Goedereede

Op de grens van Zuid-Holland en Zeeland, ligt op de landtong van Goeree-Overflakkee het oude pittoreske centrum van Goedereede. Dit was een belangrijk middeleeuws handelsstadje met eigen stadswallen en een unieke charme. Goedereede betekent letterlijk ‘veilige haven’ en volgens archeologische opgravingen was de haven van de stad zelfs in de Romeinse tijd al een belangrijke plek. Ontdek snel waarom Goedereede door velen wordt gezien als een van de mooiste vestingstadjes van ons land!

Goedereede Nederland; geschiedenis in vogelvlucht

Goedereede werd vroeger door het hele West-Romeinse rijk gebruikt als een plaats om goederen te verschepen en ontving in 1312 stadsrechten. In de daaropvolgende eeuwen hebben water, stormen en branden de stad meerdere keren verwoest. Toch wist Goedereede steeds weer op te krabbelen. De oude haven werd meerdere malen verplaatst waardoor de handelaren uiteindelijk vertrokken. Na 1953 was er geen scheepvaartdoorgang met Goedereede meer mogelijk en de stad schakelde over op landbouw. Door zijn rijke verleden zijn er op dit moment nog tal van prachtige monumenten te bewonderen en ademt de stad geschiedenis. Bovendien is het stadsgezicht van Goedereede gedeeltelijk beschermd. En terecht!

Goedereede bezienswaardigheden

Alles in Goedereede is prachtig om te zien en je voelt gewoon dat het stadje veel heeft meegemaakt. Zoals ze zeggen; het lijkt alsof de muren spreken. Wanneer je het geluk hebt om deze prachtige plek te gaan bezoeken, sla dan de volgende bezienswaardigheden in ieder geval niet over:

Het oude stadscentrum

Het pittoreske centrum van Goedereede Nederland is niet groot, maar het lijkt bijna surrealistisch met zijn prachtige oude huizen en smalle idyllische straatjes. Al slenterend kijk je je ogen uit naar al het moois wat je tegenkomt. Veel huizen hebben in de zomer hun voortuintjes versierd met kleurrijke bloemen en de bewoners drinken hun koffietje op een bankje bij de voordeur. Ook staan er vaak antiek en tweedehands spullen uitgestald bij de voordeuren, of worden er groenten en fruit uit eigen tuin verkocht. Vergeet niet om de Pieterstraat mee te pikken; dit is waarschijnlijk wel het mooiste straatje van de hele stad!

De Toren van Goedereede

De toren van de Catharinakerk in Goedereede werd gebouwd tussen 1467 en 1512 en is ongeveer 40 meter hoog. Het is hét symbool van de stad en rijst overal bovenuit. Tot het begin van de 20e eeuw diende de toren als baken voor de scheepvaart en in 1967 werd het uitgeroepen tot nationaal monument. Sinds 1823 heeft de kerktoren geen spits meer en is hij vierkant. Dit met als doel om het gebouw ook te kunnen gebruiken als vuurtoren (tot 1912). In de toren zijn twee imposante klokken en een carillon van 52 klokken te bewonderen. Tegen een kleine vergoeding kun je dit mooie monument bekijken en de torentrappen beklimmen voor een geweldig uitzicht over de stad.

Windmolen de windvang

Deze oude molen is een van de mooiste Goedereede bezienswaardigheden en dateert uit 1791. Hij ligt in het oude centrum van de stad en is gebouwd op een kleine terp. Dit is de enige molen in Nederland die twee buitentrappen bezit om de molenkamer te bereiken (dit was vroeger de enige manier om daar binnen te komen). Tot 1953 werd hier nog vaak graan gemalen en tegenwoordig wordt dit op aanvraag zelfs nog steeds wel eens gedaan. De windmolen is niet alleen een plaatje van de buitenkant, maar kan ook van binnen worden bewonderd. Soms vinden er speciale activiteiten plaats zoals bak workshops etc. Mis het niet!

De Gouden Leeuw Goedereede

Restaurant en Hotel Gouden Leeuw Goedereede is een bijzondere plek in het oude centrum van de stad. Je zult wel denken; wat maakt een restaurant tot een bezienswaardigheid? Dat heeft alles te maken met de persoon die hier ooit heeft gewoond, namelijk de enige Nederlandse Paus Adriaan VI. Hij was de priester van Goedereede van 1492 tot 1507 en later woonde hij er een tijdje. Tot kort voor zijn dood in 1522, ging hij regelmatig terug naar het stadje dat zijn hart had gestolen. De Gouden Leeuw Goedereede is daarnaast een prachtig huis gebouwd in gotische stijl. Je kunt er tegenwoordig heerlijk eten, drinken en slapen. Bovendien wordt de enige echte Pausenkamer verhuurd tijdens speciale gelegenheden.

De oude haven

Je kunt er natuurlijk niet omheen wanneer je in Goedereede bent; de haven die zo belangrijk is geweest in de geschiedenis van het stadje. Een fotogenieke plek waar dobberende bootjes aan wal liggen met prachtige, monumentale gebouwen op de achtergrond. Meteen naast de oude haven vindt je ook het kleine maar gezellige stadspleintje van Goedereede, waar een aantal knusse cafés en restaurants zijn gevestigd. Ook vindt je hier de meeste Goedereede winkels. In de zomeravonden wordt er vaak live muziek gespeeld en is het er enorm gezellig. Het geruis gaat dan vaak door tot in de late uurtjes…

Lees ook: een autovakantie in Nederland; 6 mooie dorpjes die je moet zien.

Boek snel jouw vakantie in Nederland met een van deze top aanbieders

kras-logo

De Goereese Portdagen

jaar vinden er in Goedereede de Goereese Portdagen plaats. Dit is een waar spektakel en echt een must om bij te zijn wanneer je kunt! Twee dagen in het derde weekend van juni worden er dan herinneren opgehaald aan de gebeurtenissen van 1918. Toen verging er een vrachtschip met een enorme lading Portwijn op de landtong van Goeree-Overflakkee. Lokale vissers verzamelden 434 vaten en veilden deze vervolgens. Het geld investeerden ze in het vernieuwen van de vissersvloot. Tegenwoordig word deze dag gevierd met een groot feest waar muziek wordt gespeeld, heerlijk wordt gegeten en natuurlijk port wordt gedronken.

Boek een van deze top tours in Nederland en ontdek de mooiste dorpjes van het land!

Strand Goedereede

Goedereede Nederland ligt niet direct aan de kust, maar de zee is zeker niet ver te zoeken. Op slechts een paar minuten rijden (of fietsen) vindt je namelijk de mooie duinen van Goeree; een uitgestrekt duingebied met brede zandstranden, stuifduinen en bossen. Dit natuurgebied wordt ook wel de Kwade Hoek genoemd. Je kunt hier heerlijk wandelen, fietsen of relaxen in het zand terwijl je geniet van de rust om je heen. Ook het strand van Ouddorp ligt op steenworp afstand en leent zich perfect voor een stranddagje met het hele gezin.

Lees ook: dit zijn de mooiste kustplaatsen van Nederland.

Pak een exclusieve korting als lezer van Ik ben op reis!

airbnb-button-ikbenopreis-DEF3booking-button-ikbenopreis-DEF

Goedereede restaurants

Niet alleen voor cultuur en strand kun je terecht in Goedereede; voor een lekkere maaltijd zit je er ook zeker goed. De meeste restaurants Goedereede liggen rondom het stadsplein, maar in sommige steegjes vindt je ook verborgen plekjes. Natuurlijk mag een diner in de bovengenoemde Gouden Leeuw niet ontbreken. Buiten dat dit restaurant een icoon is voor de stad wordt er ook heerlijk eten geserveerd en kun je er ook altijd terecht voor een drankje. Daarnaast kun je lekker eten bij Eetcafé ’t Sas, De Bruisende Oester (visrestaurant), en Stadscafé Goeree (gezellig bruin café waar je ook van simpele maar lekkere gerechten kunt genieten).

Ga tijdens je ontdekkingstocht door Nederland dus zeker langs in dit prachtige oude vestingstadje in Zuid-Holland. Je zult meteen zien waarom Goedereede bij veel mensen zo geliefd was, en nog steeds is!

0