Turkije

Turkije betekent volop mooie stranden, veel zon en een heerlijke zee om een duik te nemen. Maar het betekent ook een heel nieuwe cultuur voor ons westerlingen. Bijzonder om mee kennis te maken en beslist blikverruimend. Ben jij al klaar voor een reis naar dit unieke land? Lees snel onze tips voor je vertrekt!

Aanbieders vakantie naar Turkije

Tui logokras-logo

Europa Reisexperts

Storytellers die je veel kunnen vertellen over Europa

Meer informatie over Turkije

Algemeen

Hoofdstad: Ankara

Aantal inwoners: 80 miljoen

Oppervlakte: 783.000 km2

Beste reistijd: maart tot en met september

Vliegtijd: 4 uur

Tijdsverschil: 1 of 2 uur

Klimaat

Langs de kustlijn van Turkije is er een mediterraan klimaat. De zomers zijn heet en droog, in de winter valt de meeste neerslag en de temperaturen zijn dan mild. In grote delen van het land is er een gematigd landklimaat met warme zomers en strenge winters. In delen van het oosten van het land kent men een steppeklimaat met slechts heel beperkte neerslag die vrijwel alleen in de winter in de vorm van sneeuw valt.

 

 

Geografie

Turkije ligt slechts voor 3% in Europa. Ook de hoofdstad Ankara ligt in het Aziatische gedeelte van het land. De beide werelddelen worden van elkaar gesplitst door de Dardanellen. Het huidige land is vormgegeven na de Eerste Wereldoorlog: het land behoorde tot de verliezers en moest grote delen van het gebied prijsgeven, waaronder Griekenland. Het land heeft een kustlijn van ongeveer 6.500 en is daardoor een geliefde vakantiebestemming geworden.

 

Hoofdstad van Turkije

De hoofdstad van Turkije, Ankara, is niet de grootste stad van het land, dat is Istanboel. Er wonen meer dan 5 miljoen mensen in de stad, Ankara ligt in het Aziatische deel van het land en werd in 1923 tot hoofdstad benoemd. Het is binnen het land een belangrijk knooppunt van wegen en een industrieel centrum. De naam van de stad is afkomstig van een van de producten uit de regio: angorawol van konijnen. Ook de angorakat heeft hier zijn oorsprong.