Texel

We kennen ze allemaal; onze prachtige Waddeneilanden. Vooral nu zijn ze enorm populair, en worden ze allemaal massaal herontdekt. Op de Wadden waan je je namelijk even in het buitenland, en kun je een heerlijke ontspannen vakantie of dagje weg beleven in eigen land. Texel is het grootste Waddeneiland, gemakkelijk te bereiken, staat bekend om zijn prachtige stranden, en heeft tal van mooie bezienswaardigheden. Teveel om op te noemen eigenlijk. Ben jij van plan om binnenkort een vakantie Texel te boeken? Lees dan snel verder en doe inspiratie op om je verblijf zo leuk mogelijk te maken!

Pharos Reizenkras-logo

Texel bezienswaardigheden

Omdat Texel een redelijk groot eiland is, liggen hier veel bezienswaardigheden. Je hoeft je dus geen moment te vervelen. Zorg ervoor dat je de volgende dingen niet mist tijdens je vakantie Texel:

De vuurtoren van Texel
Hét symbool van Texel is toch wel de mooie felrode vuurtoren die aan een van de breedste stranden, in het Noorden van het eiland ligt. Vanaf deze 47 meter hoogte toren kun je als enige plek in Nederland  genieten van een oogverblindend uitzicht vanuit drie richtingen. Met helder weer kun je Vlieland, Wieringen en den Helder zien liggen, uitkijkend over de prachtige Waddenzee. Ideaal om een heerlijke stranddag af te wisselen met een bezoek aan deze authentieke vuurtoren! Tijdens de klim krijg je ook nog eens informatie over zijn fascinerende geschiedenis.

Schattige dorpjes
Den Burg is het “hoofd”dorp van Texel, omdat het te midden van het eiland ligt. Het heeft een mooi historische centrum en een aantal goede restaurants, kroegjes en leuke winkeltjes. Dan is er nog het dorpje de Koog; de enige plek op het eiland die direct aan het Noordzeestrand ligt. De Koog is erg gezellig, authentiek, en het strand hier biedt veel mogelijkheden voor watersport en andere activiteiten. Wanneer je op zoek bent naar een vakantiepark of vakantiehuis zit je hier ook altijd goed.

Het kleine dorp De Cocksdorp ligt vlakbij de vuurtoren en naast een unieke natuurgebied voor vogels, en is ideaal voor rustzoekers. Ook de pittoreske dorpen Oosterend en De Waal zijn een bezoek waard en hebben beide een unieke charme. Oudeschild ligt aan de Waddenzee, en is ook een populaire vakantieplek, met mooie vissersboten, windmolens en het bekende Kaap Skil museum. Het Den Hoorn is het meest zuidelijk gelegen dorp van Texel, en staat bekend om zijn schattige kerk, tulpenvelden en gezellige kunstevenementen. Genoeg keus dus!

Nationaal Park Duinen van Texel

Dit Nationale Park behoort sowieso tot een van de mooiste plekken van Nederland en strekt zich uit over de westkust van het eiland. Je ziet hier verschillende ruige landschappen waaronder bossen, uitgestrekte duinvalleien en prachtige kustvlaktes. Daarnaast liggen hier tal van wandelpaden, fietspaden en ruiterroutes, en is er op sommige plekken de mogelijkheid om wilde dieren te spotten in beschermde regio’s. Neem dus hoe dan ook stevige wandelschoenen mee waneer je naar Texel gaat!

Texel schapen museum

Ben je geïnteresseerd in het eeuwenoude landschap, en de grote schapenpopulatie van Texel? Ga dan naar het Schapenmuseum bij Kaasboerderij Wezenspyk in Den Burg. Wandel hier naartoe over het mooie wandelpad  ‘Skeep en lantskap’, en laat je informeren over de bijzondere geschiedenis van de Texelse schapen en zijn natuur. Ook kom je meer te weten over typische ambachtelijke producten, zoals heerlijke schapenkaas en schapenwol.

Ecomare

Hier leer je alles over de Waddenzee, de Noordzee, het ontstaan van Texel ​​en het boven genoemde Nationale Park. Buiten dat dit natuurlijk super interessant is, zijn het de vele zeedieren die de show stelen hier. In Ecomare zie je namelijk gewone zeehonden, bruinvissen en grijze zeehonden, die gewond werden gevonden en hier werden verzorgd. Bij een bezoek kun je soms de dagelijkse voeding en verzorging van de dieren bekijken.

 

Boek nu een van deze geweldige tours vanuit Amsterdam

Eten en drinken

Texel heeft tal van oude tradities en eetgewoonten, en dat zie en proef je overal terug. Voor echte Bourgondiërs is dit eiland dan ook een walhalla! In alle dorpen vindt je goede, en betaalbare eettentjes, maar ook wat meer luxe restaurants voor de fijnproevers. Probeer in ieder geval een aantal typische lokale producten, zoals het wereldberoemde Texelse lamsvlees, verse vis, heerlijke asperges, oftewel “Texelse Witgoud”,  en oesters van het wad. Om je vingers bij af te likken! Sluit je culinaire ervaring af met een heerlijk likeurtje: het Juttertje. Meteen een perfect slaapmutsje.

Lees hier meer verhalen over heerlijk eten in verschillende landen!

Overnachten

In bijna alle dorpjes op Texel zijn wel hotels te vinden waar je prima kunt vertoeven. Den Burg biedt het grootste scala aan accommodaties op het eiland, maar eigenlijk is een hotel Texel nooit moeilijk te vinden. Ben je op zoek naar een camping Texel? Dan zijn er vier die verspreid liggen over het eiland. Vooral camping Kogerszand en camping Texel Loodsmansduin zijn prachtig gelegen en echte aanraders! Een geweldig hotel op Texel is hotel Havenzicht, in Oudeschild, en voor een unieke Bed and Breakfast is de accommodatie “Zon en Vrijheid” perfect.

Daarnaast zijn er natuurlijk ook vele vakantieparken op Texel, met alles erop en eraan. Voor een weekendje Texel met de familie of het hele gezin zijn deze parken ideaal. Denk bijvoorbeeld aan Landal Beach Park Texel, of Roompot Kustpark Texel. Dat wordt gegarandeerd genieten!

Pak een exclusieve korting als lezer van Ik ben op reis!

airbnb-button-ikbenopreis-DEF3booking-button-ikbenopreis-DEF

Hoe kom je op Texel

Het fijne aan dit eiland is dat het in vergelijking met sommige andere Waddeneilanden gemakkelijk te bereiken is. Vanaf Den Helder doet de boot naar Texel er namelijk maar 20 minuten over! Reserveren voor de tickets is niet nodig, de boot Texel vaart ongeveer 1 keer per uur. Wanneer je hem mist is dat dus helemaal niet zo’n ramp. Dan wacht je gewoon even aan de haven en geniet van alle bootjes die dobberen op het water. Het is ook mogelijk om met de auto de boot op te gaan, en fietsen kunnen (tegen vergoeding) ook mee.

Een weekendje Texel heeft dus alles wat je maar zoekt in een heerlijk vakantie, met verrassend veel variatie. Ben je nog niet geweest? Twijfel niet langer. Stap op de boot, en ontdek alle parels van Texel zelf!

 

0