Roemenië

Roemenië is een land met een relatief lage bevolkingsdichtheid. Er heerst nog veel armoede in het land en dat zie je terug in het straatbeeld. Vooral het platteland wordt hierdoor gekenmerkt. Paard en wagen is hier nog heel gewoon op de weg. Het land gaat echter wel met sprongen vooruit. Ontdek steden als Boekarest, Brasov en Iasi of neem een kijkje op het platteland waar je nog weinig toeristen zult tegenkomen. Ga het avontuur aan!

Aanbieders vakantie naar Roemenië

Tui logokras-logo

Europa Reisexperts

Storytellers die je veel kunnen vertellen over Europa

Meer informatie over Roemenië

Algemeen

Hoofdstad: Boekarest

Aantal inwoners: 21,5 miljoen

Oppervlakte: 238.391 km2

Beste reistijd: mei, juni, september

Vliegtijd: 3 uur

Tijdsverschil: 1 uur

Klimaat

Het binnenland van Roemenië wordt gekenmerkt door een landklimaat. De zomers zijn dus warm en de winters kunnen behoorlijk koud zijn. Langs de Zwarte Zeekust heerst een gematigd zeeklimaat. Ook hier zijn de zomers warm, maar de winters zijn zachter dan in het binnenland. Gedurende het hele jaar valt er wel wat neerslag. De meeste neerslag valt echter in de maanden mei en juni. In deze periode kun je dus het beste een last minute boeken.

Geschiedenis

Al vanaf het jaar 500 voor Christus is er bewijs van bewoning in Roemenië. In die tijd heette het land nog Dacië en was het een Romeinse provincie. Later kwamen er allerlei andere volken, tot de Bulgaren Dacië aan hun grondgebied toevoegden. In de middeleeuwen ontstonden er een aantal onafhankelijke Roemeense vorstendommen. Michaël de Dappere maakte een begin met het koninkrijk Roemenië. Hij wordt nog steeds als held gezien. Daarna volgde echter de grimmige communistische periode met Ceausescu als staatshoofd.

Hoofdstad van Roemenië

Boekarest is de hoofdstad van Roemenië. De stad dateert eigenlijk pas uit de middeleeuwen en dat is voor een hoofdstad van een Europees land vrij laat. In het centrum zal je dan ook vooral gebouwen tegenkomen in art deco. Er zijn nog wel opgravingen te vinden van een middeleeuws paleis. Een andere bekende bezienswaardigheid is het parlementspaleis van Ceausescu. Dit gebouw zou onder de grond net zo groot zijn als boven de grond! Er is een complete wijk verplaatst om ruimte te maken voor dit immense bouwwerk met de uitgestrekte boulevard die erbij hoort.