Zuid-Amerika

Bij Zuid-Amerika denken we aan ongerepte natuur, mysterieuze regenwouden, unieke diersoorten en steden vol leven en cultuur. Ga het met eigen ogen zien en boek een reis naar dit bijzondere continent. Natuurlijk is het wel slim om goed voorbereid op stap te gaan. Lees daarom eerst onze tips!

Top Reisorganisaties naar Zuid-Amerika

logo djoserfox_vakanties-315x236SawadeeBaobab logoShoestring

Zuid-Amerika Reisexperts

Storytellers die je veel kunnen vertellen over Zuid-Amerika

Meer informatie over Zuid-Amerika

Algemeen

Grootste land:
Brazilië

Aantal inwoners:
418 miljoen

Oppervlakte:
18 miljoen km2

Beste reistijd:
gehele jaar

Vliegtijd:
11 tot 16 uur

Tijdsverschil:
6 tot 9 uur

Over het continent

Zuid-Amerika wordt in de Engelstalige wereld vaak samen met het noorden als 1 continent gezien. In Nederland beschouwen we het echter als twee afzonderlijk werelddelen. Er liggen 13 landen op het continent. Een deel van de eilanden die tot werelddeel behoren liggen duidelijk buiten het continentaal plat zoals de Galapagos-eilanden. Paaseiland, dat eigendom is van Chili, wordt ook wel tot Oceanië gerekend gelet op de grote afstand tot de kust van het vasteland. Qua oppervlakte is dit het vierde werelddeel op aarde.

Religie

Het continent werd voornamelijk gekoloniseerd door Spanjaarden en Portugezen. Deze brachten ook hun religie naar het continent. Het overgrote deel van de bewoners is Rooms-Katholiek. Andere religies zijn maar zeer beperkt vertegenwoordig in verhouding tot de andere continenten. De oorspronkelijke bewoners, de indianen, kennen vooral natuurreligies. Het continent wordt met regelmaat door de paus bezocht en wordt door het Vaticaan ook steeds belangrijker geacht.

Taal

Er worden slechts een beperkt aantal officiële talen gesproken op dit unieke continent. In Brazilië is dat Portugees, Nederlands in Suriname, Frans en Engels wordt in beperkte mate gebruikt in Guyana, Zuid-Georgia en op de Falkland eilanden. Overal elders wordt Spaans gesproken. Mexico wordt als belangrijk Spaanstalig land echter niet tot dit continent gerekend. Er zijn een aantal inheemse talen die door minderheden worden gebruikt zoals Guarani en Quencha.