Top 10 mooiste bezienswaardigheden in Delft

Luchtfoto over de oude binnenstad van Delft met het centrale plein

Ben jij al eens in de mooie stad Delft geweest? Zo niet, dan wordt het de hoogste tijd. Deze pittoreske grachtenstad in het Westen van Nederland is namelijk uiterst charmant. Natuurlijk staat Delft bekend om zijn handbeschilderde blauwwitte aardewerk. En ook was het de woonplaats van de beroemde schilder Johannes Vermeer. Maar wat heeft deze unieke stad nog meer allemaal te bieden? Ontdek hier de top 10 mooiste Delft bezienswaardigheden!

1.     Museum Prinsenhof delft

Museum Prinsenhof in het centrum van Delft. Prachtig oud gebouw.
Museum Prinsenhof in het centrum van Delft

Het Prinsenhof in Delft is waarschijnlijk de belangrijkste van alle Delft bezienswaardigheden. Het Prinsenhof was tijdens de middeleeuwen een klooster, die later diende als verblijfsplek voor Willem de Zwijger; in 1584 werd hij hier vermoord. Je kunt tot op de dag van vandaag de gaten van de kogels in de muur nog steeds zien. Uiteindelijk werd het Prinsenhof omgetoverd tot Museum Prinsenhof Delft. Je ervaart hier als geen ander de geschiedenis van Nederland en je kunt kennis maken met beroemde Delftse inwoners. Ook leer je veel over de oorsprong van het Delfts Blauwe aardewerk. Een must see!

2.     De Oostelijke poort

Oostpoort met typische brug, Delft, Nederland in de herfst.
De Oostelijke poort omringd door herfstkleuren

Deze mooie poort is te bewonderen in Delft Centrum en is de enige overgebleven stadspoort (de andere porten werden in de 19e eeuw afgegebroken). Het is bovendien een goed voorbeeld van de prachtige gotische noord Europese architectuur,  rond 1400. Ongeveer 100 jaar later werden de torens versterkt met een extra achthoekige vloer en hoge torenspitsen. Dit mooie monument is tegenwoordig de thuisbasis van een galerij en wordt gebruikt als privéwoning.

Tip: wil je Delft op een toffe en unieke manier leren kennen? Doe dan dit super leuke ontdekkingsspel door het historische centrum van de stad. Leuk met vrienden!

3.     Botanische tuin Delft

Hoge hoek van botanische tuinen in Delft.
De Botanische tuinen

Net iets buiten het oude stadscentrum van Delft, maar nog wel op loopafstand, vindt je de Botanische tuin Delft. Deze wordt beheerd door de stadsuniversiteit en herbergt prachtige tropische kassen, bloemen en kruidentuinen met de meest exotische exemplaren. De tuin is netjes aangelegd, met mooie looppaden en tal van bankjes om even uit te rusten en te genieten van de stilte. Het is een heerlijke plek om te ontsnappen aan de drukte van de stad en alle lekkere geuren van de natuur in je op te nemen.

Lees ook: bezienswaardigheden in Breda; ontdek de niet toeristische plekjes!

4.     De Oude en de Nieuwe Kerk

Luchtfoto van de Oude Kerk kerk in Delft, Nederland.
Overzicht van de oude kerk in Delft

Beide de Oude en de Nieuwe Kerk van Delft zijn een lust voor het oog. De nieuwe (welke er niet bepaald nieuw uit ziet), staat in het midden van de centrale Markt en domineert het plein met zijn hoge piek. Willem de Zwijger werd hier begraven, evenals Koningin Juliana en haar man.

De Oude Kerk wordt ook wel Oude Jan of de Scheve Jan genoemd en staat tussen twee bekende grachten van Delft in. Het is een prachtig 75 meter hoog gebouw met een gotische toren en mooie glas-in-loodramen. Beide kerken zijn Protestants en zeer fotogeniek!

Pak een exclusieve korting als lezer van Ik ben op reis!

airbnb-button-ikbenopreis-DEF3booking-button-ikbenopreis-DEF

5.     Royal Delft

Delfts blauwe souvenirs in een Nederlandse marktkraam.
Delfts Blauwe beeldjes

Je kunt Delft centrum natuurlijk niet verlaten zonder een bezoek te hebben gebracht aan de laatst overgebleven aardewerkfabriek. Deze fabriek stamt uit de 17de eeuw en het wereldberoemde Delfts Blauw wordt hier helemaal met de hand beschilderd volgens eeuwenoude tradities. Bij de Royal Delft Experience krijg je een inzicht in de geschiedenis en het productieproces van het Delfts aardewerk. Bekijk schilders demonstraties, bewonder het museum en wandel door de nog steeds werkzame fabriek om ambachtslieden bezig zien.

Tip: koop ruim op tijd jouw toegangsticket tot Royal Delft en krijg er een audiogids bij! Ten alle tijden te annuleren.

6.     Het Stadhuis

De gevel in renaissancestijl van het Delftse stadhuisgebouw, Nederland.
Het prachtige stadhuis op de markt van Delft

Het stadhuis is een geweldig gebouw in renaissancestijl en is te bewonderen op de Grote Markt, tegenover de Nieuwe Kerk. Hier bevindt zich de zetel van de regering van de stad en ook worden er veel huwelijksceremonies gehouden. Het stadhuis werd in de 17e eeuw ontworpen en is zeker weten een van de meest karakteristieke monumenten van de hele stad. Vergeet dus niet om hier tijdens je wandeling door Delft centrum even stil te staan en een foto te knippen…

Boek snel een van deze top tours in Delft

7.     Het Marktplein

Luchtfotografie van Delft Markt (oud stadsplein), Delft, Nederland.
Het marktplein van Delft

Dit is de centrale plek en het kloppend hart van Delft. Het is hier altijd een drukte van jewelste en er hangt een heerlijke, levendige sfeer. Het marktplein is omringd door de meest prachtige gebouwen, gezellige restaurants, winkels en monumenten. Dit is de perfecte bestemming om neer te ploffen op een terrasje en mensen te kijken terwijl je geniet van een lekker hapje of drankje. Bovendien is het Marktplein de perfecte uitvalbasis om je tour door Delft te starten. Vanuit hier wandel je namelijk gemakkelijk een van de vele pittoreske zijstraatjes in.

8.     Stromboli Delft

Italiaanse pizza wordt gekookt in een houtgestookte oven.
Pizza oven bij Stromboli; Italiaans restaurant

Deze behoort niet écht tot een van de Delft bezienswaardigheden, maar het is een heerlijke plek om te genieten van Italiaanse top gerechten in de stad. Dit Delft restaurant is al jaren in handen van dezelfde Italiaanse familie en wordt dan ook uitsluitend gerund door Italianen. Alles wordt op authentieke wijze bereid met de meest verse en kwalitatief goede ingrediënten. Je kunt hier niet alleen terecht voor een heerlijk diner, maar ook voor een uitgebreide lunch Delft. Stromboli ligt aan de Grote Markt, praktisch naast het Stadhuis. Je hebt dus ook nog eens een geweldig uitzicht!

Lees ook: op wereldreis in eigen land; de top 10 beste buitenlandse restaurants in Rotterdam.

9.     De antiekmarkt en de voedselmarkt

Snuisterijen op de antiekmarkt Delft

Delft telt meerdere leuke weekmarkten die eigenlijk allemaal een bezoek waard zijn. Zo is er de antiekmarkt, die iedere zaterdag van april tot en met oktober plaatsvindt in het historische centrum. Neus lekker rond tussen alle “oude” spullen voor het vinden van de mooiste snuisterijen. Op donderdagen kun je genieten van de levendige sfeer op de lokale voedselmarkt op het Marktplein. Het hele plein staat dan vol met kraampjes, waar de lekkerste en meest verse producten worden verkocht. Vergeet niet om af en toe een lekkere snack te proeven…

Tip: wil je meerdere steden tegelijk ontdekken vanuit Amsterdam? dan is deze leuke tour wat voor jou! Je gaat hierbij Delft, Rotterdam en Den Haag bewonderen en krijgt gratis toegang tot 1 attractie!

10. Filmhuis Lumen Delft

Filmhuis Lumen is niet zomaar een filmhuis. Je gaat hier naartoe om films uit allerlei landen, met diverse verteltradities en eigen beeldculturen te bewonderen. Denk aan films over sociale of historische achtergronden, die gemaakt zijn door creatieve geesten met een andere kijk op het leven. De films die hier worden gedraaid zijn niet “standaard” en ook zeker niet op andere plekken te zien. Ze zijn inspirerend en vernieuwend en laten je nadenken over van alles en nog wat. Filmhuis Delft hecht belang aan de waarde van de bioscoop en wil dat zoveel mogelijk talenten de kans krijgen om gezien te worden. Sla Lumen dus niet over wanneer je een avondje achterover wilt leunen onder het genot van een steengoede film.

Welke van de bovenstaande Delft bezienswaardigheden zou jij graag willen zien? Reden genoeg in ieder geval om de auto of de trein te nemen. Bekijk deze heerlijke stad met eigen ogen!

Reageren