Chinese Muur bezoeken

Hoewel het een fabeltje is dat de Chinese Muur vanaf de maan zichtbaar is en blijft het één van de zeven wereldwonderen en een fascinerende bezienswaardigheid. Uiteraard is de Chinese Muur veel meer dan dat. Met 6.000 kilometer lengte en zo’n 700 jaar geleden gebouwd (vanaf 1368) is het bouwwerk volkomen uniek. De Chinese Muur werd gebouwd tijdens de Ming-dynastie ter bescherming van de eigen bevolking tegen buitenstaanders en om legertroepen snel langs de grens te kunnen verplaatsen. Als je de Chinese muur wilt bezoeken doe je er goed aan dit vanaf Beijing te doen, terwijl het ook mogelijk is om vanaf andere plaatsen “in te stappen”.

Een goede voorbereiding

Voordat je de Chinese Muur gaat bezoeken is het verstandig om te onderzoeken wat je graag wilt zien. Het grootste deel van de muur is namelijk vervallen en er zijn relatief slechts kleine delen gerestaureerd. Er is vrijwel geen onderdeel van de muur meer in perfecte oude staat. Wanneer je vanaf Beijing de muur bezoekt dan is het instappunt Badaling. Dit ligt op circa 70 kilometer van de hoofdstad en is met de bus of trein goed bereikbaar. Ook is Juyongguan een instappunt bij Beijing welke nog dichterbij ligt op circa 50 kilometer. In tegenstelling tot Badaling zijn de faciliteiten hier een stuk minder. Zo is er geen kabelbaan, winkelcentrum of bioscoop. Een tip is om goed schoeisel te kopen en een aantal oefen wandelingen van tevoren te maken. De muur is bij tijd en wijle namelijk bijzonder stijl en de kramp kan gemakkelijk in je benen schieten. Het uitzicht is echter magnifiek en beslist de moeite waard. Neem ook een zonnebril en pet of hoed mee, het kan er bijzonder warm wordt. Een andere tip die ik je aan wil raden en niet in de wind te slaan is het afsluiten van een reisverzekering. Ik verloor namelijk mijn bril tijdens de klim. Deze viel over de rand en je kan absoluut niet van de muur af om deze weer op te halen. Bovendien is de hoogte ook flink, dus vraag ik me af wat ervan over is gebleven. Met een reisverzekering kan je dergelijke zaken goed verzekeren.

Het mooiste beginpunt: Mutianyu

Mutianyu ligt minder voor de hand dan Juyongguan of Badaling om in te stappen, omdat het op bijna 100 kilometer van Beijing ligt. Echter is landschap een stuk groener en heuvelachtiger dan bij de andere 2 punten. Daarbij zorgt de afstand ervoor dat er vrijwel geen toeristen komen. Zie hieronder ook een aantal mooie plaatjes van de muur en de omgeving die Mutianyu zijn genomen:

 

Chinese muur Chinese muur bezoeken Chinese muur hoe lang

Meer informatie over de Chinese Muur kan je vinden bij UNESCO waar de Chinese muur uiteraard op de werelderfgoed lijststaat vermeld.

Reageren