Noorwegen

Noorwegen is een land van sagen en dat is geen wonder als je de natuur hier ziet. De uitgestrekte fjorden, spiegelgladde meren en mysterieuze bossen spreken beslist tot de verbeelding. Alleen voor de natuur zou je al naar dit land toe gaan. Maar er valt nog meer te beleven. Duik in de geschiedenis van de Noormannen en bezoek een van de vele musea die hiermee te maken hebben. Of geniet gewoon van het meest bruisende stukje Noorwegen: Oslo!

Aanbieders vakantie naar Noorwegen

kras-logoTui logoPharos Reizen

Europa Reisexperts

Storytellers die je veel kunnen vertellen over Europa

Meer informatie over Noorwegen

Algemeen

Hoofdstad: Oslo

Aantal inwoners: 6 miljoen

Oppervlakte: 324.000 km2

Beste reistijd: mei tot en met september

Vliegtijd: 1 uur

Tijdsverschil: geen

Meer info: www.noorwegen.nl

 

Klimaat

Noorwegen heeft een enorme oppervlakte en het klimaat is op 90% van het land sub-arctisch te noemen. Dit houdt in dat de de zomers kort en koel zijn en het in de winter zeer koud kan worden. Toch is in de kuststreek de invloed van de Golfstroom duidelijk merkbaar. Het relatief warme water zorgt ervoor dat de temperaturen in de winter minder laag zijn dan in gebieden op dezelfde breedtegraad.

Geografie

Noorwegen in het meest westelijke land van Scandinavië en heeft een lange grens met Zweden en grensgebieden met Rusland en Finland. Door de fjorden die tijdens de ijstijden zijn gevormd heeft het land een kustlijn van ongeveer 25.000 kilometer. De bevolkingsdichtheid is erg laag, ongeveer 13 per km2 tegenover meer dan 400 in Nederland. Vooral in het noordelijk gedeelte van het land is de natuur met uitgestrekte bossen vrijwel ongerept.

 

Hoofdstad van Noorwegen

De hoofdstad van Noorwegen, Oslo is tevens de grootste stad van het land en ligt in het zuidoosten van het land. De stad met bijna 700.000 inwoners ligt aan het einde van de Oslofjord. Volgens de sagen in Oslo in 1094 gesticht door koning Harald. Maar opgravingen hebben duidelijk gemaakt dat de stad waarschijnlijk al voor het jaar 1000 bestond. De naam Oslo verwijst  naar een luwte of een haven. Sinds 1299 werd de stad bewoond door een koning en als hoofdstad van Noorwegen beschouwd.