Middelburg

De pittoreske vestingstad Middelburg is de hoofdstad van de provincie Zeeland. Het is een populaire bestemming onder buitenlandse toeristen. Maar ook onder Nederlanders die willen genieten van de zilte zeelucht, mooie culturele bezienswaardigheden en de Zeeuwse gastvrijheid. Middelburg is een van de oudste steden van Nederland en wordt omgeven door een stervormige ring van grachten. Het is de perfecte bestemming voor een heerlijke vakantie in eigen land!

Middelburg bezienswaardigheden

Het historische stadscentrum van Middelburg herbergt tal van parels die ontdekt kunnen worden. Er liggen dan ook vele mooie bezienswaardigheden. De stad telt maar liefst 1200 monumentale gebouwen! Ga dus gewoon op pad, volg je neus en laat je verrassen door alles wat je tegenkomt. Sla in elk geval de volgende bezienswaardigheden niet over;

Abdij Liebfrauen

Dit is een voormalig klooster en dateert uit het begin van de 12e eeuw. Het gebouw heeft een prachtige middeleeuwse gotische stijl en is tegenwoordig de thuisbasis van het beroemde Zeeuws Museum. Hier kun je een grote collectie oosterse voorwerpen, scheepsmateriaal, wandtapijten en kleding uit de Gouden Eeuw bewonderen. Je gaat echt even terug in de tijd! Daarnaast bevinden zich 2 mooie kerken in het abdijgebouw die mooi zijn om te bezichtigen.

De “Lange Jan”, oftewel de Abdijtoren

De Abdijtoren is maar liefst 91 meter hoog en is versierd met een prachtige vergulde keizerlijke kroon; een eerbetoon aan Romeinse keizer Maximiliaan I. Je kunt de 200 trappen van de Abdijtoren beklimmen en boven genieten van een spectaculair uitzicht over de stad en de zee. Wanneer je door het historische centrum van Middelburg loopt kun je de toren niet missen; hij steekt majestueus overal boven uit. De Lange Jan behoort tot een van de hoogste torens van Nederland. Mis het niet!

Het Marktplein

Wanneer je de Nieuwe Burg af loopt kom je terecht op het centrale, grote marktplein; het middelpunt van de stad. Een gezellige plek, omringt door prachtige gebouwen en levendige terrasjes en restaurants. Bovendien vindt hier elke donderdag een grote markt plaatst, waar van alles en nog wat verkocht wordt. Daarnaast kun je op het marktplein iedere zaterdag groenten en fruit inkopen op de groentemarkt. Neem een terrasje een aanschouw de gezellige markttaferelen die voor je neus plaatsvinden. Proost!

Het oude Stadhuis

Een van de monumenten die meteen opvalt wanneer je op het Marktplein staat, is het mooie oude stadhuis. Gebouwd in 1452 in een Gotische stijl, is dit een van de mooiste Middelburg bezienswaardigheden. Het gebouw heeft een rijkelijk versierde gevel en is echt een lust voor het oog. Hoe dan ook een plaatje die moet worden vastgelegd op je camera.

Kuiperspoort

Kuiperspoort is charmante, pittoreske binnenplaats en een prachtig verborgen plekje in het oude centrum van Middelburg. De Kuiperspoort werd gebouwd tussen 1586 en 1642 door het kuipersgilde. Er zijn een aantal prachtige historische huizen en pakhuizen te bewonderen. De karakteristieke puntgevels en trappenhuizen zijn allemaal gerestaureerd en echt prachtig.

De Oosterkerk

Een van de vele mooie kerken in Middelburg is de protestantse Oosterkerk. Wat deze kerk speciaal maakt, is de karakteristieke ronde koepel, die bijna doet denken aan de “Duomo” in Florence. Nederland telt ongeveer 4 koepelkerken, waarvan dit er een is. De kerk dateert uit 1667 en is grotendeels gebouwd met de opbrengsten van de belasting op wijn en bier.

kras-logo

Boek ook een van deze geweldige tours in Zeeland

Winkelen Middelburg

Ook voor shopaholics is Middelburg een geweldige bestemming. De stad telt tal van schattige boetiekjes, boekenwinkels, culinaire verkooppunten en verborgen pop-up zaakjes. De twee voornaamste winkelstraten in Middelburg zijn Lange Delft en Langeviele. Deze liggen vlakbij de centrale markt. Je hoeft dus niet extreem je best te doen om met een aantal goedgevulde winkeltassen thuis te komen! Winkelen Middelburg voldoet aan alle eisen.

Lees ook: ontdek deze 8 verrassend leuke steden in Nederland.

Tafelen Middelburg

Voor echt Bourgondiërs en foodies is de provincie Zeeland een walhalla. Ook Middelburg is gezegend met een aantal top restaurants waar gewerkt wordt met de beste producten van het land. Een echte culinaire parel, waar je zeker niks tekort komt wanneer het om lekker eten en drinken gaat.

Vooral verse vis, oesters en mosselen zijn in Middelburg en omgeving overal te verkrijgen. Maar wat wil je, zo dicht bij de zee…
Bovendien is niet alleen de vis is heerlijk in Middelburg; de zilte zeelucht in combinatie met de meeste zonuren van het land geeft ook nog een andere lekkernij; wijn. Je zou het niet denken, maar in Zeeland word top wijn geproduceerd en je kunt zelfs een bezoek brengen aan een van de wijnboerderijtjes. Daarnaast is Zeeland gezegend met heerlijk kaas en vele kaasboerderijen. Yum!

Ben je op zoek naar een top Middelburg restaurant, ga dan eens naar Het Packhuys, Vliegend Hert, Middelburg restaurant Scherp (visrestaurant Middelburg) of de Herberg. Een geweldige culinaire avond gegarandeerd!

Hotel en Bed and Breakfast Middelburg

Ben je van plan om een weekendje of langer naar Middelburg te gaan? Dan zul je een plekje moeten vinden om te overnachten. En laat dat in Middelburg nu totaal geen probleem zijn. De stad telt veel goed betaalbare middenklasse hotels, prachtige boetiekhotels en luxe hotels. Er is dus voor ieder wat wils!

Voor een authentieke sfeer kies je voor een Bed and Breakfast Middelburg. B&B ’t Poorthuys is hiervoor een goede optie.
Zoek je een comfortabel hotel in het centrum van Middelburg met goede faciliteiten, kies dan voor bijvoorbeeld Fletcher Hotel Middelburg, Budget Hotel le Beau Rivage, Boetiekhotel de Roosevelt of van der Valk Middelburg.

Lees ook: een wandelvakantie in Nederland, dit zijn de mooiste meerdaagse wandelroutes.

Pak een exclusieve korting als lezer van Ik ben op reis!

airbnb-button-ikbenopreis-DEF3booking-button-ikbenopreis-DEF

Weer Middelburg

 

Middelburg heeft een zeeklimaat met redelijk koele zomers en milde winters. De zee heeft een grote invloed op het klimaat in deze streek en daar hangt dan ook veel van af. De neerslag die valt in Middelburg wordt gelijkmatig over het jaar verdeeld. Dit komt door de warme Atlantische Golfstroom. Door deze stroom zakt de temperatuur van de zee bijna nooit onder de 5 graden Celsius.

Wil warm weer Middelburg en veel zon? Ga dan in de zomermaanden juli en augustus. Maar in principe is de stad het hele jaar door prachtig en hebben alle seizoenen hun charme!

Ga er dus snel op uit om deze bruisende Nederlandse bestemming te ontdekken. Combineer je bezoek aan Middelburg met Domburg, Vlissingen, Westkapelle en het Veerse Meer. Enjoy!

0