De mooiste bezienswaardigheden van Jeruzalem, Israël

Skyline van de Oude Stad aan de Westelijke Muur en Tempelberg in Jeruzalem, Israël.
Jerusalem stad

Jeruzalem is een van de meest felbetwiste plekken op aarde en de thuisbasis van veel van de belangrijkste heilige plaatsen van het christendom, de islam en het jodendom; de rijkdom aan historische, religieuze en culturele monumenten is verbazingwekkend.

Mengelmoes van culturen

Nu deel van Israël, is Jeruzalem altijd het middelpunt geweest van gevechten. Hierdoor hebben de Mamluks, Ottomanen, Christenen en Moslims allemaal geregeerd, en zo hun eigen stempel op de stad gedrukt.

Ondanks de kleine omvang bevat de oude stad waarschijnlijk meer bezienswaardigheden dan veel steden en zelfs landen. De Rotskoepel, de Kerk van het Heilig Graf en de Westelijke Muur zijn slechts drie van de historische en bijzondere bezienswaardigheden die je kunt bezoeken.

Wandelen je door de oude straatjes wandelt voel je de verschillende culturen en geschiedenis om je heen en dat alles draagt bij aan een bijzondere sfeer. Bekijk hieronder de top 10 bezienswaardigheden in Jeruzalem voor een ongelofelijk bezoek aan deze historische stad.

Kerk van alle naties

Gethsemane en de Kerk van alle Naties op de Olijfberg in Jeruzalem.
Kerk van alle Naties

De kerk van alle naties, gelegen op de Olijfberg die uitkijkt over Jeruzalem, is een belangrijke historische plaats. Het bevat een rots waarop Jezus zou hebben gebeden voordat hij werd gearresteerd. Terwijl de huidige kerk werd ingewijd in 1652, ligt deze eigenlijk op de fundamenten van twee oudere kerken, met de vroegste datering tot de 4e eeuw na Christus. De kerk is vernoemd naar de vele verschillende landen die verschillende mozaïeken en apsissen aan de kerk schonken.

Toren van David

Het panoramische uitzicht op de oude citadel "toren van David" in Jeruzalem, Israël. Oude stadsmuren.
Uitzicht op de Toren van David

De toren van David, bij sommigen bekend als de Citadel van Jeruzalem, biedt een van de beste uitzichten over de oude stad en is een fascinerende plek om te bezoeken. Sommige archeologische vondsten dateren van meer dan 2000 jaar geleden. Op het terrein bevindt zich het Tower of David-museum, dat een interessante kijk op meer dan 4000 jaar geschiedenis van Jeruzalem biedt via interactieve tentoonstellingen, hologrammen en kaarten.

Via Dolorosa

Het 9e kruisstation in de Via Dolorosa aan de ingang van het Koptisch-orthodoxe patriarchaat, het Koptische klooster St. Anthony, in de oude stad Oost-Jeruzalem.
Via Dolorosa, Jerusalem

Er wordt beweerd dat Via Dolorosa de straat was waarlangs Jezus liep tijdens zijn kruisiging. Beginnend bij de Leeuwenpoort kunnen zowel pelgrims als toeristen de stappen van Christus volgen, en eindigen in de Kerk van het Heilig Graf waar Jezus werd gekruisigd. Via Dolorosa is gemarkeerd met negen stations die verschillende delen van zijn reis weergeven; er zijn er nog vijf in de kerk zelf. Elke vrijdag is er een processie langs de route. Wanneer je hieraan deelneemt, heb je echt het gevoel dat je een stap terug in de tijd hebt gezet. Dit is zeker een van de hoogtepunten van Jeruzalem.

Rotskoepel

De Rotskoepel ligt bovenop de Tempelberg en wordt over de hele wereld erkend. Het is nog een van de hoogtepunten van Jeruzalem en de gouden koepel symboliseert de stad. Gebouwd tussen 688 en 691, is de tempel de thuisbasis van een stuk steen waaruit moslims geloven dat de profeet Mohammed naar de hemel is opgestegen. Hoewel alleen moslims binnen zijn toegestaan, is de buitenkant van de koepel spectaculair om te zien. Fel blauwe mozaïeken bedekken de muren en de iconische vergulde koepel zit bovenop, uitkijkend over de stad.

Mahane Yehuda Markt

Kruiden op de markt in de oude stad Jeruzalem, Israël.
Markt in Jerusalem

Deze bruisende markt die al sinds de Ottomaanse tijd bestaat, is heel leuk om te bezoeken. De talloze kleurrijke kraampjes zijn beladen met van alles, van fruit en groenten tot gebak en vers sap. Mahane Yehuda Market biedt een authentieke kijk op het leven in de Heilige Stad en heeft verschillende afdelingen; sommige steegjes zijn de thuisbasis van slagers, terwijl andere kleding- en koffieverkopers herbergen. Ook zijn er tegenwoordig heerlijk eettentjes te vinden met het lekkerste lokale eten.

‘s Nachts verandert de markt en komen veel mensen naar deze plek vanwege de restaurantjes en barren.

De Klaagmuur

Klaagmuur in Jerusalem. mensen die voor de muur staan te bidden. Blauwe lucht me wolkjes daarboven.
Klaagmuur, Jerusalem

De heiligste plaats in het jodendom is fascinerend om te bezoeken en er heerst een bijzondere sfeer, terwijl orthodoxe joden heen en weer schommelen en bidden aan de westelijke muur. Dit is absoluut de nummer een in de bezienswaardigheden van Jeruzalem. De muur wordt ook wel de Klaagmuur genoemd, omdat Joden door de eeuwen heen hier zijn gekomen om te rouwen om de verwoesting van de tempel.

Bereid je goed op je bezoek voor door een briefje te maken met daarop je wensen, klachten of wat dan ook. Stop deze tussen de rotsmuur en wie weet, komt je wens uit.

Heilige Grafkerk

Koepel op de kerk van het Heilig Graf in Jeruzalem, Israël.
De Heilige Grafkerk

Geloofd dat het de plaats is waar Jezus werd gekruisigd en later opstond uit de dood, bevat de Kerk van het Heilig Graf twee van de meest heilige plaatsen van het christendom. Het sombere, sfeervolle interieur verdient absoluut een bezoek in Jeruzalem.

Vol met pelgrims en toeristen, wordt de kerk gerund door verschillende christelijke denominaties, die met tegenzin de verantwoordelijkheid onder elkaar delen. Ingewijd in 335 na Christus, is de kerk door de eeuwen heen vele malen beschadigd, vernietigd en herbouwd.

De kerk binnengaan na een wandeling door de oude stenen binnenplaats is een onvergetelijke ervaring. Ondanks de drukte is het een vreemd rustige plek om te bezoeken. Het zien van het heiligdom waarin het lege graf van Jezus ligt, zal je ongetwijfeld rillingen over je ruggengraat geven.

Yad Vashem

Yad Vashem-gedenkteken in Jeruzalem, Israël.
Yad Vahem

Dit is een ontzettend ontroerende en emotionele plek, maar het bezoeken van Yad Vashem is een must als je in Jeruzalem bent. Het is het officiële gedenkteken van Israël voor degenen die tijdens de Holocaust op brute wijze zijn vermoord. Liggend op de hellingen van de berg Herzl, bevat de herdenkingsplaats het Holocaust Memorial Museum, dat je meeneemt door de gruwelijke wreedheden die de nazi’s hebben begaan. Alle foto’s zien van degenen die stierven in ‘the Hallof Names’ is iets dat je nooit zult vergeten.

Hoewel veel van de audio, video en items die worden getoond schokkend zijn, zijn er ook vele symbolen voor wedergeboorte te vinden en de tentoonstelling ‘The Eternal Flame’ is hier een perfect voorbeeld van.

Jaffa Gate

De Jaffapoort is de belangrijkste toeristische ingang van het middeleeuwse Jeruzalem, omgeven door hoge wallen, Israël.
Jaffa poort, Jerusalem

Dit prachtige stenen portaal bevindt zich in de imposante muren van Jeruzalem en is een van de hoofdingangen van de oude stad. De kenmerkende L-vorm hielp verdedigers de poort beschermen en de zandkleurige blokken zien er ook zeker ondoordringbaar uit.

Jaffa Gate dateert uit 1538 en komt uit op de Christelijke wijk aan de ene kant en de Armeense wijk aan de andere kant.

Garden Tomb

Garden Tomb in Jeruzalem, een van de twee locaties voorgesteld als de plaats van Jezus 'begrafenis. Israël.
Garden Tomb, Jerusalem

Dit prachtige uit de rotsen gehouwen graf dateert uit de 8e-7e eeuw voor Christus en sommige christenen geloven dat Jezus hier werd begraven en later opstond uit de dood. Hierdoor bezoeken veel pelgrims en toeristen de vredige tuinen waarin het zich bevindt. Gelegen naast de onheilspellende naam ‘Skull Hill’, is er veel discussie over de vraag of Jezus hier echt is begraven, maar het is in elk geval een bezoek waard.

Al met al, deze bezienswaardigheden in Jeruzalem zijn fantastisch, en ook slenteren door de stad geeft je een ontzettend bijzondere ervaring. Zorg er wel voor dat je Jeruzalem niet op zaterdag (Sabbat) bezoekt want dan is alles gesloten.

Een andere tip is om een tour met een gids te boeken zodat je echt alles over de bijzondere historie en de verschillende culturen te weten komt. Geniet van de hoogtepunten van Jeruzalem en ga terug de geschiedenis in!

Reageren