De mooiste bezienswaardigheden in Zuidwest Noorwegen

Noorwegen is voor veel mensen het paradijs op aarde als het om natuur gaat. Vooral de prachtige eeuwenoude fjorden zijn beroemd. Verder Noorwegen ruige bergen, turquoise gletsjermeren en tal van eilanden gelegen aan de Noorse kust. En ook de kleurrijke stad Bergen is een lust voor het oog met zijn schattige gekleurde huisjes aan het water. Wat minder bekend en daarom ook minder bezocht is het prachtige stadje Aalesund, gelegen in het Zuidwesten van het land. De omgeving hier is schitterend en biedt vele mooie bezienswaardigheden en activiteiten:

1.     Stadswandeling door het Art Nouveaux centrum van Aalesund

De typische huizen in Art Nouveaux stijl in Alesund

Aalesund is beroemd vanwege zijn kenmerkende architectuur in Art Nouveaux stijl (Jugendstil). De gebouwen zijn versierd met fantasierijke decoratie op de gevels, en de meeste hebben karakteristieke torens. Deze specifieke bouwstijl is ontstaan doordat er na een brand die de meeste gebouwen verwoestte, door 2 jonge, Noorse architecten aan de wederopbouw is begonnen.

De huizen en gebouwen zijn niet alleen prachtig qua stijl, maar ook geschilderd in vrolijke kleuren. Bij mooi weer zie je deze kleuren weerspiegelen op het water, wat een prachtig gezicht geeft. Ook is het leuk om per kano door het centrum te varen. In het hoogseizoen (en september), kun je op verschillende plekken in de stad een kano huren voor een prima prijs.

Boek een van deze top tours in of vanuit Alesund

2.     Skiën en hiken in de Sunnmore Alpen

Het uitzicht vanaf de top van Saksa, Sunnmore Alpen

De omliggende Sunnmore Alpen, zijn beroemd vanwege de ruige, grillige toppen in combinatie met adembenemende uitzichten over de fjorden. Vanuit Aalesund ben je met een half uurtje in het midden van deze natuurpracht, en heb je keuzes te over als het gaat om wandeltochten en skitochten in de bergen. In de winter ligt er vrijwel altijd sneeuw wanneer je maar hoog genoeg gaat en er zijn verschillende ski centra te vinden.

Tip: houd jij zo van wandelen en bergen? Denk dan eens aan een georganiseerde berg wandelvakantie waarbij je dagenlang door de meest ruige gebieden loopt. Avontuurlijker kan het niet!

Een voorbeeld van een mooie hike in de Sunnmore Alpen is de wandeling naar de berg Saksa. Je wandelt tijdens deze route vanaf het dorpje Urke, stijl omhoog richting de top via bospaadjes, open velden en rotsen. De tocht is redelijk zwaar, maar wanneer je bij het eindpunt komt en het uitzicht over de fjorden ziet, voel je je de koning te rijk!

3.     De fjorden bezoeken

Het beroemde Geiranger fjord

Veel mensen bezoeken Noorwegen vanwege de vele fjorden: inhammen in de bergachtige kust, omgeven door steile wanden. Deze fjorden zijn ooit ontstaan door gletsjerwerking, en zijn altijd verbonden met de zee. Wanneer je het woord fjord hoort, denk je waarschijnlijk als eerste aan het Geirangerfjord. Dit fjord wordt namelijk gezien als de koning van de fjorden in Noorwegen en trekt daarom ook heel wat bezoekers van over de hele wereld.

Tip: wil je liever niet alleen op pad, boek dan deze geweldige privé dagtocht naar onder andere het prachtige Geirangerfjord en andere plekjes in Noorwegen!

Het Hjorundfjort

Het Hjorundfjort vanaf een bergtop

Voor wie de toeristen op afstand wil houden echter, is dit niet de beste plek. De pracht van het fjord wordt namelijk verstoord door de drukte en de vele cruiseschepen die hier aanleggen. In de omgeving van Aalesund en Sunnmore zijn vee meer mooie fjorden te ontdekken, waar je in alle rust van kunt genieten. Het Hjorundfjord bijvoorbeeld, is minstens net zo mooi. Je kunt hier kajakken, zwemmen, kleine dorpjes bezoeken en gewoon genieten van de intense rust om je heen.

4.     Het vogeleiland Runde

Papegaaiduikers op het eiland Runde

Runde is een klein eiland met slechts 150 inwoners en ligt in de ruige zee onder Aalesund. Het is dé plek voor meer dan 500.000 vogels die van februari tot augustus het nestseizoen beginnen. Het hele jaar door zul je op Runde vogelsoorten kunnen ontdekken, maar de meest speciale soort is toch wel de papegaaiduiker. Deze grappige, aandoenlijke vogel laat veel bezoekers hun hart smelten.

Op pad met ervaren gids

Op Runde zijn meerdere mogelijkheden om ze zee op te gaan met een lokale en ervaren visser. Hij weet alle in’s en out’s van het eiland en brengt je met zijn vissersbootje langs alle indrukwekkende vogelkliffen waar je de meest uiteenlopende vogelsoorten tegenkomt. Wanneer je geluk hebt, zie je zelfs zeehonden en walvissen.

Ervaar de rust

Wandelen in de verlaten heuvels van Runde

In het hoogseizoen kan het behoorlijk druk zijn op Runde. Wil je het eiland ervaren in alle rust? Kom dan in het najaar. Er zullen dan helaas geen papegaaiduikers meer zijn, maar ook amper nog bezoekers. Je hebt dan praktisch het hele eiland voor jezelf! Maak de ronde vanaf Runde camping naar de oude vuurtoren. Loop via glooiende groene heuvels en langs steile kliffen, en ervaar de stilte en pracht van dit bijzondere eiland.

5.     Norangsdalen: de Queensroute

Kronkelende weg door de Norangsdalen, Queensroute

Het komt in Noorwegen nog wel eens voor dat het weer niet helemaal mee zit, en je de hele dag te maken hebt met regen, wind, storm etc. Gelukkig hoeft je dan nog niet bij de pakken neer te gaan zitten. Er zijn genoeg mogelijkheden om de pracht van Noorwegen te ontdekken vanuit de auto! De Queensroute bijvoorbeeld, is een prachtige route door één van de smalste valleien van Noorwegen: Norangsdalen. Deze vallei is rijk aan spectaculaire landschappen, maar ook aan cultureel erfgoed.

Koninklijk erfgoed

Het meer Lygnstoylvatnet werd gevormd door een rotsval in 1908 en onder water kun je nog steeds overblijfselen zien van de fundamenten van het dorpje Keipen. Norangsdalen kreeg de naam de Queensroute, nadat er aan het begin van de 18e eeuw toeristische schepen verankerden in één van de dorpjes. Beroemde keizers en koningen werden per pony vervoerd door de vallei.

6.     Het Nationale Park Jostedalsbreen

De gletsjer Jostedalsbreen in het gelijknamige Nationale Park

Dit Nationale Park wordt voor de helft bedekt door de Jostedalsbreen gletsjer, de grootste gletsjer op het vasteland van Europa. Tijdens wandelingen in het park, zul je dus ook bijna altijd deze enorme, indrukwekkende gletsjer op de achtergrond zien.

Het Jostendaalsbreen Nationale Park staat bekend om zijn verscheidenheid aan landschappen. Het ene moment wandel je tussen groene weides bedekt met bosbesstruiken, en het andere moment bevind je je op kale, besneeuwde vlaktes. Je maakt hier gemakkelijke 4 seizoenen in één dag mee, dus zorg voor een goede uitrusting! Je hebt de mogelijkheid om de gletsjer op eigen houtje te gaan bekijken, of je kunt een tour boeken met ervaren gids.

Kun je niet wachten om de prachtige natuur in dit bijzondere land te ontdekken? Voor het beste weer reis je naar Noorwegen in juni, juli of augustus. Maar ben je wel tegen een beetje regen en kou bestand en houd je van rust? Bezoek Noorwegen dan in het najaar, wanneer de meeste toeristen vertrokken zijn en je het land zo puur en authentiek mogelijk kunt ervaren!

Reageren