Serra da Estrela

Noord-Portugal is voor veel mensen nog niet echt bekend, buiten de populaire stad Porto. Dat is zonde, want juist in het Noorden zijn er tal van pittoreske stadjes en dorpjes, hoge, groene bergen, mooie wijngebieden en nog veel meer. De Serra da Estrela in Portugal, is één van de hoogste bergketens én een natuurpark in het vasteland. Het gebied staat bekend om zijn enorme rotsformaties i verschillende vormen en kleuren. Wandelliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen in de prachtige natuur, vanwege de vele wandelroutes en trails die hier te vinden zijn. Ook zijn er verschillende mooie bezienswaardigheden gelegen in het park die de moeite van een bezoek waard zijn. Lees dus snel verder, en ontdek alle verborgen parels van Serra da Estrela, natural park!

serra da estrela

Bezienswaardigheden en activiteiten in Serra da Estrela, Portugal

Covao dos Conchos

Covao dos ConchosDit bijzondere natuurfenomeen kan het beste worden omschreven als een waterval in een meer. Hoe dan? Het lijkt mysterieus, maar het gat is in 1950 gemaakt om water van Ribeira naar Comprida te leiden. Het lijkt op een lagune met prachtige planten die eromheen groeien. Voor de avonturiers onder ons is het een uitdaging om naar de Covao te hiken. De wandeling duurt ongeveer 2 uur.

Hiking in de Serra da Estrela

Het zegt genoeg dat er tal van mogelijkheden zijn om mooie hikes te doen in de bergen. Voor ieder niveau is er wel een uitdagende wandelroute te vinden, of je nu een ervaren óf onervaren wandelaar bent! De beste periode om te hiken in de Serra da Estrela is het voor- en najaar. Dan is de temperatuur aangenaam, maar niet té warm en schijnt de zon de meeste uren van de dag. Hiken is de ideale manier om kennis te maken met de prachtige omgeving van Serra da Estrela!

Skiën

De meeste mensen bezoeken Serra da Estrela in de zomermaanden, maar in de wintermaanden leent het gebied zich perfect voor skitochten door de besneeuwde bergen. Portugal staat nog niet zo bekend als wintersportland, maar wanneer je dit gebied in de winter bezoekt, weet je dat dit onterecht is. Het skiresort Estancia de Ski is elke dag geopend van november tot april en bied een scala aan skimogelijkheden voor gevorderden én beginners.

Serra Estrela honden

Zoals de Sint Bernhard bij Zwitserland hoort, hoort de Cao da Serra da Estrela bij het gelijknamige gebied.Deze regio is de thuisbasis van dit oudste en mooiste hondenras van Portugal. Deze grote berghond werd traditioneel gehouden om schapen en ander vee te beschermen en zijn van nature loyale, en lieve honden die wel van een knuffel houden. Ben je in de buurt? Kijk dan niet raar op wanneer je plotseling een hond als deze voorbij ziet rennen.

Geniet van de lokale keuken

Nergens proef je de Noord Portugese specialiteiten zo goed als in dit gebied. Je kunt hier dan ook echt niet omheen tijdens je bezoek. Ga vooral op zoek naar kleine, intieme restaurantjes die gerund worden door families. Deze plekken serveren het beste eten! Vooral varkensvlees, geitenvlees en lam komen veel voor in deze streek, net als bonen en rijstgerechten. Er worden vaak diverse lokale kruiden aan toegevoegd en alle maaltijden zijn stevig en vullend. Vooral vleesliefhebbers kunnen hun hart dus ophalen in dit deel van Portugal.

Verken dorpjes en stadjes in de Serra da Estrela

Er zijn verschillende kleine, pittoreske dorpjes te vinden in het natura park Serra da Estrela. Overal heerst een bepaalde rust, die je bijna nergens anders in Portugal tegenkomt. Dit komt door het kleine aantal toeristen die hun weg heeft gevonden naar deze prachtige plek. Over pittoreske dorpjes gesproken, één dorp in het bijzonder is wel heel interessant om te bezoeken: Piodao. Dit authentieke dorp werd gekozen als 1 van de 7 wonderen van Portugal in 2017. En dat is niet voor niks! Met zijn leistenen huizen gebouwd op een heuvel en de smalle, kronkelende weg er naartoe lijkt Piodao te zijn opgerezen uit een spookje.

Ook het stadje Manteigas, gelegen in het gelijknamig gebied, is de moeite van een bezoek waard. Het ligt langs de prachtige vallei van de rivier de Zezere, en is een echt bergdorp. Je kunt hier nog als geen ander het leven van de lokale bewoners aanschouwen, te midden van de natuur. Dit omdat de omgeving van Manteigas de ouder is dan andere regio’s in de Serra da Estrela.

Overnachten in Serra da Estrela

Wil je de natuurpracht rondom Serra da Estrela gaan verkennen? Gelukkig is er geen gebrek aan accommodaties. In deze regio zijn veel middenklas hotels en pensions te vinden, evenals zogenaamde Quintas, wat eigenlijk gewoon betekend dat je slaapt bij mensen thuis op de boerderij. Een ideale manier om je te laten onderdompelen in de Portugese cultuur!

Ook is er de mogelijkheid om te gaan kamperen in dit prachtige gebied. Een camping in Serra da Estrela is net als een hotel, niet ver te zoeken. Camping Toca da Raposa is een voorbeeld van een schattige familiecamping, aan de rand van het park. De camping is prachtig gelegen en biedt tal van opties om de omgeving te verkennen.

Pak een exclusieve korting als lezer van Ik ben op reis!

airbnb-button-ikbenopreis-DEF3booking-button-ikbenopreis-DEF

Hoe kom je in Serra da Estrela?

Het gemakkelijkst is om zelf naar Serra da Estrela te rijden. De wegen zijn goed begaanbaar en over het algemeen is rijden in Portugal goed te doen. Vanaf Porto is het zo’n 2.40 uur rijden, prima te doen dus! De route ernaartoe zal je ook zeker niet tegenvallen. Heb je geen eigen vervoer? Dan is er ook altijd de mogelijkheid om het openbaar vervoer te nemen vanaf Porto (of andere grotere plaatsen in de buurt). Je zult er dan íets langer over doen, maar dat is zeker geen straf in dit gebied.

Ontdek de mooiste plaatsen en regio's in Portugal

0