Tsjechië

Tsjechië vormde voorheen een onderdeel van Tsjecho-Slowakije, maar is sinds 1993 een zelfstandig land. Het land is bergachtig en nog heel ongerept. Ideaal als je ervan houdt om lange wandelingen of fietstochten te maken. Maar je kunt ook voor een culturele trip gaan en steden of kastelen bezoeken. Wil je nog meer tips? Dan kun je die op de pagina’s hieronder lezen!

Aanbieders vakantie naar Tsjechië

Tui logokras-logo

Europa Reisexperts

Storytellers die je veel kunnen vertellen over Europa

Meer informatie over Tsjechië

Algemeen

Hoofdstad: Praag

Aantal inwoners: 11 miljoen

Oppervlakte: 79.000 km2

Beste reistijd: april tot en met september

Vliegtijd: 2 uur

Tijdsverschil: 0 uur

 

Klimaat

Tsjechië kent 3 klimaten. Hoewel het land nergens aan zee grenst, heerst in het westen een gematigd zeeklimaat met koele zomers en zachte winters. Neerslag valt er het hele jaar. In het midden van Tsjechië is er een gematigd landklimaat waar de zomers warm en de winters streng kunnen worden. De temperaturen kunnen in de bergstreken erg laag worden, zoals bij een koel landklimaat gebruikelijk is.

Gebruikte valuta

Tsjechië vormt sedert 15 jaar een zelfstandige natie, nadat in 1993 Slowakije zich op een vreedzame wijze afsplitste. De dubbelstaat Tsjecho-Slowakije dateerde van na de Eerste Wereldoorlog toen grote delen van het voormalige Oostenrijkse keizerrijk zelfstandigheid verkregen. Voor die tijd maakte het Midden-Europese land deel uit van andere rijken waaronder het eerste Duitse keizerrijk. De grenzen van het land worden vooral gevormd door bergketens.

Hoofdstad van Tsjechië

Praag is de grootste stad in Tsjechië, er wonen ongeveer 1,2 miljoen mensen. De stad werd in 1918 de hoofdstad van het nieuwgevormde Tsjecho-Slowakije en wordt geroemd als een van de mooiste steden in Europa. De geschiedenis van Praag bestaat een periode van meer dan 2.000 jaar, Ongeveer 200 jaar voor Christus vestigde zich hier een stam die de Boii werd genoemd. In de middeleeuwen werd de Praagse burcht gebouwd op de heuvel Hradcacy. Binnen de burcht werden in de 9e eeuw de eerste christelijke kerken in het gebied gevestigd. Omdat de stad op een strategisch kruispunt van weg in Centraal-Europa lag, ontwikkelde zich Praag tot een belangrijk handelscentrum.