Letland

Letland is eigenlijk pas sinds 1918 een zelfstandig land. Vandaag de dag is het land belangrijk op het gebied van handel, maar ook in het toerisme. Het is een van de dunbevolkste landen van Europa, waardoor de natuur erg ongerept is. Het is dan ook zeker aan te raden om een van de natuurparken te bezoeken. Ook de hoofdstad is de moeite van een bezoek waard. Wij hebben de belangrijkste bezienswaardigheden en handige tips voor je op een rij gezet.

Aanbieders vakantie naar Letland

Pharos Reizenkras-logo

Europa Reisexperts

Storytellers die je veel kunnen vertellen over Europa

Meer informatie over Letland

Algemeen

Hoofdstad: Riga

Aantal inwoners: 2 miljoen

Oppervlakte: 65.000 km

Beste reistijd: mei tot en met september

Vliegtijd: 3 uur

Tijdsverschil: 1 uur

Klimaat

De ligging aan de Oostzee zorgt voor een koel zeeklimaat in Letland. De zomers zijn koel en duren niet lang. De winters zijn relatief mild en vochtig. Maar als de oostelijk stroming sterk genoeg is kan de kou uit Rusland zich hier tot aan de kust doen voelen. Tot aan april kan het behoorlijk koud zijn in het land. De meest aangename periode om het land te bezoeken loopt dan ook van mei tot en met september.

 

Over het land

Letland is een van de drie Baltische staten aan de Oostzee en ligt tegenover Zweden. De republiek riep haar onafhankelijkheid uit in 1918. Maar na de Tweede Wereldoorlog werd het bezet door Rusland en maakte het net als Estland en Litouwen deel uit van de Sovjet-Unie. In 1991 werd Letland weer onafhankelijk na de val van het communisme in de Sovjet-Unie. Het feit dat er een Russische minderheid in het land woont, zorgt voor voortdurende spanning met de machtige oosterbuur.

 

Hoofdstad van Letland

Riga is de hoofdstad van Letland en er wonen momenteel meer dan 600.000 mensen. Riga is daarmee de grootste stad van het land, maar ook van de Baltische staten. Riga is een voormalige Hanzestad en maakte in de middeleeuwen deel uit van dit machtige handelsverbond. De rijkdom die dit met zich meebracht, is nog steeds te bewonderen in de binnenstad die zeer goed bewaard is gebleven. Ook heeft Riga naar verluidt de beste verzameling art-nouveau gebouwen in Europa.