Polen

Polen is gelegen aan de Oostzee en grenst aan diverse andere landen, zoals Duitsland, Tsjechië en Slowakije. De geschiedenis van het land kent een zwarte bladzijde. In de Tweede Wereldoorlog was dit het land waar diverse concentratiekampen te vinden waren. Auschwitz is het meest berucht daarvan. De overblijfselen van het kamp vormen een bizar contrast met de mooie natuur in de omgeving. Er zijn diverse prachtige natuurparken. Ook de steden zijn vandaag de dag toeristische trekpleisters.

Aanbieders vakantie naar Polen

Tui logokras-logoPharos Reizen

Europa Reisexperts

Storytellers die je veel kunnen vertellen over Europa

Meer informatie over Poen

Algemeen

Hoofdstad: Warschau

Aantal inwoners: 38 miljoen

Oppervlakte: 312.000 km2

Beste reistijd: mei tot en met september

Vliegtijd: 2 uur

Tijdsverschil: 0 uur

Klimaat

Polen heeft een gematigd landklimaat en kent redelijk warme zomers en behoorlijk strenge winters. Polen is in vergelijking tot de landen die meer westelijk liggen relatief droog. Vooral in de zomer is de invloed van de zee zeer beperkt en regent het nauwelijks in grote gebieden in het land. Het grootste deel van de jaarlijkse neerslag komt in de vorm van sneeuw in de wintermaanden. Aan de noordkust oefent de Oostzee haar matigende invloed uit en zijn de temperaturen minder extreem.

 

Geschiedenis

Volgens de meeste historici ontstond er rond het jaar 1000 voor het eerst een Poolse staat. Omdat het land altijd machtige buren aan diverse zijden heeft gehad met Duitsland, Rusland en het Oostenrijkse keizerrijk werd het land gedurende de gehele geschiedenis meerdere malen verorberd, bezet of in delen opgesplitst. De huidige grenzen zijn vastgelegd na de Tweede Wereldoorlog en hebben ervoor gezorgd dat er nauwelijks nog etnische minderheden in het land wonen.

 

Hoofdstad van Polen

Warschau is de grootste stad van het land en in de hoofdstad wonen ongeveer 2 miljoen mensen. Volgens de legende is de stad gesticht door een stel met de namen Wars en Sawa. De Poolse naam van de stad, Warszawa, zou hieraan zijn ontleend. De eerste vermelding van Warschau in geschriften dateert rond 1200. Toen de Poolse koning in 1596 zijn residentie van Krakow naar Warschau verplaatste, werd deze stad ook de officiële hoofdstad van Polen.