een erg belangrijk exportproduct van Zuid-Afrika en het is dan ook een van de bekendste wijnlanden ter wereld. In het noorden van Kaapstad vind je het Kaapse Wijnland. Dit is een gebied met een verbluffend berglandschap, vruchtbare groene valleien, wijngaarden en boomgaarden. Het aangename mediterrane klimaat dat hier heerst, is erg gunstig om aan wijnbouw te doen. Langs de Zuid-Afrika wijnroute kun je uiteraard ook enkele wijnboerderijen aandoen om er enkele van hun wijnen te proeven. Onderweg leer je tegelijk meer over de verschillende wijnsoorten die in Zuid-Afrika worden geproduceerd.

wijnroute zuid-afrika

Reageren