Kroatië

Vakantie vieren op een schiereiland? Ontdek het mooie Kroatië. Dit land is zeker in opkomst en dat is geen wonder. Wanneer je bijvoorbeeld de Plitvice-meren bezoekt, zal je dat meteen begrijpen. Ook de kust van het land is schitterend, met de vele eilandjes en de talloze mogelijkheden om te watersporten. De stadjes zijn authentiek en de smalle straatjes zijn een bron van gezelligheid.

Aanbieders vakantie naar Kroatië

Tui logokras-logo

Europa Reisexperts

Storytellers die je veel kunnen vertellen over Europa

Meer informatie over Kroatië

Algemeen

Hoofdstad: Zagreb

Aantal inwoners: 4,3 miljoen

Oppervlakte: 57.000 km2

Beste reistijd: maart tot en met oktober

Vliegtijd: 2 uur

Tijdsverschil: 1 uur

 

Klimaat

Het westelijk gedeelte van Kroatië heeft een mediterraan klimaat. Hier zijn de zomers warm en droog. De winters zijn zeer mild en vochtig. Hoewel Kroatië niet eg groot is, kent het oostelijk gedeelte dat grenst aan Hongarije een duidelijk landklimaat. Het gebergte dat midden in het land ligt zorgt ervoor de invloed van de zee niet kan doordringen in dit gebied, de zomers zijn hier heet en in de winter kan het behoorlijk koud worden.

Geschiedenis

Kroatië ligt op het Balkanschiereiland aan de Adriatische Zee. Het land werd in 1991 voor het eerst een onafhankelijke natie na het uiteenvallen van Joegoslavië. Daarvoor werd een korte maar hevige oorlog gevoerd met Servië. Ook voordien kende het land voortdurend overheersing door andere volken. De Italiaanse, Turkse en Hongaarse invloeden zijn nog steeds duidelijk in de bouwstijlen en de keuken, wat Kroatië tot een interessante bestemming maakt.

 

Hoofdstad van Kroatië

Zagreb is de hoofdstad van Kroatië en daar wonen vandaag de dag ongeveer 1 miljoen mensen, het is daarmee ook de grootste stad in het land. De stichting van Zagreb vond plaats in 1094. De Hongaarse koning Ladislaus de Heilige liet een klooster bouwen op een heuvel aan de voet van het Medvednica gebergte. Aan de overkant van de rivier de Sava ontstond een dorp en beide plaatsen werden op de duur samengevoegd. De stad werd formeel de hoofdstad van de nieuwe natie in 1991.