Manarola

Cinque Terre heten ze samen, de dorpjes Monterosso, Vernazza, Corniglia, Riomaggiore en Manarola. Deze kleurrijke kleine vissersgemeenschappen aan de Liturgische kust, sieren alle ansichtkaarten uit deze regio. De Italiaanse overheid heeft zelfs tijdelijk een quotum ingesteld voor het aantal toeristen dat het gebied mag bezoeken. De vijf dorpen samen worden het mooiste stukje Italië genoemd. Elk van de dorpjes kent minder dan 2.000 inwoners, maar in de zomer overtreffen de toeristen deze aantallen vele malen op een dag. Het pad dat langs alle dorpjes leidt, wordt Il Sentiero Azzurro genoemd, oftewel het blauwe pad.

manarola italie vakantie tips

Hoe kom je in Manarola?

In Manarola op vakantie? Dit plaatsje ligt aan de noordwestkust van Italië. Het gebied is behoorlijk bergachtig dus als je er met de auto naar toe gaat, kan je het beste een parkeerplaats zoeken in La Spezia en verder gaan per trein. De auto parkeren in de buurt van Cinque Terre is bijna onmogelijk.

Ga je per vliegtuig, dan is de Internationale luchthaven van Milaan het meest dichtbijgelegen vliegveld. Vanaf hier kan je met de trein verder naar Manarola. Er zijn onderweg diverse stops zodat de reistijd ongeveer 3 uur zal bedragen. Via Rome vliegen is ook een optie als dit beter in jouw reisplannen past, dan moet je een uurtje extra uittrekken voor de trein.

Tip: als je via Frankrijk naar Manarola wilt reizen, koop dan twee tickets, één tot de grens en één in Italië. Dat scheelt aanzienlijk in prijs ten opzichte van een ticket voor het gehele traject.

Lees ook: De gids voor een bezoek aan Cinque Terre in Italië

Weer en klimaat in Manarola

Manarola ligt achter de Apennijnen en is daardoor goed afgeschermd voor koude lucht uit het noorden in de winter. Ook in de wintermaanden zijn de temperaturen hier aangenaam en mild. In de zomer wordt de hitte getemperd dood de invloed van de Middellandse Zee. Hierdoor wordt het gemiddeld niet extreem warm al is een temperatuur overdag van 30°C heel gebruikelijk. In de lente kan het nog wel eens gebeuren dat er plotseling een bui vanaf zee komt aandrijven. Deze duren zelden lang maar kunnen bijzonder heftig zijn. In die periode is het een goede tip om een jasje bij je te hebben als je Manarola bezoekt.

Excursies naar Manarola

Overnachten in Manarola

Overnachten in deze regio kan prijzig zijn als je van zeezicht wilt genieten. Ga je verder het binnenland in dan zijn de prijzen aanzienlijk lager.

Als je een kamer wilt boeken in Manarola of een van de andere dorpen van Cinque Terre moet je er heel vroeg bij zijn. Er is een beperkt aantal plekken beschikbaar, ze zijn zeer gewild en de wachttijd is vaak veel langer dan verwacht.

Pak een exclusieve korting als lezer van Ik ben op reis!

airbnb-button-ikbenopreis-DEF3booking-button-ikbenopreis-DEF

Eten in Manarola

Als je in dit gebied op vakantie gaat, wil je natuurlijk ook weten of je er lekker kan eten. Dat zit in Italië meestal wel goed en ook in Manarola en omgeving. Dit is het gebied van de verse groenten zoals artisjokken, asperges en prei. Hier komt oorspronkelijk de pesto vandaan en ieder dorp heeft daarvoor een eigen recept. Een andere bijzonderheid van de Liturgische keuken is de hartige taart. De meest populaire is tarte marinara die een pittige vulling heeft van snijbiet, paddenstoelen, verse kaas en verschillende kruiden.

Boek direct jouw reis naar Manarola met onze favoriete organisaties

kras-logologo djoserPharos ReizenTui logo

Bezienswaardigheden in Manarola - Italië

Het blauwe pad dat de vijf dorpen verbindt, wordt ook wel de Via dell’Amore genoemd wat vertaald het pad van de liefde is. Deze weg is dan ook vergelijkbaar met de liefde en kent grote hoogten en diepe dalen. Soms moet er ook wat puin worden geruimd en is het pad even onbegaanbaar. Samen moet je dit pad overwinnen als je de echte schoonheid van het gebied wilt bewonderen.

Via dell’Amore pad van de liefde manarola

Behalve de indrukwekkende schoonheid van de dorpjes en de kust, heeft Manarola ook nog eens de grootste kerststal ter wereld. In deze stal staan niet minder dan 300 (!) figuren. De oud spoorwegbeambte Mario Andreoli begon in 1976 met een ambitieus project om een hele heuvel bij Manarola te bedekken met een kersttafereel. Het lukte hem in 30 jaar tijd. Nu flonkeren er iedere jaar na 8 december 15.000 lampjes en is er 11 kilometer kabel nodig om het spektakel mogelijk te maken. Bijna onnodig om te zeggen dat deze prestatie het Guinness World Records boek heeft gehaald.

grootste kerststal ter wereld in manarola italie

De dorpjes kenmerken zich door de smalle straatjes en de felgekleurde historische huisjes. Ondanks de grote toeristische toeloop is het gebied toch authentiek gebleven. Hier kan je nog genieten van een espresso en van de verhalen over de gebeurtenissen in de dorpen die nooit de krant zullen halen.

Bezienswaardigheden in de omgeving van Manarola

Als je in Manarola op vakantie bent, trek je er natuurlijk ook op uit. De kust van Liturgie heeft behalve deze pittoreske dorpen ook een prachtige natuur te bieden die kleurrijk en rijk is. De stranden aan de Middellandse Zee doen hier beslist niet onder voor de Franse Zuidkust en ook hier worden de 3.000 uren zon per jaar gehaald.

Er zijn ook een aantal andere bezienswaardigheden die je je niet moet laten ontgaan als je een bezoek brengt aan het gebied.

genua manarola italie bezienswaardigheden en tips vakantie

Genua

De grootste stad in de regio is tevens de grootste havenstad van Italië en na Marseille de grootste haven aan de Middellandse Zee. Het is een prachtige oude stad met een goed bewaard centrum waar je onder meer de kathedraal vindt maar ook de vuurtoren: Lantarra. De beroemdste zoon van de stad is beslist nog niet vergeten en je vindt overal herinneringen aan Columbus.

ligurische alpen manarola italie

Ligurische Alpen

Deze Alpen worden ook wel de Zee-Alpen genoemd. Het is een natuurgebied dar zeer populair is geworden bij de wandelaars. Het hoogste punt in dit deel van het gebergte is ongeveer 2.650 meter en heet Punta Marguareis. Het is een spectaculair gezicht om te zien hoe de Alpen in zee verdwijnen bij plaatsen zoals San Remo en Ventimiglia.

prachtige huisjes in Portofino

Portofino

Dit schilderachtige dorpje is gebouwd op een schiereiland met de Monte Portofino als hoogste top. Het dorp is gesticht door de Romeinen en deze noemden het dorp naar de vele dolfijnen die ook toen al in de baai voorkwamen. Het dorp is zo mooi dat er zelfs een volledige replica van is gebouwd in Orlando in de Verenigde Staten. Er staat ook een bijzonder fort dat stamt uit de 15e eeuw het Castello Brown. Maar het zijn vooral de uitzichten die de bezoekers naar Portofino lokken.

Kortom, een bezoek aan Manarola en de Cinque Terre zou hoog op jouw verlanglijstje moeten prijken!

Ontdek de mooiste plaatsen en regio's in Italië