Litouwen

Litouwen behoort tot de Baltische staten. Het is al vele eeuwen een machtig land en dat zie je onder andere terug in de architectuur. Bijzonder om bijvoorbeeld de hoofdstad Vilnius te bezoeken. Maar ook de nationale parken van het land zijn schitterend. Weet jij al wat je gaat bezoeken? Wij helpen je graag een handje met onze tips!

Aanbieders vakantie naar Litouwen

kras-logoPharos Reizen

Meer bestemmingen in Europa

Europa Reisexperts

Storytellers die je veel kunnen vertellen over Europa

Meer informatie over Litouwen

Algemeen

Hoofdstad: Vilnius

Aantal inwoners: 3 miljoen

Oppervlakte: 65.000 km2

Beste reistijd: april tot en met augustus

Vliegtijd: 2 uur

Tijdsverschil: 1 uur

 

Klimaat

Litouwen heeft een gematigd zeeklimaat en dat houdt in dat de zomers koel zijn en de winters mild. Gedurende het gehele jaar valt er regelmatig neerslag, in het najaar meer dan in de zomer. De winter duurt relatief lang in het land. Als de stroming in die periode langdurig uit het oosten komt, kan de ijzige kou uit Siberië ook het land bereiken. In sommige winters kan het daarom ook aan de kust af en toe -30 graden Celsius worden. Dit geldt ook voor Letland en Estland.

 

Over Litouwen

Litouwen is het meest zuidelijke van de 3 Baltische staten. Toch is de geschiedenis van het land anders: in tegenstelling tot Letland en Estland is het land vele eeuwen een machtige Europese staat geweest die grote delen van het huidige Rusland en Wit-Rusland omvatte. In die tijd liep het land door tot de Zwarte Zee. In de 20 eeuw werd het land beheerst door de Sovjet-Unie, pas in 1990 werd het weer onafhankelijk.

 

Hoofdstad van Litouwen

Vilnius is de hoofdstad van Litouwen en er wonen vandaag de dag ongeveer 500.000 mensen, Vilnius is een oude stad met een historisch centrum en een van de oudste universiteiten in dit deel van de wereld. In de 12e eeuw nodigde de regerend Groot-Hertog, Duitse kooplieden uit zich in de stad te vestigen. Dat was het begin van een langdurige bloeiperiode waarin vele immigranten naar de stad kwamen.