Schotland

Schotland staat bekend om zijn groene heuvels en mysterieuze sfeer. Tussen de bergen hangt vaak mist, die de inspiratie is geweest voor vele volksverhalen. Maar het zorgt ook voor heel mooie plaatjes. De natuur is er schitterend en voor de meeste mensen dé reden om het land te bezoeken. Ook de steden en dorpjes hebben echter iets. Wanneer ga jij naar dit land toe?

Aanbieders vakantie naar Schotland

Pharos ReizenTui logokras-logo

Europa Reisexperts

Storytellers die je veel kunnen vertellen over Europa

Meer informatie over Schotland

Algemeen

Hoofdstad: Edinburgh

Aantal inwoners: 5,5 miljoen

Oppervlakte: 77.000 km2

Beste reistijd: mei tot en met september

Vliegtijd: 2 uur

Tijdsverschil: 1 uur

Klimaat

In heel Schotland is er sprake van een gematigd zeeklimaat met koele zomers en relatief milde winters. Het heeft de naam een land te zijn waar het veel regent en dat is beslist niet onterecht. In de hooglanden valt er 250 dagen per jaar neerslag waarvan 100 dagen in de vorm van sneeuw. Ook meer zuidelijk is neerslag een zeer alledaags verschijnsel en in de winter is een groot deel van Schotland onder een pak sneeuw bedekt.

Geografie

Schotland vormt de noordelijke punt van Groot-Brittannië. Het heeft een eigen parlement en bankbiljet en gedeeltelijk zelfbestuur. Politiek gezien maakt het deel uit van het Verenigd Koninkrijk met Engeland, Wales en Noord-Ierland. Bij een referendum in 2014, stemde 55% van de Schotten voor de huidige staatsvorm. De naam van het land is ontleend aan de term die de Romeinen gebruikten voor de bewoners: Scoti. Dit ter onderscheid van de Picten die meer zuidelijk woonden.

 

Hoofdstad van Schotland

Edinburgh is niet de grootste stad in Schotland, dat is Glasgow. Sinds 1437 is de stad die in het oosten van het land aan de Firth of Forth ligt de hoofdstad. Vandaag de dag wonen er ongeveer 500.000 mensen. De term ‘Burgh’ verwijst naar een fort en al in de 7e eeuw werd op de rotsen aan de kust een fort gebouwd dat door de Engelsen werd veroverd en Edin wed genoemd. De Schotten noemen hun hoofdstad ook liefkozend: ‘de oude rokerd’.