Alberobello

Alberobello ligt in de regio Puglia en de provincie Bari. In het hart van de streek vind je de misschien meest opvallende vallei in Italië, de Valle d’ Itria. Deze vallei dankt de roem aan de trulli. De mooiste trulli zijn bewaard gebleven in Alberobello in Italië.

Alberobello Italië

Wat zijn trulli?

Wat zijn trulli precies en waarom zijn ze juist hier gebouwd? Trulli zijn die betoverende kleine witte huisjes met een kegelvormig dak. In de 15e en 16e eeuw werden de belastingen gebaseerd op het aantal huizen dat in een gebied gebouwd was, landeigenaren verplichtten dan ook burgers om huizen te bouwen zonder cement. Op die manier konden de bouwsels snel afgebroken worden als de belastingmensen kwamen tellen. Om de huisjes toch stabiel te houden moesten de stenen op een goede manier worden gestapeld. De kegelvorm was daarvoor de beste keuze. Het duurde niet lang of de bewoners versierden hun kegelvormige daken met symbolen. Men denkt dat deze waren bedoeld om het kwaad af te weren. Maar het kan ook gewoon zijn geweest om een huis een persoonlijk tintje te geven.

trulli huisjes in alberobello

Vandaag de dag zijn er in Alberobello nog vele kleine trulli over, maar vind je er ook de meer luxe en grotere woningen in dezelfde stijl uit latere eeuwen. Als je het geluk hebt om een rustige dag te treffen, kun je heerlijk ronddwalen in de nauwe straatjes die omhoog en omlaag lopen tussen de prachtige trulli. Verdwalen mag best hier en dan kan jij in gedachten teruggaan naar de rust die hier vele eeuwen heeft geheerst.

Excursies in en nabij Alberobello

Weer in Alberobello Italië

Wil je weten wat voor weer je in Alberobello kunt verwachten? Hier heerst een mediterraan klimaat. Dat betekent warme zomers, zachte winters en bijna nooit regen of sneeuw. Voor de olijfbomen en wijngaarden valt er echter net wel genoeg regen en de zon zorgt ervoor dat deze vruchten hier weelderig groeien. In de zomer wordt het vaak rond de 30 graden Celsius of nog warmer. In oktober en november is de luchtvochtigheid het hoogst. Alberobello in Italië is het hele jaar door een geschikte bestemming. Het weer in Alberobello is in de zomer perfect voor zonaanbidders. Kom je vooral voor de cultuur? Dan is de lente wellicht een betere keuze.

Bezienswaardigheden in Alberobello

Wat te doen in Alberobello in Italië? Natuurlijk waan jij je al in een sprookje als je tussen al die bijzondere kleine huisjes doorloopt. Maar er zijn er ook een aantal die je echt niet mag missen.

chiesta a trullo

1. Chiesta a trullo

Dit is de enige kerk in de vorm van een trullo. Je vindt deze aan het einde van de Monte S. Michel. De inrichting is vrij simpel maar de buitenkant is een van de meest fotogenieke plaatjes in Alberobello.

2. Trullo Siamese

Zoals de naam al doet vermoeden bestaat dit gebouw uit twee samengevoegde trullo huizen. Het is een unieke verschijning en alleen daarom al een bezoekje waard. Deze is geplaatst in de Rione Monti.

3. Rione de Piccola

In deze wijk zijn de meeste trulli nog bewoond en dat is uiteraard een heel bijzonder idee. Vergeet in je enthousiasme over zoveel moois niet dat je hier te gast bent en toon wat respect. Je zou het immers ook niet waarderen als toeristen door jouw tuin heen zouden lopen om bij je naar binnen te gluren.

4. Basilica dei Santi Medici

De grootste kerk van Alberobello is in 1975 gebouwd door Adolfo Rollo. Het was zeker een uitdaging om in deze bijzondere plaats een nieuwe kerk te bouwen. Maar met de neoklassieke façade uit kalksteen is dat beslist gelukt. Het interieur is verrassend mooi.

Trullo Sovrano alberobello

5. Trullo Sovrano

Achter de nieuwe kerk vind je de enige trullo met twee verdiepingen, omdat de menselijke geest nu eenmaal zeer fantasievol is. Er is een vaste trap naar boven. Hoewel het gebouwtje ook wel Big trullo wordt genoemd, is het niet echt groot. Het huisje kan je overdag ook van binnen bekijken.

Lees ook: Rondreis Italië: dit zijn de mooiste plaatsen die je bezocht moet hebben

Boek direct jouw reis naar Alberobello met onze favoriete organisaties

Tui logokras-logoPharos Reizen

Overnachten in Alberobello

Ga je dit magische dorp in Italië bezoeken dan raden we het iedereen aan om in een Trullo te overnachten. Je reserveert zo’n lief klein wit huisje eenvoudig via AirBNB, maar zorg er wel voor dat je tijdig je Trullo vastlegt. Ze zijn immers zeer gewild bij andere reizigers.

Is er geen AirBNB meer te vinden? Wees niet getreurd. Ook via Booking.com zijn tal van leuke locaties te boeken in Alberobello of in de buurt van het dorp. Mocht je nou juist in een zeer hete periode reizen dan kun je kiezen voor een hotel met zwembad!

Pak een exclusieve korting als lezer van Ik ben op reis!

airbnb-button-ikbenopreis-DEF3booking-button-ikbenopreis-DEF

Camping bij Alberobello

Ben je op zoek naar een rustige camping zonder gedoe, dan is Camping Bosco Selva echt iets voor jou. Op de kaart kun je zien dat de camping dicht bij Alberobello ligt. Je krijgt er een plaats met afbakening en omdat de camping in het bos ligt zijn er voldoende plaatsen in de schaduw. Ideaal bij het warme weer in de zomer. Je kunt er ook caravans of kamers huren. Deze camping boek je eenvoudig op deze website of via onderstaande banner.

Wat is er te doen in de omgeving van Alberobello?

Als je Alberobello hebt bewonderd en je afvraagt wat er verder te doen is, hoef je eigenlijk maar een blik te werpen op de kaart. De provincie Bari ligt in het zuidoosten van Italië en Alberobello is maar 30 kilometer verwijderd van de Adriatische Zee. Het schiereiland Salento is schilderachtig en bijzonder sfeervol. Je bevindt je hier in een zeer vruchtbare streek en dat zie je aan de natuur, maar vooral aan de vele olijf-, amandel- en kersenbomen. De druiven hier zijn de basis voor de wereldberoemde wijn van Salento. De lokale keuken is gebaseerd op een heerlijke mix van olijfolie, kruiden en verse groente.

In Alberobello en omgeving kun je heerlijk vakantie vieren!

Ontdek de mooiste plaatsen en regio's in Italië

0