Zweden

Zweden maakt deel uit van Scandinavië. Stockholm is het bekendste, vooral vanwege de oude wijk Gamla Stan. Maar het is ook een uitdaging om het ongerepte binnenland in te gaan. Daar is het echt nog genieten van de stilte die de natuur soms kan bieden. Op ikbenopreis.nl vind je allerlei handige tips voor jouw reis!

Aanbieders vakantie naar Zweden

kras-logoTui logoPharos Reizen

Europa Reisexperts

Storytellers die je veel kunnen vertellen over Europa

Meer informatie over Zweden

Algemeen

Hoofdstad: Stockholm

Aantal inwoners: 10 miljoen

Oppervlakte: 451.000 km2

Beste reistijd: mei tot en met september

Vliegtijd: 1 uur

Tijdsverschil: 0 uur

Klimaat

Zweden in een zeer langgerekt land. In het noorden is er sprake van een koel landklimaat waar het in de winter zeer streng kan vriezen. Het middengedeelte van het land heeft een gematigd landklimaat. Vrijwel de gehele bevolking woont in het zuidelijke gedeelte. De zomers zijn hier koel en de winters mild en kennen veel neerslag. De zomer duurt meestal maar kort en de temperatuur bereikt maar zelden 30 graden Celsius.

Geschiedenis

Zweden ligt ingeklemd tussen Noorwegen en Finland en wordt tot Scandinavië gerekend. Het land was in de 17e en 18e eeuw twee keer zo groot als vandaag de dag en omvatte Finland en gebieden in Noord-Europa. In de daaropvolgende eeuwen werden deze gebieden weer verloren. Na de annexatie van Noorwegen in 1814 handhaafde Zweden een strikte neutraliteit. Het land was daarna ook nooit meer bij een oorlog betrokken. Noorwegen kreeg in de 20e eeuw zonder wapengeweld de onafhankelijkheid.

 

Hoofdstad van Zweden

De hoofdstad van Zweden, Stockholm, is tevens de grootste stad in het land. Er wonen ongeveer 1 miljoen mensen. Stockholm ligt in het zuiden van het land, ten dele op een aantal eilandjes. Vanwege de vele waterwegen in de stad, wordt deze ook wel het Venetië van het noorden genoemd. Stockholm werd in 1634 officieel de hoofdstad van Zweden. Pas in de 2e helft van de 19e eeuw werd door de industrialisatie de stad ook het feitelijk economisch centrum van het land.