National Park Peneda Geres

Noord-Portugal is voor veel mensen nog niet echt bekend, buiten de populaire stad Porto. Dat is zonde, want juist in het Noorden zijn er tal van pittoreske stadjes en dorpjes, hoge, groene bergen, mooie wijngebieden en nog veel meer. Peneda Geres is het enige National Park in Portugal en is gelegen in het Noordwesten van het land. Het park is tot leven geroepen in 1971.

Wandelliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen in de prachtige natuur, vanwege de vele wandelroutes en trails die hier te vinden zijn. Ook zijn er verschillende mooie bezienswaardigheden gelegen in het park die de moeite van een bezoek waard zijn. Lees dus snel verder, en ontdek alle verborgen parels van het Nationale Park Peneda Geres!

National Park Peneda Geres

Bezienswaardigheden in Peneda Geres

Pittoreske dorpjes

Er zijn veel schattige stadjes en dorpjes te vinden in Peneda Geres. Wanneer je het park bezoekt, is het leuk om hier even een tussenstop te maken. Het lijkt hier namelijk alsof de tijd heeft stilgestaan! Hier volgen een aantal dorpjes die je zeker moet bezoeken:

Castro Laboreiro

Dit dorpje is bekend vanwege zijn specifieke kenmerken. Het Castro Laboreiro kasteel is waarschijnlijk de beroemdste bezienswaardigheid, maar ook vind je hier vele middeleeuwse bruggen en kerken.

Lindoso

Dit authentieke dorpje ligt dichtbij de grens met Spanje en ook dit dorp heeft zijn eigen specifieke kenmerken, namelijk eeuwenoude, granieten huizen. De Lindoso dam is hier een bekende bezienswaardigheid en veranderde het uitzicht in een enorm blauw meer.

Pitoes das Júnias

Dit dorpje ligt in de Oostelijke regio van het park, en is zeer afgelegen. Hierdoor komen er maar weinig toeristen wat het des te leuk maakt. Het Junias klooster is dé attractie van het dorpje.

Senhora da Peneda Sanctuaire

Het heiligdom van Senhora da Peneda is gevestigd op een enorme rots van 300 meter hoogte, in het mini dorpje Arco de Valdevez. Waarschijnlijk werd het gebouwd aan het einde van de 18e eeuw. Men bouwde op deze plaats een kapel, om de verschijning van onze lieve vrouw in Peneda te herinneren. Deze heilige plaats, wordt gevormd door hoge trappen, met daaromheen 20 kapellen en trekt honderden pelgrims aan per jaar. Ook vind er ieder jaar in augustus het Senhora Peneda feest plaats.

Watervallen

In Peneda Geres zijn veel prachtige watervallen gelegen, en je kunt ze allemaal bezoeken. In het park liggen zelfs een aantal van de mooiste watervallen van Portugal. In sommige van hen, kun je een heerlijk verfrissende duik nemen of heerlijk picknicken langs de waterkant. Let er wel op dat het in het hoogseizoen druk kan zijn bij de watervallen en dat sommige plekken weinig water hebben. Een aantal watervallen die leuk zijn om te bezichtigen zijn: Cascata do Tahiti, Cascata da Peneda en Cascata do Ardo.

Miradouro da Pedra Bella

Dit indrukwekkende uitzichtpunt ligt op 900 meter hoogte en geeft een geweldig weids uitzicht over het park. Dit is een van de beroemdste plekken van Geres, en wanneer je op de top staat is meteen duidelijk waarom. De laguna van Canicada, groene bergen, verre dopjes en rivieren die overal doorheen stromen, je ziet het allemaal vanaf dit magische punt in Peneda Geres.

Wandelen en hiking in Peneda Geres

Als je naar Peneda Geres gaat, ga je hoogstwaarschijnlijk om te wandelen over de vele trails door de adembenemende omgeving. De mogelijkheden hiervoor zijn eindeloos. Wanneer je ver genoeg het park in gaat, kom je op plekken die je alleen te voet kunt bereiken en waar je geen enkele auto of welke vorm van vervoer zult tegenkomen. Rust! Hier volgen een paar van de beste hiking trails door Peneda Geres:

Pitoes de Júnias Trail

Dit is een korte, maar steile hike die je de mogelijkheid geeft om de watervallen van Pitoes de Júnias en het klooster te zien. Bijzonder aan deze trail is dat je weinig mensen zult tegenkomen en één kunt zijn met de natuur. Deze wandeling is ongeveer 4 kilometer en gemakkelijk voor iedereen.

Calcedoniá Trail

Deze hike bedraagd zo’n 7 kilometer en is bekend vanwege het uitzicht wat je hebt vanaf de Calcedoniá rots. Tijdens deze wandeling zul je tevens sporen van de Romeinse tijd tegenkomen, wat het ook een soort van cultuurwandeling maakt. De hike is redelijk gemakkelijk.

Portela do Homem

Als je van lange wandelingen houdt, is deze hike geschikt voor jou. De trail bedraagt namelijk 22 kilometer en je zult hier dus de hele dag voor moeten uittrekken. Vanwege zijn lange duur, kom je tijdens deze wandeling veel bezienswaardigheden tegen. De paden leiden door smalle bergwegen, kleine dorpjes, rivieren en een oude mijn. Zorg voor genoeg eten en drinken, niet in alle dorpjes is namelijk een supermarkt of restaurant aanwezig!

Buiten deze trails zijn er tal van andere wandelingen door Peneda Geres die je kunt maken. In bijna ieder dorpje is er wel een toeristenbureau te vinden, waar je meer informatie krijgt over verschillende wandelingen.  Ook in het hotel waar je verblijft, kun je vaak wandelkaarten krijgen. Of je nu een ervaren wandelaar bent, of het liefst korte en gemakkelijke paden volgt, voor iedereen is er een perfecte route te vinden.

Camping in Peneda Geres

Wil je echt één zijn met de natuur, dan kies je er voor om te overnachten op een camping in het park. Genoeg mogelijkheden hiervoor! Er zijn verschillende campings in de omgeving waar je tegen een lage prijs je tent kunt op zetten, maar ook is er de optie om je tentje in de middel of nowhere teplaatsen. Extra spannend, maar houd er dan wel rekening mee dat je dan geen elektriciteit zult hebben. Helemaal back to basic dus.

Pak een exclusieve korting als lezer van Ik ben op reis!

airbnb-button-ikbenopreis-DEF3booking-button-ikbenopreis-DEF

Hoe kom je in Peneda Geres?

Het gemakkelijkst is om zelf naar Peneda te rijden. De wegen zijn goed begaanbaar en over het algemeen is rijden in Portugal goed te doen. Vanaf de steden Porto en Braga is het park ook goed te bereiken, en kun je vanuit hier ook een dagtrip maken naar Peneda Geres. De reistijd vanaf beide steden bedraagt slechts 1, tot 1.5 uur. Heb je geen zin om zelf te rijden? Dan is er de mogelijkheid om de bus te nemen vanaf Porto of Braga. Houd dan wel rekening met extra reistijd. Ook kun je ervoor kiezen om een tour te doen, waarbij het transport is inbegrepen.

Het klimaat in Peneda Geres

De zomers in Peneda Geres Nationaal Park zijn vaak droog en heet, met gemiddeld zo’n 30 graden overdag en 18 graden in de nacht. In het voorjaar zijn te temperaturen ook mild en ligt de gemiddelde temperatuur rond de 23 graden. ’S Winters kan het wat meer regenen in het park, terwijl het niet vaak extreem koud zal worden. In de hoogste bergen kan in de winter ook veel sneeuw vallen. Wil je veel gaan wandelen? Dan is het voorjaar de beste tijd om het park te bezoeken. Dan is het niet té heet, maar heb je wel kans op veel zonuren.

Klinkt dit je allemaal goed in de oren en beginnen je voeten al te kriebelen om te gaan wandelen? Haal je wandelschoenen dan maar alvast tevoorschijn. Peneda Geres National Park in Portugal is de perfecte plek om van ongerepte natuur te genieten, en waar je nog niet wordt overspoeld door toeristen. Hier kom je helemaal tot rust!

Ontdek de mooiste plaatsen en regio's in Portugal

0