Slovenië

Slovenië: het mag dan een klein en relatief onbekend land zijn, maar het is prachtig. Hier valt echt nog van alles te ontdekken. Dit land is nog niet overlopen door toeristen. Heerlijk als je rustig wilt genieten van de vrije natuur. Voor een stedentrip kun je natuurlijk in de hoofdstad Ljubljana terecht. Lees snel al onze tips voor dit unieke land!

Aanbieders vakantie naar Slovenië

Tui logokras-logo

Europa Reisexperts

Storytellers die je veel kunnen vertellen over Europa

Meer informatie over Slovenië

Algemeen

Hoofdstad: Ljubljana

Aantal inwoners: 2 miljoen

Oppervlakte: 20.000 km2

Beste reistijd: maart tot en met oktober

Vliegtijd: 2 uur

Tijdsverschil: 0 uur

 

Klimaat

Hoewel Slovenië een relatief klein land is, heeft het meerdere klimaatzones. Aan de korte kust is er een mediterraan klimaat met droge warme zomers en milde, natte winters. Verder het land in, is er sprake van een gematigd zeeklimaat met koele zomers en zachte winters. De hoger gelegen gebieden in het land kennen een landklimaat waar het vooral in de winter erg koud kan zijn. Het land wordt net als Kroatië steeds populairder als toeristische bestemming.

 

Geschiedenis

Het huidige Slovenië hoorde eeuwenlang bij Oostenrijk en kende ook daarvoor nauwelijks een periode dat het Sloveense volk een eigen staat kende. Na de Tweede Wereldoorlog werd het gebied bij de nieuwe gevormde staat Joegoslavië gevoegd. Bij het uiteenvallen daarvan verklaarde Slovenië zich tegelijkertijd met Kroatië onafhankelijk. De 10-daagse oorlog die volgde werd beëindigd door het akkoord van Brioni en in 1991 werd Slovenië een onafhankelijke natie.

 

Hoofdstad van Slovenië

Ljubljana is de hoofdstad van Slovenië sinds het land in 1991 onafhankelijk werd. De stad ligt midden in het land en heeft ongeveer 400.000 inwoners. Ljubljana heeft een lange geschiedenis en dat is duidelijk te zien in het oude centrum. Het meest opvallende gebouw in de stad is het kasteel. Lubljankski Grad is een bezienswaardigheid evenals een aantal oude bruggen over de rivier Ljubljanica. Opvallend is echter ook dat er in het oude stadscentrum ook nadrukkelijk gebouwen uit de 20e en 21e eeuw aanwezig zijn, veelal ontworpen door Joze Plecnik.